Brüsszel a mobilozó gyerekek védelmét sürgeti

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság arra kéri a mobilszolgáltatókat, hogy továbbra is tegyenek meg minden erőfeszítést a mobiltelefont használó gyerekek biztonsága érdekében.
Vágólapra másolva!

Az unióban a tízéves gyerekek felének, a tizenhárom évesek 87 százalékának, míg a 16 éves fiatalok 95 százalékának van mobiltelefonja. Egy felmérés szerint ugyanakkor az európai szülők több mint fele aggódik amiatt, hogy gyereke a mobiltelefonján keresztül durva, felnőtteknek szóló tartalommal találkozik, mások megfélemlítik őket, vagy egyéb veszélyek leselkednek rájuk.

Brüsszel közvetítésével két éve a vezető európai mobilszolgáltatók megállapodást írtak alá arról, hogy önszabályozó kódexet hoznak létre a témában. A kódexek 22 tagállamban - köztük Magyarországon - elkészültek, és a szolgáltatók 80 százaléka már korlátozza a gyermekek hozzáférését a felnőtt korúaknak szánt tartalmakhoz. Négy ország, Észtország, Finnország, Ciprus és Luxemburg azonban még nem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Viviane Reding távközlési biztos ugyanakkor reméli, hogy ebben a négy országban is mihamarabb aláírásra kerül a kódex. "A kiskorúak védelme nem egy luxus, hanem egy elkerülhetetlen intézkedés ahhoz, hogy az új kommunikációs technológiákat elfogadhassák az európai társadalmakban" - tette hozzá a biztos.