Még mindig sok a méreg a kütyükben

Vágólapra másolva!
Továbbra sem tesznek meg mindent a számítógépek és más elektronikai eszközök gyártói annak érdekében, hogy termékeik minél környezetbarátabbak legyenek - derül ki a Greenpeace márciusi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A környezetvédő szervezet legfrissebb, márciusi tanulmányában (letöltés PDF-ben) kritikával - illetve büntetőponttal is - illette - a HP, a Lenovo és a Dell cégeket, mivel azok nem teljesítették korábbi ígéreteiket, amelyek alapján 2009-től száműzniük kellene termékeikből az egészségre káros PVC műanyagot és a brómozott égésgátló anyagokat (BFR) - olvasható a Greenpeace honlapján. Ennek megfelelően a legfrissebb rangsorban a vállalatok a sereghajtók közé estek vissza. A zöldek szerint a toxikus anyagok kivonása az elektronikai termékekből rendkívül sürgető probléma, mivel csak ennek segítségével lehet kezelni a világszerte egyre nagyobb mennyiségben keletkező e-hulladék problémáját.

A Greenpeace beszámolójából kiderül, hogy a Dell számos olyan asztali és hordozható számítógépet, valamint több olyan monitort is gyárt, amely csökkentett PVC- és BFR-tartalommal bír, ám csupán néhány terméke mentes teljesen ezektől az anyagoktól. A Lenovo két terméke bizonyult a káros anyagoktól teljesen mentesnek, míg a HP még olyan számítógépeket vagy monitorokat sem jelentett be, amelyekben legalább csökkentették a veszélyes anyagok arányát. A Greenpeace honlapján lévő információk szerint a HP és a Dell egyelőre ki sem tűzte annak az időpontját, hogy mikortól nem lesz PVC és BFR termékeikben, addig a Lenovo a jövő év végére halasztotta ennek határidejét.

Négy helyezéssel javította viszont pozícióját a környezetvédők toplistáján eddig nem túl előkelő tizennegyedik helyet elfoglaló Apple, amelynek új termékei már egyáltalán nem tartalmaznak PVC műanyagot és brómozott égésgátlókat - bár ezek az anyagok továbbra is megtalálhatók a készülékek tápegységeiben.

Forrás: [origo]

A listán vizsgált 17 elektronikai cég közül a Philips jelentős javulást ért el, a holland társaság a korábbi 15. helyről a negyedikre ugrott előre annak köszönhetően, hogy jelentős lépéseket tett e-hulladékainak csökkentése érdekében. A Greenpeace környezetvédelmi listájának helyezéseit ezen a linken, illetve a fenti képen lehet megtekinteni, a részletes kritériumok a letölthető PDF-ben olvashatók angolul. Első helyén továbbra is a mobiltelefonokat gyártó finn Nokia áll, a második márciusban a Samsung lett, míg a dobogó harmadik helyét a Sony Ericsson kaparintotta meg.

A lista legvégén, a legkevésbé környezetbarát gyártók között a fent említett, büntetőponttal szankcionált gyártók mellett a Nintendo és a Microsoft stagnál. Előbbit leginkább szinte nem létező e-hulladék-újrahasznosítási stratégiája miatt bírálja a szervezet, az utóbbit pedig azért, mert nem részletezte, mi alapján kalkulálta ki termékeinek újrahasznosítási arányát, és nem kínál BFR- és PVC-mentes termékeket.