Vágólapra másolva!
Február elején a Pannontól már nem lehet korlátlan adatforgalmat biztosító csomagot vásárolni, a Vodafone 5, a T-Mobile 20 GB felett korlátozza a sávszélességet.
Vágólapra másolva!

Vodafone - csak óvatosan

A Vodafone tekinthető a korlátlan csomagok terén a legtapasztaltabbnak Magyarországon - az operátor - igaz, GPRS-alapon - 2002 óta nyújt ilyen lehetőséget ügyfeleinek. A ma már elérhető HSDPA-n keresztül is igénybe vehető korlátlannak nevezett szolgáltatás eközben számos érdekességet rejt. Egyrészt ha fájlcserélő klienseket használ a delikvens, és eléri az 5 GB-os határt, a Vodafone szinte azonnal életbe lépteti a sávszélesség-korlátozást, de ma már az is szerepel az ÁSZF-ben, hogy ha bármilyen módon sikerül túlszárnyalni az amúgy nem túl rugalmas 5 GB-os korlátot - egy hónap alatt -, a hálózat zavartalan működésének érdekében számítani lehet hirtelen lassulásokra. Az sem elhanyagolható részlet, hogy ha az előfizető csúcsidőben használja hordozható internetelérést 5 GB után lehet csigatempóra számítani.

T-Mobile - csak az állandóan torrentezők vannak veszélyben

A T-Mobile 2009. március 1-jétől módosítja az általános szerződési feltételekben megszabott korlátokat. Ennek megfelelően az a felhasználó, aki korlátlan adatforgalmat biztosító kiegészítő opciót rendelt meglévő vagy új csomagjához, és hét egymást követő naptári napon összesen 20 GB adatforgalmat bonyolít le, akkor az operátor két hét erejéig jogosult az előfizető le- és feltöltési sebességét korlátozni. Ez talán megengedőbb megoldásnak tűnik a Vodafone verziójához képest, mivel négyhetes hónapokkal számolva közel 80 GB adatot lehet leszedni a világhálóról, és ez már vezetékes ADSL vonalon keresztül is igen tisztességes mennyiség. Az ÁSZF alapján a korlátozás lefelé 8-130 kilobit/sec, felfelé 4-40 kilobit/sec lehet.

Pannon - tisztán, érthetően

A Pannonnal kapcsolatos aggályok tűnnek a legtisztábbnak, ugyanis a szolgáltató 2009 február elejétől visszavonta a még tavaly ősszel meghirdetett akcióját, melynek keretében kedvezményes áron lehetett korlátlan adatforgalmat biztosító csomagot vásárolni az operátortól. A Telenor tulajdonában lévő cég kínálatában jelenleg az 5 és a 10 GB-os csomagok jelentik a termékskála csúcsát. Azok a felhasználók, akik az akciós időszakban kötötték meg szerződésüket, azok természetesen továbbra is korlátlan mennyiségű adatot tölthetnek le, feltéve, ha nem használnak fájlmegosztó kliensprogramokat.

Tanulság, hogy minden esetben el kell olvasni az ÁSZF-ben rejlő apró betűs részt, mivel hiába terjed rohamosan a HSDPA-alapú mobilinternet, ha közben a hálózat nem tud ekkora adatmozgást lekezelni. Mindhárom operátor törekszik arra, hogy ha lassabb sebességgel is, de folyamatosan tudja biztosítani a világháló-elérést minden egyes ügyfél számára.