A terroristák már a szerverteremben vannak

Vágólapra másolva!
Az amerikai internetszolgáltatók  alacsony árainak köszönhetően a tálib propagandisták előszeretettel helyezik el kiszolgálóikat a Nagy Sátánként gyűlölt országban működő szervertermekben, számolt be a furcsa jelenségről az Ars Technica.
Vágólapra másolva!

A houstoni székhelyű The Planet büszkén hirdeti főoldalán, hogy a Föld legolcsóbb szerverhoteljét üzemelteti, ám ennek nyilvánvaló bizonyítékait érthető módon már kevésbé tartja publikusnak. Az árai annyira alacsonyak, hogy számos tálib weboldalt is itt üzemeltetnek. Bár a jelenségre felfigyelő bloggerek erős felháborodásuknak adtak hangot, az amerikai hírszerzés valószínüleg örömmel figyeli az eseményeket - és a szerverek forgalmát.

A minap a konzervatív The Jawa Report blog kért (és kapott) segítséget olvasóitól, hogy egy tálib weboldalt, az "Islamic Emirate of Afghanistan"-t, mely a szövetséges csapatokra mért újabb és újabb sikeres csapásokról adott híreket, bezárassák. Indoklásuk szerint az internetszolgáltatók, ha akaratlanul is, de segítik az afganisztáni háború folytatását azzal, hogy lehetőséget biztosítanak tálib propagandaszájtok megjelenésére. A tálib weboldal egyébként néhány nap múlva, bár kissé módosított néven, de újra elérhetővé vált, immáron Kanadából.

Mint Rita Katz, a SITE Intelligence Group munkatársa a Washington Postnak elmondta, a dzsihádistákat leginkább a szolgáltatások relatív olcsósága és jó minősége vonzza az amerikai szerverfarmokra, ám talán ennél is fontosabb, az országban uralkodó szólásszabadság. Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánban például a teljes internetforgalmat ellenőrzi és szűri a kormány fennhatósága alatt működő Pakistan Internet Exchange.

Miközben a bloggerek folyamatos harcot vívnak az újra és újra felbukkanó tálib propagandaoldalak ellen, vannak jelek, melyek azt mutatják, hogy az amerikai hírszerzés tulajdonképpen örömmel fogadja, hogy ezek a szerverek az ő térfelükön kerülnek elhelyezésre. Ezt támasztja alá az is, hogy a pakisztáni hatóságok többször jelezték, kéréseik ellenére sem távolítják el ezeket a weboldalakat.

Annak, hogy az ellenséges weboldalakat az amerikai hírszerzés nem üldözi, az is lehet az oka, hogy megfigyelésükkel információkhoz juthat. Ezenkívül ha valóban szükség van rá, az amerikaiak egészen gyorsan és jól kontrolláltan iktathatják ki az országban üzemelő teljes tálib online propagandagépezetet.