Vágólapra másolva!
Zólyomi Zsolt az egyetlen magyar parfümőr. Zsolt a nagy múltú versailles-i parfümiskolában tanulta a szakmát, és a világot beutazva szinte az összes, illatszeriparban működő cégnek dolgozott már. De vajon miből is áll pontosan a munkája, és ebben mennyire van segítségére a mai technika? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt nekünk az egyetlen magyar orr.
Vágólapra másolva!

Mit csinál egy parfümőr?
A parfümőr alapvetően semmi mást nem csinál, mint új illatokat talál ki. A világban létezik több ezer alapanyagféleség, amelyeket korlátlan kombinációban össze lehet rakni, ráadásul bármilyen arányt lehet alkalmazni. Ezeket az arányokat szabja meg a parfümőr. Ez nagyjából gyakorlatilag egy végtelen számú mátrix. Egy-egy illat megalkotása körülbelül fél-1,5 évet vesz igénybe átlagosan. Én nem csak parfümőr vagyok, hanem egyben parfümszakértő is, azaz sok olyan dolgot is csinálok, amelyek elvonatkoztathatóak magától a szűken vett kreációtól. Ilyenkor nem én kreálok, hanem én szakértem mások kreációit, vagy tréninget vezetek, oktatok. Sokszor veszek részt termékfejlesztésben, amelynek a végeredménye nem is maga az illat, hanem az illat alkalmazása - ezt applied perfumerynek hívják. Ilyenkor mondjuk egy krémben, samponban, vagy akár szélvédőmosó folyadékban megjelenő illatot fejlesztjük ki. Az egész iparág úgy évente 40 milliárd dolláros játék, én ebben játszom, majd' minden területen.

Mennyire van hasznodra az internet a munkádban?
Ez egy régi kézműves művészeti ág, amely a gyógyszeriparból és a bőrcserző iparból nőtte ki magát. Szerte a világon nagyon kevés képviselője van, összesen körülbelül 1000-1500 emberről beszélhetünk. A kapcsolattartásunkat nagyon segíti a modern technika, hiszen ez egy nagyon zárt, a titkokat megtartó közösség. Ha megfigyeled, te sem tudod, hogy a kedvenc parfümödet ki csinálta.

Másra is használod a netet?
Én az a fiú illetve férfi vagyok - vagy talán a művészi érzékenységem okán valahol félúton a kettő között - akinek jellemzően nincs egyetlen meztelen nős kép vagy egyetlen számítógépes játék sem a gépén, aki tehát abszolút puritán végfelhasználó számítógép szempontból. Nyilván az email-funkciót használom, hiszen az ember ma már így levelez. Mivel nagyon szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerem van, természetes, hogy mindent így intézek. Faxom például már nincs is. Ezen kívül vannak olyan online adatbázisok, amelyekben dolgozunk, melyek nem hozzáférhetők mások számára is. Csináltam itthon egy kis vállalkozást, egy különleges parfümériát, és annak az internetes megjelenése kapcsán kezdtem foglalkozni ezekkel a dolgokkal mélyebben. Most ismerkedem a webkettes alkalmazásokkal. Webgrafikus barátaim készítettek egy meseszép webshopot, amelyen kicsit kellett alkalmazástechnikailag faragni, és eközben megtanultam néhány háttérdolgot is a programfejlesztő partnerektől. Most már olyan dolgokat is megértek, hogy mi a jelentősége az AdWords, html, topic, blog szavaknak és ezeket hogyan érdemes használni. Azt, hogy mi az, hogy blog, egy nagy magyar portál szerkesztőségében egy kedves szerkesztőhölgy mutatta meg. Azóta tudom, hogy hogyan kell posztot csinálni, és hogy arra majd válaszolnak. Előtte fogalmam sem volt róla, hogy ilyen létezik, mert eléggé ókonzervatív ember vagyok, aki inkább sokat olvas, nem pedig a neten lóg.

Ennek ellenére fontos számodra, hogy mindig netközelben legyél? Használsz mobilnetet?
Nekem csak mobilnetem van. Egyrészt nem szeretem a kötöttségeket, másrészt nagyon sok nemzetközi projektben dolgozom, nem tudhatom, hogy mondjuk 3 hét múlva éppen melyik országba utazom, milyen megbízást kapok. Mivel teljesen független szabadúszóként dolgozom, majdnem az összes cégnek dolgoztam már, aki ebben az iparágban jelen van. Nem rég jöttem meg Párizsból, két hét múlva utazom Prágába, nem engedhetem meg magamnak, hogy ne érjenek el. Ha éppen Amerikában zajlik egy fejlesztés, a kontinensek között is fontos a folyamatos kapcsolattartás, hiszen például egy hosszú receptúrát nem lehet telefonba beolvasni.

Szerinted lehet parfümöt vásárolni webshopban? Hiszen nem tudjuk megszagolni...
Bár nekem is van webshopom, ahol a kisminták kipróbálása után már tudnak vásárolni az emberek - ennek ellenére azt mondom, hogy szerintem nem. Ahogy tv-n keresztül történő gyógyításban sem hiszek, úgy ebben sem. Éppen ezért a saját webshopomban sincsen túl sok marketing-blabla, és egy-egy parfümről sem cikkezünk hosszan. Ez inkább csak kényelmi szolgáltatás. A parfüm lényege - pláne azon a szinten, ahol én dolgozom - hogy személyesen ki kell próbálni. Ha bejön egy ügyfél hozzánk, az üzletbe, akkor sem azonnal tukmálunk reá egy parfümöt, hanem elküldjük a kezén két különböző illattal, hogy próbálja ki, és jöjjön vissza később, ha tényleg tetszett. A válasz egyértelműen az, hogy nem szabad parfümöt vásárolni, anélkül, hogy kipróbáltuk volna.

Szerinted merre tart a jövő, lesz rá lehetőség, hogy online teszteljük a parfümöket?
Jó a kérdés. Jelenleg izgalmas tárgyalásokat folytatok az ügyben, de erről nem nyilatkozhatok. Ebből sejthető a válasz - ha nem is két héten belül.

Van honlapod is. Folyamatosan felügyeled és döntesz a tartalmáról?
Két honlapom is van: egy szakmai, professzionális névjegyoldal és egy webshop. Sajnos, ebből a szempontból nagyon hanyag vagyok. Ha én lennék a saját főnököm, még ma kirúgnám magam. A saját oldalam egy statikus honlap, csak annyi van rajta, hogy én ki vagyok és semmi más - nem frissül, csak a média-megjelenések, de ott is tavaly októberi az utolsó bejegyzés.

Mennyire tartasz lépést a technikával? Fontos, hogy mindig a legújabb típusú legyen a telefonod?
Egyáltalán nem fontos számomra. Régen, az egyetem mellett tolmácskodtam, amikor találkoztam Európa egyik legnagyobb acélipari vállalatának a tulajdonosával, egy svéd úrral, aki megjelent egy özönvíz előtti telefonnal, kiderült, hogy otthon egy régi kocka Volvója van. Valahogy így vagyok én is. A luxuskozmetikai iparban dolgozva folyamatosan körülvesz a sok csillogás - persze ezek nagyon szép dolgok, lehet élvezni őket, de talán épp emiatt az ember jobban a külsőségek mögé lát. A laptopom egy Apple MacBook, ami valóban nem a legelavultabb konstrukció, de ebből is félévente hoznak ki újabb és újabb modelleket, én pedig nem rohanok megvenni a legfrissebbet. Ami a mobiltelefont illeti, az ikertestvérem teljesen technikaőrült, így én az ő levetett mobiltelefonjait szoktam használni. Amikor az egyik elromlik, akkor elhozok egy másikat, az ott kallódók közül, amelyek persze csak pár hónaposak, de már nem a legújabb modellek. Olyat választok, amelyiknek a technikája a lehető legközebb áll ahhoz, amit legutoljára használtam. A telefont én telefonálásra használom, semmi másra. Ja, hazudok, mivel fotózni sem tudok és nem is szeretek, ha muszáj, a beépített többmegapixeles kamera jó szolgálatot tesz egy érdekes tárgy, vagy egy parfümipari adatsor "beszkennelésére".