A videojátékok legyőzték a televíziót

Vágólapra másolva!
A Nielsen piackutató cég most megjelent 2008 negyedik negyedévi jelentése szerint a videójátékok már a főműsoridőben futó programok nézettségét is veszélyeztetik. A játékfogyasztók kora jelentősen kitolódott, a videójáték, mint a szórakozás immáron teljesen elfogadott formája az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, miközben a konzolok is változtak - kizárólag játékra használható eszközből multimédia központokká váltak. A konzol és játékpiac abban a szerencsés helyzetben van, hogy más területekhez képest a gazdasági válság is kevéssé érinti.
Vágólapra másolva!

A konzolokra és a televíziókra vonatkozó adatokat 17 000 ameriaki háztartás fogyasztási szokásait vizsgálva kapták, a PC-s játékosokra vonatkozó információkat 185 000 számítógép megfigyelésével elemezték, a felhasznált kliens a futó alkalmazások nevét és a felhasználó demográfiai adatait is továbbította a piackutató cégnek.

A jelentés szerint az Xbox 360 és Playstation 3 tulajdonosok - akik egyben a legelkötelezettebb játékosok is - hajlamosak leginkább lemondni arról, hogy élőben nézzék a főműsoridőben futó programokat, helyette inkább time-shifting funkcióval rendelkező eszközzel rögzítik azokat. A kutatásban résztvevők a legtöbb játékidőt még mindig a Playstation 2 előtt töltik, annak ellenére, hogy ez az a platform amely a legnagyobb visszaesést mutatja - a trend szerint 2009 végére elveszti előkelő pozícióját. Legtöbb időt némileg meglepő módon a 25 éves, vagy annál idősebb hölgyek töltik PC-s játékokkal - ők egészen pontosan az összes PC-játékos 46,2 százalékát adják és a játszott játékidő 54,6 százalékért felelősek. Talán magyarázat lehet a meglepő adatra, hogy a legtöbbet játszott PC-s játék 17millió játékossal a Solitarie.

A televíziózásra legveszélyesebb konzolok - a PS3 és az XBOX 360 - használati szokásait közelebbről vizsgálva láthatjuk, hogy a játékosok a délután 5-11 óráig tartó időszakban játszanak leginkább - mely sáv éppen egybeesik a televíziók főműsoridejével - ennek megfelelően kedvenc műsoraik is kizárólag a koradélutáni, reggeli és késő esti órákból származnak. A tv-társaságok számára hasonlóan kellemetlen adat, hogy a főműsoridőben futó programjaik megtekintéséhez a hardcore játékosok egyre gyakrabban használnak valamilyen time-shitfing funkcióval ellátott eszközt, így aligha néznek reklámokat.

A vizsgált konzolok - PS2, Xbox 360, Wiii, Xbox, GameCube, PS3 - közül a legtöbb játékidőt a PS2 előtt töltik a játékosok ám a helyzet valószínüleg hamarosan változik, hiszen a PS2 felhasználótábora erős csökkenést mutat, miközben az Xbox 360 és a Wii egyre népszerűbb. A kutatás szerint a PS2-t elsősorban a tehetősebb amerikai háztartásoknál cserélték újabb konzolra.

Mint említettük a PC-s játékosokra vonatkozó adatok jóval nagyobb mintából származnak, mint a konzolokra és televíziókra vonatkozók. A legtöbbet a 25-54 éves hölgyek játszanak, őket követi a 25-54 éves férfiak csoportja. Hogy mivel játszanak ? A top 10 pozícióba mindkét nem jellemzően a népszerű Microsoft operációs rendszerek előre telepített játékait juttatta, de felkerült a listára a World of Wolrdcraft és a férfiaknál a Half-Life 2 is.

Az egy játékosra vetített játékidőt vizsgálva azt látjuk, hogy egy, a viszgált mintához képest nem túl nagy - 7000 fős - csoport által játszott repülőgépszimulátor viszi el a pálmát, a második a Wow, átlagosan heti 750 óra játékidővel.