Újabb kört futnak a francia internettörvénnyel

Vágólapra másolva!
Az április elején tartott nemzetgyűlésen túl kevés képviselő volt jelen, ráadásul az ellenzék leszavazta az illegális letöltőket az internetről való lekapcsolással büntető törvényjavaslat szavazásánál, így a kormánypárt újból a parlament elé terjeszti azt.
Vágólapra másolva!

Bár - mint arról társlapunk, a Quart beszámolt - április 9-én a szenátus még megszavazta a tervezetet, az aznap tartott nemzetgyűlési szavazáson nagyon kevés képviselő jelent meg - akik között ráadásul az egész javaslatot bíráló ellenzéki szocialisták voltak többségben -, hogy végül leszavazták a törvényjavaslatot. A kormányzat szerdán újból a parlament elé bocsátotta az internetes kalózkodás visszaszorítását célzó tervezetet, amely várhatóan jövő kedden kerül majd szavazásra.

A Nicolas Sarkozy francia államelnök támogatását is élvező törvényjavaslat alapján komoly retorzió érné az illegális tartalmak letöltésén ért internetezőket: két alkalommal csupán figyelmeztetné őket tevékenységük beszüntetésére egy újonnan létrehozandó kormányzati szervezet.

A harmadik esetben azonban már inaktiválnák internet-hozzáféréseiket az eset súlyosságától függően pár hónapos, vagy akár egy éves időtartamra is. Mindez csak az otthoni felhasználókra érvényes, a cégekre, amelyek hálózatából kalózkodnak, pénzbüntetést rónának ki, továbbá szűrőrendszerek telepítésére köteleznék őket. A törvényjavaslatot nem csak az ellenzék részéről érte kiritka, de civil szervezetek is bírálták, mondván, annak alkalmazása korlátozza a személyes szabadságot. Kritizálói szerint a törvényjavaslat méltánytalan mértékű büntetéseknek tenné ki a becsületes felhasználókat, mivel a hackerek könnyedén képesek meghamisíthatják a letöltéshez használt ip-címeket, ezzel bajba sodorva a teljesen ártatlan előfizetőket.