Csúszik az unió Microsoft-ellenes pere

Vágólapra másolva!
Szerdán a Microsoft megerősítette a hírt, miszerint egy hét haladékot kapott a Európai Unió trösztellenes perében, hogy felkészülhessen álláspontja megvédésére.
Vágólapra másolva!

A szofveróriás ellen még a múlt év januárjában indított eljárást az unió, azzal a váddal, hogy az operációs rendszereibe integrált Internet Explorer túlzott piaci előnyt biztosít számára a konkurens termékekkel szemben. A per során egyszer már kért és kapott is halasztást a Microsoft, az akkor kapott határidő április 21-én jár le, ez módosult most 28-ára. A csúszás pontos okáról nem jelent meg információ.

Az Internet Explorer 1995 augusztusában jelent meg, az Windows 95-höz ingyen letölthető Microsoft Plus! kiegészítő csomag részeként. Az akkor böngésző a Spyglass Mosaicjának átdolgozott verziója volt és mivel ingyen adták liszenszdíjat sem fizettek utána.

A Spyglass pert is indított az elmaradt díjak miatt, ez végül megállapodással zárult: a Microsoft majd tízmilló dolláros kártérítést fizetett a cégnek. A IE azóta a Microsoft operációs rendszerek integráns része s ezzel jelentős előnyre tett szert az alternatív böngészőkkel szemben, így 2004-ben már 90 százalákos piaci részesedést szerzett. A Microsoft böngészőjének dominanciája azóta többek közt a jelenleg is legnagyobb vetélytárs, a Mozilla Firefox megjelenése okán folyamatosan csökken, de jelenleg is 70 százalék körül mozog.

A most zajló perrel kapcsolatban a Microsoft elmondta, hogy az EU kötelezheti őket arra, hogy a termékeikkel felszerelt eszközök vásárlásakor a fogyasztó kiválaszthassa milyen böngészőt kíván használni, vagy arra, hogy az újonnan eladott termékeken az IE mellett a felhasználó előre telepítve megtalálja a Chorme, Firefox, Opera, Safari vagy más alternatív programokat is. Ez a döntés valószínüleg súlyosabban érinti majd a Microsoftot mint a várható jelentős pénzbírság.

A perben eddig érintett Google, Mozilla és Opera mellé időközben társult a ECIS csoport is, melynek többek közt a IBM, a Nokia , az Oracle és a Sun is tagja. Mint szóvivőjük, Thomes Vinje elmondta céljuk, hogy teret biztosítsanak a kisebb ám innovatívabb böngészőfejlesztőknek a Microsoft uralta pályán.