Bagóért árulják a hitelkártyaadatokat

Vágólapra másolva!
Online bűnözőktől már 160 és 16 ezer forint közötti összegért, vagyis akár már egy dobozos kóla áráért megvehető névvel, címmel, születési dátummal kiegészített hitelkártyaadatok darabja, illegálisan megcsapolható, kipróbált bankszámla-elérésért 220 ezer forintot kérnek az internet sötét oldalán - derül ki a Symantec felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az internetbiztonsági társaság csütörtökön publikálta éves internetbiztonsági jelentését: ebből kiderül, hogy a felhasználók személyes adatainak eltulajdonítására használható száma rekordmértékben emelkedett a tavalyi év folyamán. Ráadásul a Symantec statisztikái szerint a kártevők aktivitása az európai, közel-keleti és afrikai régióban volt a legnagyobb 2008-ban. A támadásokat egyébként a világ számos országából eredeztethetők: legtöbbjük az Egyesült Államokból (38 százalék), Kínából (13 százalék) és Ukrajnából (12 százalék). A webes támadások terén kiemelkedő első tíz ország közül hat az európai, közel-keleti és afrikai régióból származik.

Böngészőn át támadnak

A fertőzések elsőszámú forrása 2008-ban is a webböngészés maradt, és az online bűnözők közül egyre többen már munkájuk megkönnyítése végett speciális kártevőgyártó szoftvereket használnak adatlopó alkalmazásaik létrehozásáre és terjesztésére. A vizsgált kártékony kódok 90 százaléka bizalmas információt próbált meg ellopni a fertőzött számítógépekről, legtöbbjük (76 százalék) pedig a billentyűleütések naplózásával operál.

Virulnak a bankkártyaszám-tolvajok

A társaság tapasztalatai szerint az ellopott adatok, különösen a hitelkártya- és bankszámla-információk értékesítésére specializálódott online bűnözői kör továbbra is létezik, sőt, virul. Míg a törvényes piacokon estek az árak, a bűngazdaság termékei - azaz a kártevők előállítására vagy adatlopásra használható programok - 2008-ban ugyanannyiba kerültek, mint 2007-ben.

Az adathalász oldalak száma 66 százalékkal emelkedett 2007-hez képest, és a társaság a tavalyi év során közel 56 ezer ilyen webszájtot detektált. Ezen kívül a levélszemét mennyisége is tovább emelkedett: a Symantec mérései alapján közel duplájára emelkedett a spamek száma, amely 2008-ban már közel 350 milliárdot tett ki, zömüket pedig megfertőzött PC-kből álló, ún, zombigép-hálózatokról küldik szét. Világszinten a kéretlen reklámok a teljes e-mailforgalom 80 százalékát teszi ki a társaság statisztikái alapján, hazánkban azonban ennél rosszabb a helyzet, tíz üzenetből kilenc levélszemét.

Nem elég a vírusirtó

Gombás Lászlót, a Symantec vírusszakértője lapunknak elmondta, Magyarországon leginkább a férgek szedik áldozataikat az otthoni felhasználók között. De itthon is egyre többen dőlnek be a kamu vírusirtóknak annak ellenére, hogy a gyakran pénzért kínált, semmiféle védelmet nem biztosító alkalmazások gyakran még trójai kártevőt is tartalmaznak "jutalmul". Sokan kattintanak weblapokba ágyazott, üzenetküldő ablaknak álcázott felületeknek, amelyek ugyancsak kártevők rejtett letöltését végzik el.

A szakember szerint a biztonságos netbankoláshoz manapság már minimális belépőnek számít a vírusirtót és tűzfalat is tartalmazó biztonsági csomag megléte. Ezen kívül nem csak az operációs rendszert kell folyamatosan frissíteni (például Microsoft szoftverek esetében a Windows Update-en keresztül), hanem az internettel kommunikáló egyéb szoftvereket is, így például a PC-re telepített Javát, Flasht, PDF-olvasót, vagy a médialejátszó programokat. Az ezekben lévő biztonsági réseken keresztül ugyanis a hackerek ugyancsak bejuttathatják kártékony kódjaikat - gyakran az az operációs rendszertől függetlenül is. (Ez utóbbi feladat a sok alkalmazás megléte esetén igencsak pepecs munka, az egyenkénti letöltést például a Secunia PSI nevű ingyenes szoftverrel lehet kényelmesebbé tenni.)

Ezen túlmenően a szakértő ún. jelszószéf progam alkalmazását is javasolja, mivel a böngészők beépített jelszótároló funkciója biztonsági szempontból katasztrofálisnak tekinthető - az ezekbe elmentett adatokhoz scriptekkel könnyen hozzáférhetnek illetéktelenek. A jelszószéf alkalmazások ezzel szemben titkosítva tárolják a jelszavakat, és biztonságosan adják át ezeket a böngészőprogramokat, védelmet nyújtva a billentyűleütéseket naplózó vagy képernyőmentéseket készítő kémprogramokkal szemben.