Vágólapra másolva!
Manapság már nem elég a 160 karakteres sms, chatelni, e-mailezni is elég olcsón lehet a mobiltelefonról. Persze a hosszabb szövegeket nem egyszerű bepötyögni hagyományos számbillentyűkön, erre találták ki a teljes billentyűs gépelést biztosító modelleket. Mézga Géza-dalszöveggel mértük le, melyikük a legkényelmesebb.
Vágólapra másolva!

Itthon is számos különböző olyan mobiltelefon kapható, amelyen a mérnökök valamilyen alternatív szövegbeviteli módot kínálnak, szakítva a megszokott "egy számgomb három betűt takar" megoldással. Persze ezzel is meg lehet tanulni viszonylag gyorsan gépelni - gondoljunk csak a villamoson, buszon géppuska-gyorsasággal üzengető tinikre -, de hiába a prediktív szövegbevitel és más trükkök, hosszabb szöveget kínszenvedés így bepötyögni. Chateléshez, e-mailezéshez az olcsóbb mobilinternetes csomagokra is elég előfizetni, így ezeket mostanra jóval gazdaságosabb használni, mint a szolgáltatásaihoz képest nagyon is drága sms-t, tesztelőnk ezért most tízféle olyan mobilt próbált ki, amely az átlagnál kényelmesebb gépelési lehetőséget kínált.

Tesztre fel Mézgáékkal

Tesztalanyunknak egy teljesen átlagos mobiltelefonja van, nincs érintőképernyője, sem pedig speciális gombjai, így egyik tesztelt mobil használatában sem volt különösebb gyakorlata (bár a tesztmérések előtt mindegyik mobillal gyakorolt), ahogy feltehetően annak sem lesz, aki most vásárol magának ilyen készüléket. Persze gyakorlás után mindegyik mobillal el lehet érni jobb eredményt, de célunk nem ez, hanem az volt, hogy kimutassuk a különbséget, amelyet a kényelmes és a kevésbé jól beváló beviteli megoldások között tapasztalható. A próbaszövegeket nem egymást követően, hanem eltérő napokon pötyögte be, így az eredményeket nem befolyásolta az ujjak esetleges fáradtsága sem.

A szövegbevitel sebességét a Mézga család főcímdalának egy részletének begépelésével mértük le, ezt a szöveget tesztelőnk asztali PC-je hagyományos billentyűzetén 44 másodperc alatt táplálta be. Ugyanez egy notebookon már 56 másodpercet vett igénybe, egy netbookon pedig 1 perc 18 másodpercig tartott.

A tesztszöveg:

"Néha légy bolond egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég. Van abban valami báj, hogy ha kacag a máj. Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár.
Légy vidám, vagány, akár egy srác, fújd meg a tülköt, trombitálj, valamit játssz! Ha baj van, mégse legyen soha kedélyed lőporos. "



Nem gépelésre termett az érintőképernyő

Elsőként két érintőképernyős készület próbáltunk ki, az Apple iPhone-t, illetve a Nokia 5800-t: előbbit ujjbeggyel, utóbbit az oldalából előhúzható pálcikával kell böködni - bár a fotó készítésekor épp ujjal próbálgattuk.

Forrás: [origo]
Gépelés az iPhone-on és a Nokia 5800-n

Szintidő:
Nokia 5800 (pálcikával): 4:47
Apple iPhone: 6:04

Mint az a szintidőkből is látszik, egyik telefon sem kifejezetten hosszú üzenetek bepötyögésére való. Az iPhone esetében eleve gyakran nem a kívánt karakterre bökött tesztelőnk, ráadásul az ékezetek bevitele sem egyszerű: az LCD-n megjelenő virtuális billentyűzeten magánhangzókon kell nyomva tartani a ujjbegyet, ekkor egy másodperc után megjelenik a kiválasztható ékezetes betűk listája. Ezek kiválasztását nehezíti, hogy úgy kell rájuk csúsztatni az ujjat, hogy közben nem szabad felengedni azt a képernyőről.

Valamivel jobb volt a helyzet a másik érintős telefon, a Nokia 5800 esetében, ezen ugyanis érintőpálcával lehetett választani a betűket a virtuális tasztatúrán. Ezen a készüléken az ékezetes karakterek bevitele bizonyult kényelmetlennek: alapból ugyanis csak az angol ábécé betűi láthatók, az ékezetes betűk vagy a számok beviteléhez a teljes kiosztást váltogatni kell egy klikkeléssel. A végeredmény egy kicsivel jobb, de összességében ez a telefon sem hosszú üzenetek begépelésére termett.

Lapátkezűeknek nem való a Blackberry

Forrás: [origo]
A Blackberry Curve és a Bold - az utóbbi kényelmesebb

Szintidő:
Nokia E71/E63: 3:26
Blackberry Bold: 4:02
Blackberry Curve: 4:22

A második eresztésben két idehaza kapható Blackberry-mobilt (a kisebb és olcsóbb Curve-öt, illetve a nagyobb, okosabb és drágább Boldot), illetve azok Nokia-klónjait (az olcsó E63-ast és a drágább E71-est) próbáltuk ki. E készülékek közös ismérve, hogy fekvő formátumú, hosszabb szövegek megjelenítésére optimális képernyővel rendelkeznek, mely alá teljes QWERTY kiosztású billentyűzetet zsúfolnak be a mérnökök. Noha így valamelyest több hely áll rendelkezésre a gombok számára, azért így is csak miniméretű gombokon férnek el az ábécé betűi, amelyet nagyobb kezekkel már nagyon kényelmetlen használni.

Forrás: [origo]
Nokia E63: kényelmesebb ékezetek

A Blackberry mobilok voltak a piacon az első olyan készülékek, amelyeket kifejezetten e-mailezésre szántak, ennek megfelelően ezektől a mobiloktól vártuk a legtöbbet. A gépelés terén meglepetésünkre azonban nem ezek a telefonok szerepeltek a legjobban, méghozzá azért, mert nagyon komplikált rajtuk ékezetes betűket írni. Ehhez ugyanis egy-egy magánhangzó beütése után a képernyő alatt, középen lévő, egeret helyettesítő és a menükben való mozgást biztosító görgőt forgatva kell kiválasztani, hogy mondjuk ö-t, ő-t vagy ó-t szeretnénk-e beütni, ami eléggé lelassítja a műveletet. A két Blackberry közül egyértelműen a nagyobbik, Bold modell volt a kényelmesebb, egészen egyszerűen azért, mert ezen nagyobbak a gombok, és ergonómiailag is jobban alakították ki ezeket.

Mivel billentyűzeteik kiosztása minimális eltérést mutat, egy kalap alá vettük a Nokia új, olcsó QWERTY-mobilját, az E63-ast elődjével, a drágább E71-essel. Ezek hasonló felépítésűek a kisebbik, Curve nevű Blackberryhez, ennek megfelelően elég pici gombok vannak rajtuk, férfikézben annyira be kell hajlítani a hüvelykujjakat a szöveg bevitelekor, hogy az csakhamar elfárad. Az időbeli jobb eredményt ezek a telefonok annak köszönhetik, hogy könnyebb rajtuk ékezetes karakterek beütni, ezeket ugyanis mindig valamelyik gomb másodlagos vagy harmadlagos funkciójaként lehet elérni.


A szétnyitós, széthúzós kivitel vált be leginkább

Tesztünkön a legsikeresebben azok a modellek szerepeltek, amelyek hagyományos számbillentyűzetet és képernyőt is tartalmaznak, ez alól előhúzható vagy kinyitható azonban egy teljes alfanumerikus tasztatúra is.

Forrás: [origo]
Balra a kommunikátor, jobbra az E75

Szintidő:
Nokia E90 kommunikátor: 3:02
Nokia E75: 3:06
Sony Ericsson Xperia-1: 3:27
LG Prada II: 3:31

A legjobb szintidőt a már öregecske E90-es Nokia kommunikátorral értük el, ami nagy részben annak köszönhető, hogy a készülék bizony féltégla kivitelű, így volt hely rajta a kényelmes, nagy gomboknak, és a másodlagos funkcióként előhívható ékezetes karaktereknek is - cserébe nem is lehet egykönnyen zsebre vágni.

Csütörtökön kezdték árulni, aznap délután próbáltuk ki az új Nokia E75-öst, amely gyakorlatilag a kommunikátor kompaktabb alternatívájának tekinthető: ennek gombjai már kisebbek, ráadásul felületük is teljesen sima, bár az ujjak tájékozódását a tasztatúrát félbevágó műanyag díszléc segíti. A kisebb gombok miatt cseppet lassabban tudott rajta gépelni tesztelőnk, de még így is ez volt az egyik legkényelmesebb gépelést biztosító modell a kompakt kategóriából.

Az LG Prada II mobilja is jól szerepelt, ezen egyedül az ékezetes betűk bevitelét volt nehéz megtalálni: ehhez egy kis ideig lenyomva kell tartani az adott magánhangzót, majd utána a betűt nyomkodva lehet ugrálni az elérhető lehetőségek (pl. ő, ö vagy ó) között.

A Sony Ericsson Xperia-1-esen huszárvágással megoldották a problámát: itt egy külön ékezetbillentyűt alkalmaznak, magánhangzó leütése után ezt kell nyomkodni a megfelelő karakter kiválasztásához.

Ki kell próbálni vásárlás előtt

Bár valószínűleg kevés olvasónk tud tesztpéldányt kérni az összes szimpatikus mobilból, ennek ellenére azt javasoljuk, a telefonjukról e-mailezni vágyók mindenképpen próbálják ki a bemutatóteremben, üzletben a kérdéses modelleket vásárlás előtt - hiszen nem egyformák a kezeink. Átlagos ujjmérettel bíró férfi tesztelőnk számára a legjobban a képernyő alól előhúzható billentyűzet vált be, a Blackberry-féle tömzsi QWERTY-billentyűzet már kényelmetlennek bizonyult, az iPhone-hoz hasonló érintőképernyős modelleket pedig abszolút alkalmatlannak találta hosszabb szövegek bepötyögésére.