Takarékosan tölt le az alvajáró PC

Vágólapra másolva!
Amerikai informatikus egy olyan USB-s ketyerét dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép készenléti módban is folytassa az elindított letöltéseket - jelentősen kisebb áramfogyasztás mellett, mint ha csak egyszerűen bekapcsolva hagynák.
Vágólapra másolva!

A UC San Diego egyetem informatikusai a Microsoft kutatási részlegével együttműködve alkották meg a Somniloquy nevű fejlesztést. Ez lehetővé teszi azt, hogy a PC például éjszaka úgy végezze el a letöltéseket, hogy készenléti módban működik, azaz a működéshez feltétlenül szükséges hardverek nem aktívak. Bár a készenléti állapot már jó pár éve elérhető a számítógépekben, ez nem teszi lehetővé például a hálózat használatát, így az éjjeli letöltések esetében sem lehet alkalmazni.

Az egyetem és a szoftvercég azonban kidolgozta egy olyan USB-s ketyere prototípusát, amellyel ez a probléma orvosolható. A Somniloquy alkalmazásával 60-80 százalékos csökkenés érhető el az áramfogyasztásban a hagyományos üzemhez képest - nyilatkozták a megoldás kiötlői. Az egyetem PhD hallgatója, Yuvraj Agarwal az EurekAlertnek úgy nyilatkozott, a flashmemóriával felszerelt eszköz maga is egy miniatűr komputer, amely nem csak a letöltések zavartalan folytatásához használható, de képes kiszolgálni vírusellenőrzést, biztonsági mentés készítését is. A félig pihenő állapotba kapcsolt számítógép az eszközzel emellett arra is alkalmas, hogy letöltse a leveleket vagy tulajdonosa folyamatosan online maradjon a csevegőrendszerekben.

Ugyanakkor ha a számítógép merevlemezén lévő fájlok elérésére is szükség van, a Somniloguy-nak is hagyományos üzemre kell kapcsolnia a PC-t, a feladat elvégzésekor viszont újból takarékos módba kapcsol át. Agarwal ugyanakkor elmondta, a fejlesztéssel az a céljuk, hogy népszerűbbé tegyék a készenléti mód használatát a számítógépeken azáltal, hogy a funkciót használhatóbbá teszik. A fejlesztő közlése szerint a prototípusa egyaránt támogatja a vezetékes és vezeték nélküli hálózati kommunikációt, alkalmazásához pedig nem kell semmit sem módosítani a PC operációs rendszerén. A jelenlegi megoldás az USB-porton kommunikál a számítógéppel, a későbbiekben azonban olyan változat is készülhet belőle, amelyet integrálni lehet közvetlenül a komputer hálózati kártyájára.