Vágólapra másolva!
A kalózok tartják életben a zeneipart: a legnagyobb európai üzleti egyetem által elvégzett felmérés szerint tízszer annyi péntz költenek zenére a kalózok, mint a csak legális forrásokkal élő felhasználók.
Vágólapra másolva!

Tízszer annyit költenek legális forrásból származó zenére, azok az internetezők, akik a Pirate Bay-hez hasonló torrentoldalakon ismerkednek a különböző együttesekkel, mint a csak legális forrásokhoz fordulók - derült ki a norvég BI School of Management felméréséből. Az ezerkilencszáz, 15 évnél idősebb internetező válaszait feldolgozó vizsgálat szerint még az online zeneboltokat és a fizetős letöltéseket kedvelő 12-25 éves korosztályba tartozók is vettek legalább egy CD-t az elmúlt fél évben.

A megváltozott zenefogyasztási szokásokhoz megpróbált alkalmazkodni a zeneipar, például a teljes albumok letöltése mellett lehetővé teszik egy-egy dal megvásárlását is. A zenevásárlás ilyen átalakításai is magyarázhatják a kiadók csökkenő bevételeit.

A BI felmérését alátámasztja a kanadai RIAA egy 2006-ban készült jelentése is, mely szerint a zenéket illegális letöltés segítségével megismerő internetezők több mint 70 százaléka később meg is vásárolta az így talált dalokat.