Pár évet kell várni a full-HD-s mobilokra

Vágólapra másolva!
Az Intel mérnökei már azon dolgoznak, hogy a full-HD-s videofelvételek lejátszására alkalmas, hordozható eszközöket alkossanak meg, ám ezekre még éveket kell várni.
Vágólapra másolva!

Shekhar Borkar, az Intel egyik fejlesztési vezetője a PC Worldnek úgy nyilatkozott, a vállalat már dolgozik az olyan mobil ketyerék kifejlesztésén, amelyek képesek lesznek full-HD (1080p), vagyis 1980x1080 pixeles felbontású, pengeéles videók lejátszására is. Az egyik legnagyobb nehézséget a processzoroknál jelentkező szivárgó áram jelenti, mellett a mobil eszközökben használatos grafikus chipek teljesítményét is növelni kell a nagyfelbontású videók lejátszásának biztosításához.

Ez utóbbit az Intel egy processzorba integrált gyorsító megoldással érné el, amely a SIMD (Single Instruction, Multiple Data) megoldással érné el, melyet noteszgépekben, asztali PC-ben használatos lapkákban már jelenleg is alkalmaznak. A mérnököknek ezt a megoldást kell majd úgy átdolgozniuk, hogy az például mobiltelefonokban vagy egyéb, zsebben hordható kütyüben is alkalmazni lehessen, amelyek esetében az energiatakarékos működés is alapfeltétel.

Egy San Francisco-i elektronikai konferencián a vállalat egy olyan, többek közt a videodekódolást is gyorsító megoldást mutatott be, amely nyolcszor kevesebb áramot igényel működéséhez, mint a jelenlegi megoldások. Borkar szavai szerint azonban még bőségesen van munka ennek implementálásával: az új technológia várhatóan csak öt-nyolc év múlva kerülhet majd be a társaság olyan mobil eszközökbe szánt lapkáiba, amilyen például az Atom processzor. A szakember reményei szerint a megoldást nem csak a zsebben hordozható full-HD-s lejátszókban, hanem szerverekben is alkalmazni tudják majd, a hálózati kiszolgálók esetében ugyanis egyre fontosabb szerephez jut az energiatakarékos működés.