Fennállása óta először csökkent a Microsoft nyeresége

Vágólapra másolva!
A Microsoft fennállása óta először számol be éves szinten jelentkező nyereségcsökkenésről. Az okokat a gazdasági válságban, és az olcsó netbookok elterjedésében látják a cégnél.
Vágólapra másolva!

A negyedéves beszámoló szerint a vállalat árbevétele 6 százalékkal, nyeresége 32 százalékkal csökkent az elmúlt év márciusához képest. Az amerikai Intel processzorgyártóval szemben a Microsoft a közeljövőben sem vár növekedést - Chris Liddel, a cég pénzügyi igazgatója szerint gyengülésre számítanak a következő negyedévben is.

Az operációs rendszerek piacából származó bevétel 16 százalékkal, 3.,4 milliárd dollárra csökkent az előző év hasonló azonos időszakában publikálat eredményekhez képest. Az eredmény nem meglepő, tekintetbe véve, hogy a gazdasági válság hatására a PC-eladások rendkívül visszaestek, az egyetlen növekvő szegmensben, az olcsó minilaptopok, vagyis a netbookok piacán, pedig csak a 15 dollár körüli áron, vagyis nem túl nagy haszonnal kínált XP-vel van jelen a Microsoft.

A szerverekre szánt nagyvállalati termékekből származó bevételek most először meghaladták az asztali gépekre szánt operációs rendszerekéit, és a cég többi részlegétől eltérően a jelenlegi gazdasági helyzetben is nyereséget hoztak: 7 százalékkal - 3,.47 milliárd dollárra - növelték bevételüket.

A Microsoft online szolgáltatásival foglalkozó részlegén, a hirdetési bevételek 16 százalékos csökkenéséről számoltak be, melynek köszönhetően a terület egészének bevétele 14 százalékkal esett vissza.

A szórakoztató eszközökkel - ide tartozik például a Zune zenelejátszó és az Xbox 360 konzol - picit szerencsésebb volt a vállalat, itt csupán 2 százalékos bevételcsökkenés történt, az Xbox játékkonzolból pedig közel félmillióval többet adott el a Microsoft, mint az előző évben. A visszaesés ezen a területen valószínűleg annak hatására következett be, hogy az Office irodai programcsomag Mac számítógépekre készített változatának kereslete az Apple hasonló termékének megjelenése óta mintegy 60 százalékkal esett vissza.

A Microsoft üzleti részlege, amely az Office és a hozzá kapcsolodó termékek forgalmazásáért felelős, 5 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el, ehhez 8 százalékos nyereségcsökkenés társul. Mint Lidell elmondta, a vállalat a területen egészen a várhatóan 2010 első felére időzített új Office 2010 megjelenéséig nem számít növekedésre.