Katonai műholdon keresztük csevegnek a brazilok

Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet műholdas kommunikációs rendszerét rengetegen használják illegálisan Brazíliában - számolt be a Wired.
Vágólapra másolva!

Az online technológiai lap úgy értesült, márciusban a brazil hatóságok nagyszabású akciót indítottak azok ellen a felhasználók ellen, akik az amerikai haditengerészet műholdas átjátszóinak kijátszásával kommunikáltak egymással - illegálisan. A brazil hatóságok szerint a jelenség már több mint öt éve jelen van az országban: mivel a kommunikációs csatornán zajló kommunikáció nem titkosítva zajlik, sokan használják azt ismerőseikkel való beszélgetésre.

Brazil rádiótechnikai szakemberek még a kilencvenes évek közepén jöttek rá arra, hogyan lehet az amerikai tengerészet légiirányító rendszere, a hetvenes években beindított FLTSATCOM a frekvenciáit illegálisan használatba venni hagyományos CB-rádiók átépítésével. Mostanra már az ehhez szükséges felszerelést sem túl nehéz beszerezni. A műholdas rendszer ráadásul jobb lefedettséget biztosít a mobiltelefonoknál, ezért például a brazil kamionosok is előszeretettel használják azt, de drogdealerek vagy a szervezett bűnözés is gyakran igénybe veszi az amerikai hadsereg rendszerét, szinte minden bűnözői csoport rendelkezik erre alkalmas eszközzel - nyilatkozta a a Wirednek a brazil hatóság képviselője.

Március közepén a brazil rendőrség hat államban közel negyven gyanúsítottnál végzett rajtaütést, melyet az amerikai védelmi minisztériumtól kapott információk alapján végeztek. A katonai távközlési rendszer lefülelt illegális használói között egyaránt megtalálható volt egyetemi professzor, teherautó-sofőr, farmer és elektrotechnikus is. Bár a helyi törvények értelmében tevékenységükért akár négy év szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk, a Wired beszámolója szerint valószínűbb, hogy pénzbüntetést szabnak majd ki rájuk.