Végleg letilthatják a DVD-másoló szoftvert

Vágólapra másolva!
Ma hirdethetnek ítéletet a RealNetworks DVD másoló szoftverének ügyében. A filmekről biztonsági másolatot készítő program Hollywood szemét szúrja, a stúdiók a RealDVD betiltásáért küzdenek.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) által képviselt stúdiók szerint a Real másolóprogramja megsérti a digitális szerzői jogi törvényt (DMCA), mert használatával másolásvédelmi eljárásokat lehet megkerülni, ezzel pedig a kalózkodást segíti el a RealDVD. A stúdiók félelme szerint az olcsó szoftver hatására a felhasználók leszoknak a DVD-k vásárlásáról, inkább csak kikölcsönzik a nekik tetsző lemezeket és lemásolják őket.

A szoftvercég szerint azonban a közel harminc dollárba kerülő alkalmazás teljesen legális. Az program lemezenként csupán egy biztonsági másolat létrehozását engedélyezi, így alkalmatlan a sokszorosításra. A Real szóvivője szerint az ügy arról szól, hogy a stúdiók szabhassák meg, hogy a vásárlók hogyan és milyen technológiát használva néznek DVD-t. A tavaly ősszel megjelent szoftvert nem látta aggályosnak az optikai lemezek másolásvédelmének olvasásához szükséges kulcsokat kiadó DVD Copy Control Association sem.

A San Francisco-i szövetségi bíróságnak ugyanaz a bírája fog a RealNetworks ügyében ítélni, aki 2000-ben bezáratta az első igazán nagyra nőtt zenecserélgető szolgáltatást, a Napstert. Nem példa nélkül való azonban, hogy egy cég pert nyer a Mozgókép Szövetséggel szemben, a Kelaidescape nevű, szintén DVD másolót gyártó cég elsőfokon elérte 2007-ben, hogy mellette ítéljen a bíróság.

Nem hiszem, hogy bármi megváltozna a világban, ha Hollywood nyer majd - mondta Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation (EFF) egyik ügyvédje az Associated Press riporterének. A szakember szerint ha valaki másolatot akar készíteni egy DVD lemezről, tíz perc alatt találhat rá ingyenes eszközt.