PC-start tíz másodperc alatt

Vágólapra másolva!
Tíz-tizenöt másodperc: csupán ennyi idő szükséges a Presto nevű miniatűr operációs rendszer startjához. A szoftvert kifejezetten Windows mellé szánják, és puritán felületén alapvető funkciókat - böngészés, levelezés, chatelés -  kínál. Kipróbáltuk a sietős, vagy türelmetlen felhasználóknak szánt szoftvert.
Vágólapra másolva!

Épp most kapcsolta ki a számítógépet, pedig elfelejtette megnézni a mozi, színház, cukrászda vagy söröző címét a neten? Most várhat vagy két percet, mire bekapcsol a gép és elindul a böngésző. Az ehhez hasonló esetekre kínál az idegszálakat kímélő megoldást egy új szoftver, a Presto. Ez egy miniatűr Linux, amelyet a meglévő Windows mellé lehet telepíteni (a PC bekapcsolásakor kiválasztható, hogy melyikük induljon el), és tapasztalataink szerint egy átlagos konfiguráción tíz-tizenöt másodpercen belül elstartol, és el is lehet kezdeni használni.

A Presto a Xandros nevű cég terméke, ennek megfelelően linuxos alapokon nyugszik, telepítése azonban nem igényli a nyílt forráskódú operációs rendszer ismeretét, legfeljebb egy minimális szintű angoltudást, lokalizált verzió ugyanis egyelőre nem létezik a programból. Sajnos a Presto fizetős termék, 20 dollárért, azaz nagyjából négyezerötszáz forintért lehet megvenni, bár letölthető próbaverziója is teljes értékű példányként működik 7 napon át, azt követően azonban egyszerre legfeljebb tíz percig lehet használni bekapcsolásonként.

Másodpercek alatt startol a minirendszer

Számtalan alkalommal elindítottuk, és megtapasztaltuk, a Presto valóban elindul tíz-tizenöt másodperc alatt, azaz ha épp csak meg akarunk nézni valamit a neten, és sietünk, megéri ezt a szoftvert elindítani, nem kell megvárni a behemót Windows startját. A szoftver telepítője automatikusan létrehoz egy menüt, amelyen mindig ki lehet választani, hogy a Microsoft operációs rendszerét, vagy Prestót kívánunk-e használni.

A gyors indulásnak persze ára van, a kezelőfelület igencsak minimalista, bár tetszetős: a Windows Start menüjét itt egy függőlegesen elhelyezett indítósáv helyettesíti, ez alapbeállítás szerint baloldalt helyezkedik el, de jobb gombbal kattintva, a beállítások közt egyéb pozíciókat is be lehet állítani, tesztelőnk például a jobboldali pozíciót preferálta. A végletekig leegyszerűsített, menürendszert is nélkülöző indítópanelen csupán néhány ikon kapott helyet: ezek egyike a Firefox böngészőt, a másik a gyakorlatilag minden chathálózatra kapcsolódni képes Pidgin-t indítja (ez egyben a beérkező leveleket is tudja jelezni), ezeken kívül a Skype nettelefon, egy egyszerű fájlkezelő, illetve a szoftverkatalógus kapott még ikont, ez utóbbi egyben a pluszban feltelepített alkalmazások elérését is biztosítja - innen lehet például elérni az alapból a rendszerben lévő OpenOffice-t is.

Forrás: [origo]

Böngészni, videókat nézni probléma nélkül lehet a Prestóval (letöltés)

Míg a korábban tesztelt béta verzióban a wifi támogatása meglehetősen gyatra volt, addig a most megjelent végleges verzióval már gond nélkül használni tudtuk egy Lenovo T400-as noteszgép vezeték nélküli internetjét - egyedül a mobilinternetes modemek támogatása nem megoldott még megfelelően. Első alkalommal még a felbontást kellett beállítani kézzel, ezt a villáskulcs-csavarhúzó ikonra kattintva lehet megtenni igen egyszerűen. Ugyanitt lehet a magyar billentyűzet kiosztását is beadni az alapbeállításként kiválasztott angol mellé.

Amit még érdemes letölteni hozzá

A Presto készítői egy teljes online szoftverkatalógust is elindítottak, ez az Application store, vagyis az alkalmazásbolt nevet viseli. Bár találhatók benne fizetős programok, zömében ingyenes szoftverek alkotják a kínálatot, ezeket ráadásul egy pár kattintással telepíteni lehet, a művelet semmiféle linuxos bűvészkedést nem igényel. A Javát és az Adobe Readert, mindenképp érdemes feltelepíteni, emellett praktikus valamelyik jó médialejátszót, például az MPlayer-t vagy a VLC-t letölteni a Prestóra, az igazat megvallva egyéb szoftvernek nem éreztük szükségét, hiszen komolyabb feladatra úgyis ott a Windows a gépen.

Forrás: [origo]
Egy csomó ingyenprogrammal okosítható a Presto

Letölteni hosszadalmas, telepíteni nem

Letöltése ugyan zökkenőmentes volt, bár a 463 megabájtos telepítő a Download.com-ról igen lassan csörgedezett, vagy két órán át eltartott, mire az egész fájl PC-nkre ért, ezért publikáltuk a telepítőt a Szoftverbázison is. A telepítés teljesen bolondbiztos, a Prestót ugyanúgy kell telepíteni, mint bármilyen más windowsos programot, a felhasználó közreműködése nagyjából az OK gombok nyomogatásában merül ki - tehát emiatt a legkezdőbb internetezőnek sem érdemes inába szállnia a bátorságának. A minimális rendszerigény ezen a linken olvasható, ezzel kapcsolatban az egyetlen negatívum, hogy fél gigabájtnál kevesebb memóriával a Presto nem indul el, plusz kizárólag NTFS fájlrendszert használó meghajtóra lehet feltelepíteni, bár ez utóbbi manapság már általános. Windows XP-vel és Vistával egyaránt kompatibilis az alkalmazás, a régebbi verziókkal vagy más operációs rendszerekkel viszont nem, és önmagában sem lehet feltelepíteni a PC-re, kizárólag a Windows mellé. Kipróbáltuk, eltávolítani sem volt nehéz a Prestót, egyszerűen uninstallálni kell, ekkor magától eltávolítja a rendszerindításkor megjelenő választóképernyőt is.

Kár, hogy fizetős

A Prestóhoz hasonló "gyorslinuxot" már korábban is próbáltunk: az Asus Eee Box gépéhez is mellékelnek egy Splashtop nevű megoldást. Ez utóbbi azonban csak a tajvani cég saját gépeihez érhető el előre telepítve, házilag installálni nem lehet saját PC-kre. Ehhez képest a Prestót a rendszerkövetelményeknek megfelelő bármilyen PC-re telepíteni lehet, s bár nem mindig működött tökéletesen (különböző monitorok és perifériák laptophoz csatolása nem mindig ment zökkenőmentesen, néha lefagyott), azért többnyire különösebb nehézség nélkül tudtunk róla böngészni, chatelni és videót nézni.

Tényleg nagyon gyorsan elindul, és három másodperc alatt le is kapcsolható az operációs rendszer, mielőtt azonban bárki kipengetné érte a 20 dollárt, érdemes kipróbálni a szoftvert, mert például előfordulhat, hogy bizonyos wifi-eszközöket nem kezel. A teljes értékű, hagyományos operációs rendszernél jóval fürgébben induló minirendszer szerintünk nagyon jó ötlet, valószínűleg ha a Windowsnak lenne hasonló funkciója, azt is szívesen használnánk.