Kiberkémek támadták Amerikát

Vágólapra másolva!
Kínai, orosz és más országokból származó hackerek hatoltak be az Egyesült Államok elektromos hálózatának számítógépes irányítási rendszerébe, olyan kártékony programokat helyezve ott el, amelyek súlyos zavarokat kelthetnek a rendszerben - közölte szerdán a The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A hackerek vagy kiberkémek nem próbáltak meg kárt okozni, de az újság által idézett jelenlegi és volt nemzetbiztonsági szakértők szerint erre kísérletet tehetnek egy válság vagy háború idején.

"A kínaiak megpróbálták felderíteni az infrastruktúránkat, köztük az elektromos hálózatot (...) és az oroszok is" - mondta az amerikai hírszerzés egy magas rangú tisztviselője. Az Amerikát érő behatolások nem egy konkrét cég vagy régió ellen irányulnak, azokat az Egyesült Államok egész területén észlelték - közölte egy másik személy, aki korábban a belbiztonsági minisztériumban dolgozott. Mint kifejtette, tavaly több támadás érte az amerikai villamosenergia-hálózatot.

A behatolásokat vizsgáló hatóságok megtalálták az idegenek által a rendszerben hagyott programeszközöket, amelyekkel súlyos károk okozhatók a hálózat elemeiben. Az amerikai közlés szerint az Egyesült Államok vízellátási rendszere, továbbá a szennyvízhálózat és más rendszerek is veszélynek vannak kitéve. Washington feltételezése szerint a kibertámadásokért elsősorban Kína és Oroszország felelős. Az amerikai felderítés közölte, terrorcsoportok még nem hajtottak végre ilyen támadást az Egyesült Államok ellen. Az amerikai védelmi minisztérium szerdán közölte: az utóbbi fél évben 100 millió dollárt költött a kibertámadások kivédésére, a hackerek által okozott károk és egyéb hálózati problémák kiküszöbölésére.