Indiai gyereklaptop huszonötezerért

Vágólapra másolva!
Olcsó, csupán mintegy huszonötezer forintnak megfelelő összegbe kerülő laptoppal rukkol elő az indiai ipar: a Sakshat márkajelzésű, filléres konfigurációt kedden mutatják be az Ándra Prades állambeli Triupatiban.
Vágólapra másolva!

Az indiai kormány megbízásából helyi egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok összefogásával három év alatt kifejlesztett készülékről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy memóriája 2 gigabájt, ésvezeték nélküli internetkapcsolatra lesz képes.

Bár az első sajtóhírek arról szóltak, hogy a készülék ára a tervek szerint 500 rúpia, azaz mintegy 2500 forint lesz, a BBC híradása szerint később kiderült, hogy ez az összeg csupán egy fordítási malőr nyomán látott napvilágot. Az indiai fejlesztésű notebook, amely a Sakshat márkajelzést kaptaa tervek szerint 100 dollárnak megfelelő összegbe, vagyis durván huszonötezer forintba kerül majd, ami még így is nagyon kedvezőnek mondható.

Az indiaiak fejlesztésével az általunk is tesztelt, "százdolláros laptop" néven elhíresült, ám végül közel kétszáz dollárért előállítható zöld-fehér XO-gép, illetve a Magyarországon is használatos Intel Classmate noteszgéphez hasonlóan a gazdagok és a szegények közti digitális szakadékot akarja áthidalni a helyi kormányzat. Az olcsó készülékkel a kormány a több mint 550 millió fiatal, 25 év alatti indiainak igyekszik jobb esélyeket biztosítani a tanuláshoz. A BBC híre szerint a Sakshat központi webportálján keresztül elektronikus könyveket, tankönyveket és folyóiratokat is terjesztenének, de a projekt részét képezi digitális fordítótechnológiák, illetve az iskolai informatikai infrastruktúra kibővítése is.