Bővíti virtuális pénzének felhasználhatóságát a Facebook

Vágólapra másolva!
A legfrissebb adatok szerint 175 millió felhasználó látogatja a Facebook oldalait - hatalmas szám - ám a hasonlóan impressziv látogatottsággal rendelkező közösségi oldalakhoz (Twitter, Youtube) hasonlóan a Facebook sem tudja még, hogy hogyan fogja forgalmát nyereséggé konvertálni.  
Vágólapra másolva!

A Facebook elsődlegesen a hirdetésekből származó bevételekre tervezte működését, de már 2007 óta lehetőséget adott arra, hogy felhasználói virtuális ajándkékokkal lepjék meg kiválasztottjaikat - becslések szerint már 2008-ban 35 millió dollár bevétel származott ezekből a mikrovásárlásokból.

A most bevezetett bővítés kiválasztott tesztcsoportok tagjai számára lehetővé teszi, hogy 100 kreditet vásároljanak mindösszesen 1 dollárért, s ezeket a krediteket továbbadhassák. Az új rendszer jelenleg meglehetősen korlátozott keretek közt működik: hozzászólásokat, vagy 'Állapot Frissítés'-eket honorálhatnak velük a kisérletben résztvevők. Hogy egy adott komment vagy frissítés hány kreditet kapott, csak a célszemély számára nyilvános, mások ezt az adatot nem láthatják.

Érdekesség, hogy a kapott krediteket csak az eredeti tulajdonos adhatja tovább másnak, aki kapta, az jelen pillanatban tulajdonképpen semmit nem tehet vele. Mint a VentureBeat, az egyik tesztelésre kiválasztott csoport, a Cnetnek elmondta, a Facebook kifejezetten hangsúlyozta, hogy a creditek gyűjtése semmiképpen nem versengésre szolgál, hanem egyszerűen a szeretet, a tetszésnyilvánítás egy formája a közösségi oldalon.

Azon túl, hogy a felhasználók új játékszert kaptak, a Facebook az új fejlesztés révén pontos visszajelzést kap arról, hogy melyek azok az információk, amelyek annyira felkeltik felhasználóik érdeklődését, hogy azok jutalmazására még pénzt is ajánlanak. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Facebook egyszer már elindított egy fejlesztést PayPal-szerű fizetési rendszer bevezetésére, de akkor a Google-től megszerzett fejlesztőmérnök, a Google Checkoutért felelős Benjamin Ling végül egy év után elhagyta a vállalatot. Akkor úgy tűnt végleg letettek tervükről, de az új fejlemények fényében nem kizárt, hogy a jelen fejlesztés csupán első lépés egy sokkal összetettebb rendszer felé.