Filmből videojáték: csúcsok és mélypontok

Vágólapra másolva!
Nem új jelenség, hogy egy jól sikerült filmhez készül játék. A kezdeti időkben ezek inkább játéktermi gépek vagy flippermasinák voltak, később átvették az őskonzolokon, Commodore-okon futtatható szoftverek a szekrény méretű gépek helyét. Manapság pedig legósított verzióban, más alkotások hőseit is szerepeltető verekedős játékokban, a filmhez közvetlenül kapcsolódó interaktív történetekben jelenhetnek meg a mozivászonról más ismerős hősök.
Vágólapra másolva!

Egy jó mozihoz kapcsolódó játékkal mindig nagyot lehetett szakítani. Az Addams Family - A galád család néven futó 1991-es vígjátékhoz készült flipper például minden idők legsikeresebb készüléke lett. Az Adamsék villogó horrorisztikus kastélyával díszített készülékből több mint húszezer példányt adtak el. Videojátékoknál már nem volt ennyire egyértelmű a siker, a játékosok nem egy szoftvernél érezhették azt, hogy csak egy újabb bőrt akarnak lehúzni a témáról. Attól már szerencsére egyik játékgyártónak sem kell tartania, hogy minden idők legrosszabb adaptációjának kiáltják ki művét, ezt a címet örökre megkapta az Atari 2600-ra kiadott E.T. játék, melynek több százezer eladatlan példányát egyszerűen eltemették Új-Mexikóban.

Várat magára a jó szellemirtó játék

A Szellemirtók-at valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Biztosan nem lehetett úgy felnőni, hogy a nyolcvanas évek misztikus elemekkel és csodás sugárlövő hátizsákjaival gazdag vígjátékát egyszer se lássa az ember. A játékosok sem maradtak ki a jóból, szellemeket már a Nintendo Entertainment Center vagy a Commodore 64 tulajdonosok is hajkurászhattak. A játék nem volt különösképpen jó, erről bárki megyőződhet, aki letölti az ingyenes PC-s remake-et.

http://www.youtube.com/v/bFD8rh2YDyA&hl=en&fs=1&rel=0

A film kiadásának huszonötödik évfordulójára viszont készül a Ghostbusters - The video game című szoftver, ami az aktuális divatnak megfelelően a Nintendo DS-től a legerősebb konzolokig mindenre megjelenik. Az előzetes videók alapján a tévéhez kapcsolható játékgépeken a játék nagyon pazar grafikával rendelkezik majd, a szereplők nagyon hasonlítanak az őket játszó színészekre, és a sztori is nagyban követi majd az eredeti filmek történetét, így valószínűleg egy jó programmal gyarapodik majd a szellemirtós játékok köre.

Számítógépen nem menő Neo

Még talán a Ghost in the Shell-t kedvelők, a Dark City-ért vagy a Tizenharmadik emelet-ért rajongók is elismerik, hogy a Mátrix-trilógia korszakos alkotás volt. A virtuális és a valós világot egymásra rétegző, sötét jövőt bemutató filmet kedvelők szemét sajnos meglepően rossz játékkal szúrták ki. A játékos által végigvihető küldetések közvetlenül kapcsolódnak a Mátrix-univerzum egyéb történéseihez, ám az FPS-stílust hackelős és vezetős részekkel ötvöző program hamar elveszi a próbálkozó kedvét. Az pedig végképp kizökkentheti a játékost, hogy az épületek falain hatalmas reklámok dicsőítenek ma már elavultnak számító hardvereket. Az Enter the Matrix alkotói később megpróbálkoztak egy olyan szoftverrel is, amiben a játékos magát Neót irányíthatja, ám ez sem lett átütő siker.

http://www.youtube.com/v/mRks68EOxrs&hl=en&fs=1&rel=0

Akinek a trilógia három része után még nem lett elege a fenyegető robotokból és a végveszélybe került emberiségből, az jobban teszi, ha az Animátrix epizódjaival vagy a Vektor című remek paródiával folytatja a kalandokat. Az Enter the Matrix már a maga korában sem számított jónak, az évek pedig nem szépítették meg. A világot mindenképpen megmenteni vágyó játékos még azzal is jobban jár, ha 2005-be elindított és azóta is frissülő Matrix Online MMO-ba néz be.

Fogd meg a botkormányomat, Michael!

Ki ne ismerné a David Hasselhoff által alakított Michael Knight és a Pontiac Firebird Trans Amből átalakított KITT nevű beszélő csodajárgány kalandjait? Az autós akciókkal tarkított sorozatból szinte kötelező volt játékot készíteni: erre 1989-ig kellett várniuk a fanatikusoknak: mai szemmel a NES-re kiadott verzió nem tűnik túl izgalmasnak, annak idején viszont biztosan pompázatosnak számított.

http://www.youtube.com/v/7IYNMocnPlk&hl=en&fs=1

A folytatásra nem kevesebb mint 13 évet kellett várni, ezt a játékot már mi is kipróbáltuk, sőt, a 2004-es Knight Rider: The Game 2 demó változatát olvasóink is kipróbálhatják. Bár a PS2-re és PC-re is megjelent program grafikailag még eléggé látványos, irányítása és játékmenete nem túl jó, összességében elég rossznak tartjuk. A témát azonban még nem untuk meg, várjuk a következő vállalkozó kedvű fejlesztő újabb próbálkozását.

Leszedték a keresztvizet a Keresztapáról

Botrányok övezték az első Godfather, vagyis Keresztapa feldolgozásának megjelenését, a filmeket jegyző Francis Ford Coppola teljes mértékben elhatárolódott a játéktól, és végül egyre súlyosabbá váló betegsége miatt Marlon Brando hangját sem tudták felhasználni a fejlesztők. Jelenleg a második rész fejlesztésével párhuzamosan pereskedés is zajlik, a Mario Puzo hagyatékát kezelő szervezet perelte be a Paramount stúdiót, az első játék kapcsán elmaradt kifizetések miatt.

http://www.youtube.com/v/vxbbUUdOmzM&hl=en&fs=1

Maga a játék egyébként közepesnél valamivel gyengébbre sikeredett, a Grand Theft Auto játékmenetét ötvözték a fejlesztők a birodalom-építés sajátosságaival, de a kivitelezés, a grafika minősége, a karakterek irányíthatósága messze elmaradt a nagy elődétől.

High-teknősök a monitoron

Mai szemmel már kissé bárgyú, de azért vicces kis film a Turtles, amely magyarhonban a Tini Nindzsa Teknőcöknéven futott. A mutáns, távol-keleti harcművészetekben jártas, rendszerint pizzát reggeliző, ebédelő és vacsorázó ékszerteknősök kalandjait nem csak a mozivásznon lehetett végigkövetni, egy sor videojátékban lehetett a páncéljukba bújni.

http://www.youtube.com/v/cC75xRo2ltk&hl=en&fs=1

Ezek közül az első 19 évvel ezelőtt jelent meg a játéktermekben, később pedig az otthoni játékgépeken és számítógépeken is elérhetővé vált. Bár a játékváltozat egy balról jobbra gördülő pályán zajló egyszerű verekedős játék volt, amely többjátékos módban volt leginkább élvezetes - bizonyos verzióit akár egyszerre 4-en, de az egyszerűbbeket is legalább párosban lehetett nyúzni. Ezt az élményt újabb változatai sem tudták felülmúlni, bár a legutóbbi, TMNT című játék nem is olyan rossz, innen lehet letölteni a demóját.

Terminatorból vegyes a felhozatal

Az Arnold Swarzenegger által alakított, jövőből érkező humanoid robot történetét több játék is feldolgozza, ezek közül a legismertebb a Terminator 2: Judgment Day című, melyet anno a hazai C64-esek, amigások és PC-sek is nyúzhattak - talán a legemlékezetesebb része az volt, amikor John Connorral, majd később a T-100-assal kiegészülve egy motor nyergébe pattanva kellett menekülni felülnézetből a képernyő alján kamionnal közelítő T-1000-es elől.

http://www.youtube.com/v/_uKgE2ma84c&hl=en&fs=1&rel=0

Látványosabb, agresszívabb szórakozást kínált egy másik, később megjelent, T2: The Arcade Game című eposz, amely fénypuskás játékautomatákon debütált, később azonban PC-n és konzolokon is elérhetővé vált. Emlékeink szerint számítógépen futtatva sokan még a billentyűzettel kényszerültek irányítani a képernyőn megjelenő célkeresztet, Nintendón pedig az iránygombokkal történt az irányítás nem túl egyszerűen - bár a mai szemmel a program meglehetősen egysíkú, a darabjaikra géppisztolyozható robotok, szétrobbantható hátterek számos játékost meghódítottak.

Már a néhány éve bemutatott harmadik részt dolgozta fel a Terminator 3: War of the Machines című, magyar fejlesztésű játék, amelyet az Atari adott ki. Sajnos a program nem sikerült a legjobban, nagyon rossz kritikákat kapott leginkább hatalmas rendszerigénye, gyenge egyjátékos módja, és a komputer által vezérelt ellenfelek butasága miatt - ráadásul az online játékot biztosító szerverháttere sem működött kifogástalanul. Egy kicsivel jobb, Redemption alcímű mászkálós-lövölödzős akciójáték is készült a témában konzolokra, ez sem lett túl eredeti, így már csak abban bízunk, hogy a nyáron Christian Bale főszereplésével mozikba kerülő Terminator Salvation játékadaptációja már jobban sikerül majd.

Virusirtás sörétessel

A jó negyedszázados számítógépes játékokról és a gép belsejében megélhető kalandokról szóló Tron-ból is készült azonnal játékgép. A mára már komoly gyűjtői értékkel bíró gépen lehetett fénymotor versenyeket rendezni, volt lehetőség tankokkal kergetőzni és menekülni az összeroppantással fenyegető recognizer nevű masinák elől is. Később egy második játék is napvilágot látott, ebben a fénydiszkekkel való párbajt próbálhatták volna ki a játékosok. A játéktermekben bevált megoldásokat az évtizedekkel később megjelenő PC-s szoftver is átvette.

http://www.youtube.com/v/y4yuPEPiPzY&hl=en&fs=1&rel=0

A Tron 2.0 valószínűleg az egyik legjobb játékos feldolgozás. A készítők tudták kezelni a mozi megjelenése óta eltelt időt, a játékos a filmbéli Alan Bradley fiát irányítja. Az évek során megroppant ENCOM cég számítógépes rendszerébe berkerülő fiatal programozó engedélyszinteket gyűjtve, egyre jobb fegyvereket letöltve, és apjának régi leveleit elolvasva küzdheti le a számítógépbe bekerült vírust. A jó hangulatú FPS-ben a felhasználónak nem sok választása van, a történet azonban olyan jól meséli magát, hogy nehéz letenni a játékot. A fekete alapon neonszín tájak pedig még ma is egyedi hangulatot kölcsönöznek a Tron 2.0-nak, akinek van lehetősége, próbálja ki.

Filmből gyerekjáték

Nehéz dolog felnőttfejjel megítélni, hogy mennyire számítanak jó játéknak az egy-egy kultsorozatból készült játék. Kívülről nézve a varázslós, csokibéka-gyűjtős Harry Potter történetek túlzottan monotonnak tűnhetnek, azonban még élő emlék, ahogy tesztelőnk látta unokaöccseit barangolni a Potter univerzumban. Az sem könnyíti meg a szoftverek megítélését, hogy a kezdetleges grafikai képességekkel rendelkező Nintendo DS-től a szintén nem erejükről ismert mobiltelefonokon keresztül az erős konzolokig mindenre jelentek meg a sorozathoz tartozó játékok. A programok, a könyvsorozathoz hasonlóan, együtt nőnek a gyerekekkel, ám még rémisztő jeleneteket bőven tartalmazó A félvér hercegből készült játék is odadható a PEGI szerint bármely tizenkettedik évét betöltött fiatal gamernek.

http://www.youtube.com/v/upa3bMaxxyo&hl=en&fs=1&rel=0

A felnőttesebb filmekből is készülhet gyerekeknek szánt program, jó példa erre a Lego sorozata. Batman, Indiana Jones, a Csillagok háborújá-nak hősei vagy akár a saját játékokkal is rendelkező Harry Potter bőrébe is bújhat az a játékos, aki kipróbálja ezeket a szoftvereket. Az biztos, a hősök és az ellenfelek nagyon fognak egymásra hasonlítani, a játéktér szögletes darabokból fog összeállni, de ez csupa olyan jellemző, amit már a valódi legónak is megtanultunk megbocsátani. A kis bolyongással teljesíthető pályák és a csak rajzos erőszakot tartalmazó játékok valószínűleg érdemesek a fiatal játékosok érdeklődésére. A szoftverekből azonban érdemes a konzolos verziót beszerezni, a PC-s variánsok irányítása több mint kényelmetlen.

Ahol nem szuperek a hősök

Szuperhősökből sem a filmvásznon, sem pedig a monitorokon nincs hiány. Batman, Superman, a Pókember és társaik kalandjai már a nyolcvanas évek óta kísértenek a számítógépeken és játékgépeken, túlzottan jót azonban nem nagyon lehet kiemelni ezek közül. A régi címek közt javarészt lövöldözős, verekedős játékokat találni, de persze manapság is szinte kizárólag akcióprogramok készülnek - hiszen elég nehéz lenne bármi mást kihozni a témából. Ennek ellenére egyelőre nem nagyon tudtuk megkedvelni sem Batman, sem Superman új generációs játékkalandjait. Ezek közül talán még a Spider-Man programok voltak a leginkább szimpatikusabbak, míg például a Halle Berry-vel készült Catwoman vásznon és monitoron egyaránt hatalmasat bukott,

http://www.youtube.com/v/uPnTSvX86Dw&hl=en&fs=1
Ígéretesnek tűnik az új Batman-játék

Szerencsére ígéretesnek tűnik a 2009-es felhozatal: a fentebb már említett Szellemirtók-játékon kívül érkezik a Batman: Arkham Asylum, amelyben a Sötét Lovaggal Gotham gonosztevőinek lakhelyéül szolgáló ideggyógyintézetből kell majd megszökni.

Könyvből is dolgoznak

Válogatásunk második feléből is kimaradtak azok az alkotások, amelyek a könyvek világát kapcsolják össze közvetlenül a videojátékokéval. Pedig ezeknél kevéssé számít, mennyire tér el a mű cselekményétől a játék, a nagyon különböző műfajok miatt mindkét esetben születhet remekmű. Példa erre a Galaxis Útikalauz Stopposoknak könyv és BBC-s sorozat után készült szöveges szerepjáték és a Frank Herbert Dűne regényeit csak nagy vonalakban követő Dune II stratégiai játék. A filmek után készült játékoknál ezzel szemben azt tapasztaltuk, hogy a nagyobb játéktervezői szabadság jobb szoftvert eredményez, a szabadon alakított univerzumokra példa az összes tetszetős filmes játék.