Obamát is legyőzték a trollok

Vágólapra másolva!
Ismét kimutatták foguk fehérjét az internet trolljai: a 4chan fórum lakói a 2009 legbefolyásosabb személyét kereső online közönségszavazást cselezték ki, nevetségessé téve ezzel a Time magazint.
Vágólapra másolva!

Lezárták a szavazóoldalt, hivatalos a végeredmény: az év legbefolyásosabb személye Cristopher Poole, azaz Moot az 4Chan fórum alapítója, minden interenetes trollok feje. A 21 éves fiatalember 16,7 millió voksot kapott, befolyását százas skálán 90-re értékelték a szavazók. A második helyezett Anwar Ibrahimnak be kellett érnie 2,3 millió szavazattal, a maláj politikus a másik skálán is sokkal gyengébb eredményt kapott. A szavazást természetesen meghackelték, győztesek kezdőbetűit összeolvasva a "Marblecake also the game" mondat jön ki.

Mossa kezeit a Time

A toplistát bemutató cikk szerint a Time rendszergazdái számos, a szavazógép feltörésére irányuló kísérletet fedeztek fel és akadályoztak meg. Nem tudni, hogy a szakemberek nem végezték elég jól a munkájukat, vagy szándékosan nem szűrték az egy IP-címről érkező szavazatokat. Az biztos, hogy az értelmes, a 4Chan felhasználók által használt IRC csatornára utaló mondattá összeálló végső lista inkább sikerült hackről árulkodik, mintsem elhárított támadásokról.

Forrás: [origo]
A kezdőbetűket összeolvasva is értelmes a lista

Semmivel sem érdemtelenebb Moot a díjra, mint olyan korábbi díjazottak, mint Shigeru Miyamoto, a Nintendo játéktervezője vagy Rain, a koreai popénekes - írja a Time. Josh Tyrangiel, a Time szerkesztője még azt is hozzátette, hogy az internetes szavazások lényege a született eredmények megkérdőjelezése.

Összehangolt támadás volt

A 4Chan lakóinak csínyéről Paul Lamere, a Music Machine bloggere rántotta le a leplet, miután sikerült az akció egyik irányítójával, az ideiglenesen a Zombocom nevet használó hackerrel beszélnie. Zombocom elmondása szerint a magazin azzal hívta fel magára a közösség figyelmét, hogy a százas listáján Vlagyimir Putyin és Barack Obama mellett szerepeltette Mootot is. A hackerek hamar felfedezték, hogy a szavazat leadásához nem kell az erre szolgáló aloldalon kattingatni, elég egy speciális webcímet behívni. A rendszert kiismerő trollok hamarosan előállították az első szavazógépeket, amelyek több száz voksot adtak le. Ekkorra a befolyás skálát is kiismerték a hackerek, így Moot hamarosan háromszáz százalékos eredménnyel büszkélkedhetett.

forrás: wikipedia
Demonstálnak a névtelenek

A szavazógép feltörése a Time szakembereinek is feltűnt, és nekiálltak megjavítani a webalkalmazást. Előbb csak a névtelen szavazást nehezítették meg, később lassították is az azonos jelöltre érkező voksok beküldését. A rendszergazdák és hackerek közt szabályos versenyfutás alakult ki. Amikor a Time informatikusai kötelezővé tették az ingyenesen beilleszthető ReCaptcha védelem kitöltését is, a 4Chan csapata azt is megtanulta átverni. A spamvédelem feltöréséhez ugyan emberi erőre is szükség volt, ám a hackerek kényelmes, pornót vagy filmet is streamelő oldalt hoztak létre az ügyön munkálkodó tömegeknek.

Nem az első balhéjuk

A 4Chan fórum /b/ topikjának lakóitól korábban sem állt távol a balhé. Innen indultak ugyan olyan aranyos interentes mémek, mint a mindent ellepő lolmacskák, de ezen a fórumon találták ki a netezőket Rick Astley 1987-es slágerére továbbirányító rickrolling viccet is. Azonban a 4Chan a szülőhelye a Szcientológiai Egyház ellen küzdő Project Chanologynak is. Az oldalak feltörésével, leleplező videók összeállításával vagy akár a való világban megszervezett tiltakozásokkal kampányoló trollok és hacktivisták 2008 januárja óta piszkálják a nagy hatalmú szervezetet.