Minilaptop, amely Citroënre hasonlít

Vágólapra másolva!
A Fujitsu Siemens is saját netbookkal rukkolt elő, ráadásul az Amilo Mini UI3520-as az olcsóbb típusok közé tartozik: képernyőjének átlója ugyan csak 9 colos, billentyűi is kicsik, viszont extraként akár mobilinternetes kártyamodemmel vagy más hasonló eszközzel is lehet bővíteni.
Vágólapra másolva!

Netbookot már jó párat teszteltünk, ezek az olcsó, második gépnek szánt minilaptopok igazán kevés dologban térnek el egymástól: többnyire azonos teljesítményük, méretük, egyedül az akkumulátoros üzemidőben és kisebb paramétereikben különböznek egymástól.

A kis gépet bruttó hetvenezer forint körüli áron lehet megvenni idehaza Windows XP-vel együtt, ami húszezer forinttal marad alatta a hasonló kategóriájú Asus és Acer modellek árainak.

Ha a Citroën BX minilaptop lenne

Nemrég mutattuk be a külső grafikus kártyával felturbózható Amilo SA3650-est, a gyártó kis netbookja kinézetét tekintve ennek stílusjegyeit hordozza magán: ha azt kérnék tőlünk, hogy hasonlítsuk egy autóhoz, kapásból rávágnánk, hogy Citroën BX.

Azt ugyan nem állítanánk, hogy a Fujitsu Siemens netbookja kimondottan üzleti masinának néz ki, de különösebb kifogásunk nem volt kivitelének minőségével, a képernyő hátoldalára felpattinthatő, lecserélhető előlap is jó ötlet, védi a gépet a sérülésektől, és nyugodtan össze lehet ragasztgatni matricákkal, hiszen bármikor levehető. Az UI3520-as a minilaptopok kompaktabb változataihoz tartozik, hiszen 8,9 colos képernyővel szerelték fel, míg a kategóriában a nagyobbnak számító modellek 10 colos LCD-t tartalmaznak. Bár a hivatalos specifikációk szerint a gép tömege egy kilogramm, meglepő módon amikor a nagyobb MSI Winddel együtt tartottuk a kézben, a Fujitsu gépe tűnt nehezebbnek.

Jó pontnak vettük, hogy a képernyő a jelenlegi borzasztó trendtől eltérően nem fényes, hanem matt felületű, ami egy kimondottan hurcolásra szánt noteszgép esetében egyébként teljesen logikus is. Sajnos a gyártó ennek a modellnek a széléről sem spórolta ki az általunk már sokszor elátkozott, erős jégkék fényű ledeket, melyekből három is található a gépen: az egyik azt jelzi, hogy be van kapcsolva a netbook, a másik a töltés indikátora, a harmadik pedig a wifi-elérésé. Közös ismérvük, hogy - különösen az esti sötétségben - bántóan belevilágítanak a gép használójának szemébe (ha a miénk lenne a gép, nagyjából az első órában firkálnánk össze a diódákat fekete alkoholos filccel).

Azonos belső kisebb winchesterrel

Gépházán belül a Fujitsu netbookja nem szolgál túl sok újdonsággal: lelkét a szokásos 1,6 gigahertzes Intel Atom processzor képezi, 1 gigabájt memóriát tartalmaz, winchesterből azonban csupán 60 gigabájtos került bele. Bár arra a célra, amire egy ilyen gépet használni szokás, valószínűleg ez is elegendő, de sok - drágább - riválisában dupla ekkora kapacitású winchester található. A képernyőjének felbontása is szokásos, 1024x600 pixeles, a hetvenezres árban a Windows XP Home operációs rendszer is benne foglaltatik. Ezen kívül webkamera, memóriakártya-olvas, hálózati csatlakozó és két darab USB-port és VGA-csatlakozó van a gépen, de legfőbb extrájának az ExpressCard-foglalat számít, ami ilyen árú gépeken fehér hollónak számít. Ez utóbbiba mobilinternetes modemet lehet behelyezni, azonban figyelni kell arra, hogy csak a 34 mm széles eszközök kompatibilisek a netbookkal, a szélesebb, 54 mm-es kártyákat nem tudja fogadni. A tesztelésre kapott készülék angol billentyűzettel rendelkezett, azonban a boltokba már honosított verzió kerül belőle.

Forrás: [origo]
Még több kép a Fujitsu Siemens minilaptopjáról

Szokásos tesztünket a Mini Amilóval is elvégeztük: a wifit bekapcsolva egy Google Videón publikált felvételt néztünk rajta, ennek során 3 óra után merült le a gép úgy, hogy a fényerő fele erősségen állt, az energiabeállítások pedig takarékosra voltak állítva. Ez nem rossz eredmény, figyelembe véve, hogy alapból csupán háromcellás akkumulátort adnak a netbookhoz, a nagyobb és nehezebb hatcellás áramforrást külön lehet megvenni hozzá. Összességében ezért az árért elégedettek voltunk a Fujitsu Siemens netbookjával, a kisebb kapacitású winchesterének negatívumaiért ugyanis kárpótol az ExpressCard-bővítőhely, az egyedüli negatívumként igazából csak az 1 éves garanciát tudjuk felhozni, bár még a rivális modellek közül is csak néhány típusnál érhető el ennél hosszabb idejű ingyenes javíttatási lehetőség.