Oroszországból érkezett a legtöbb spam tavaly

Vágólapra másolva!
A legtöbb spam Oroszországból érkezett tavaly a világhálón, az illegális üzleten mintegy 150-200 millió dollárt kerestek a feladók. - derül ki a Kaspersky Labs komputerbiztonsági cég éves jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Egy évvel korábban a levélszemét forrásországai között még az Egyesült Államok állt az első helyen, de idén a második helyre szorult: Oroszországból érkezett a nem kívánatos küldemények 22 százaléka, Amerikából 16 százaléka, Spanyolországból 5 százaléka, és a többi ország csak jócskán lemaradva követi az első három helyezettet.

Az oroszországi e-mail-forgalomban a Kaspersky adatai szerint a spam aránya eléri a 82,1 százalékot. Az interneten elkövetett csalások között az első helyen állnak azok, amelyek során elektronikus levélben hamis ígéretekkel arra szólítják fel a címzetteket, hogy küldjenek sms-t egy rövid telefonszámra: ezeket az üzeneteket emelt díjért lehet elküldeni, s ez generál profitot a csalóknak.

Ugyancsak jeles helyen állnak az úgynevezett közösségi honlapok álcájával végrehajtott csalások. Ilyenkor a csalárd levél látszatra a magyar iWiW-hez hasonló honlapról- érkezik, s valamit ígér a címzettnek, esetleg díjat, vagy a szájt valamely új szolgáltatását. Aki gyanútlanul a linkre kattint, annak a gépére vírus települ, ha nincs telepítve megfelelő védelme. A Kaspersky Laboratory előrejelzése szerint idén a spamek száma és aránya az orosz interneten csak nőni fog, mivel a gazdasági válság közepette a világháló felhasználói idegesebben reagálnak minden fizetési rendszerrel vagy bankkal összefüggő elektromos levélre, a bűnözők támadásai pedig egyre kifinomultabbakká válnak.

Csak minden tizedik levél rendes e-mail

Egy másik cég, a Panda Security ugyancsak pénteken publikált tanulmánya szerint 2008-ban a globális elektronikuslevél-forgalomnak csupán 8,4 százaléka bizonyult legitim üzenetnek, az e-mailek döntő többsége, 89,88 százaléka spam volt, 1,11 százalék pedig valamilyen rosszindulatú szoftvert tartalmazott csatolva. A spam többsége kiterjedt zombi-hálózatokon keresztül terjedt az év végi adatok szerint a netbűnözők egyszerre akár több mint 300 ezer darab fertőzött PC-t tudnak távirányítással mozgósítani a világhálón keresztül.