Ezekkel játszunk jövőre: 2010 legjobban várt játékai

Vágólapra másolva!
Jövőre folytatódik a Batman: Arkham Asylum, a Crackdown, a Halo és a Star Wars sorozat, de a Tron és a Prince of Persia filmeket is új játékok követik majd. Olyan előzmények nélküli érdekességekre is számíthatunk, mint a Deadliest Warrior. Nézze meg videós előzeteseinket a 2010-es év lejobban várt játékairól, amelyeket a Video Game Awards díjátadóján mutattak meg először.
Vágólapra másolva!

Mióta a videojáték-ipar igazi húzóágazattá vált, gombamód szaporodnak a hagyományos filmes díjátadók videojátékos megfelelői. A minden év elején megrendezett BAFTA Games Awards a komolyabb szakmai súllyal bíró Oscar-díj ikertestvére, az év utolsó napjaiban, idén épp most szombaton megrendezett Video Game Awards (VGA) pedig inkább a sokkal kötetlenebb, felszabadultabb stílusú MTV Movie Awards megfelelője.

Az utóbbi években egyre több új játék bejelentését itt, a VGA-n ejtik meg a világ legnagyobb kiadói. A szervezők előzetesen már elárulták, hogy az új Halo-, Star Wars- és Tron-epizód biztosan helyet kap a világraszóló premierek sorában. A VGA szervezőinek végül az elemekkel is meg kellett küzdeni, a szokásos vörösszőnyeges bevonulást lehetetlenné tette a Los Angeles-re kevésbé jellemző ítéletidő, de minden nehézség ellenére betartották az összes ígéretet, szombat éjszaka végül tizenegy, eddig be sem jelentett játékból mutatták meg az első részleteket, miközben természetesen átadták az év legjobb játékainak járó díjakat is.

Batman: Arkham Asylum 2

Az idei év egyik legjobb játéka kétségkívül a Batman: Arkham Asylum volt, a pocsék filmfeldolgozások, és szuperhősös játékok után a Rocksteady Studios végre bebizonyította, nem kell világmegváltó ötlettel előállni, nem kell túlbonyolított játékmenetet kitalálni ahhoz, hogy igazán élvezetes akciójátékkal lephessék meg a játékosokat. Az elfogott gonosztevőkkel teli Arkham Elmegyógyintézet szigetén játszódó Arkham Asylum az uborkaszezonnak számító nyári időszak kellős közepén debütált, és az évek óta gyengélkedő Eidos nem csupán a lelkendező kritikákat zsebelhette be, de végre bankot is robbantott vele. Nem kellett fél évet sem várni, a VGA 2009 során bejelentették a második epizódot, melyben a jelek szerint Joker kimozdul Arkham szigetéről, hogy kiterjessze játszóterét Gotham City teljes területére.

True Crime

A világ legnagyobb kiadójának számító Activision kapcsolt a leggyorsabban, és már 2004-ben megpróbált a Grand Theft Auto-sorozathoz hasonló játékkal előállni. A True Crime: Streets of LA jól fogyott, leginkább a kiadó és a fejlesztők gyors reagálásnak köszönhetően, de mégsem tett túlságosan mély benyomást a játékosokra. A True Crime: Streets of LA megfordította az ismert képletet alkalmazza, bűnüldözőként kellett helytállni a kalandok során. 2006-ban érkezett a True Crime: Streets of NY, melyben a helyszín, és a bunyózás még nagyobb hangsúlyt kapott, és mely még kevésbé rázta meg a játékvilágot. Az Activision a sikertelenség ellenére folytatja a sorozatot, a VGA 2009 során megmutatták az egyelőre csak True Crime címen futó folytatást, melyben a jelek szerint a legfontosabb elem a teljesen újraértelmezett harcrendszer lesz, és amelyben Ázsia egyik egyelőre ismeretlen, de mindenképpen látványosan kivitelezhető helyszínén kell majd megküzdeni a gonosztevőkkel.

Tron: Evolution

A számítógépes játékok hőskorában, a nyolcvanas évek elején a Disney Studios megpróbálkozott a lehetetlennel, és az elsők között forgatott le szinte teljes egészében számítógépes grafikával megvalósított mozifilmet. A Tron főhőse az akkor még kevésbé ismert Jeff Bridges, akit egy gonosz program egy fejlesztés alatt álló technológia segítségével a számítógép belsejébe repít. Hihetetlen, de a sztori működött, a film kultikus magasságokba emelkedett, és a benne szereplő videojáték ötleteket sokan megvalósították. Mégis több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a film folytatása megszülethessen, a jövő év végén debütáló Tron Legacy főszerepében újra Jeff Bridges tündököl majd. Az új film természetesen megkapja a manapság már elengedhetetlennek mondható videojátékos támogatást - a díjátadó során kiderült, az adaptáció Tron: Evolution címen lát majd napvilágot a 2010-es karácsonyi hajtás kellős közepén.

Deadliest Warrior

Az Egyesült Királyságban nagy sikert aratott televíziós show lényege, hogy a készítők történelmi, vagy egyéb jelentőséggel bíró harcosokat keltenek életre, hogy azok teljesen valószerűtlen felállásban küzdenek meg egymással. A 2009-ben indult széria epizódjaiban többek között a vikingek és a szamurájok, a spártai harcosok és a nindzsák, valamint a kalózok és a páncélos lovagok csaptak össze egy-egy tanulságos és vicces küzdelem során. A sorozat kiötlői a történelmi hűségre helyezik a hangsúlyt, az adott csoport képviselői a megfelelő ruházatot, páncélzatot, illetve fegyvereket kénytelenek használni. A Deadliest Warrior népszerűségét bizonyítja, hogy a második évad jövő évi premierjére videojátékos adaptáció is készül. A játékban átélhető helyzetek ugyanannyira lesznek reálisak, mint a tévésorozatban - vagyis semennyire -, de korhű fegyverzetre és harci technikákra itt is ügyeltek a készítők, és a játék főleg ezért lehet majd szórakoztató.

Star Wars: The Force Unleashed 2

Az új generációs konzolok és technológiák megjelenése kellett ahhoz, hogy a Star Wars-filmekből jól ismert Erő, illetve az abból fakadó különleges képességek végre valóságszerűen modellezhetővé váljanak. A Star Wars: The Force Unleashed ugyan kevésbé lett látványos és realisztikus, mint a bejelentésekor megmutatott videók, de ettől függetlenül az elmúlt évek legjobb Star Wars játékát kapták a játékosok. A Grand Theft Auto IV-ben is felhasznált "Euphoria" technológia lehetővé tette, hogy a gépi ellenfelek valósághűen viselkedjenek, például megpróbáljanak megkapaszkodni az útjukba kerülő objektumokban, ha a játékos az erő segítségével egy szakadékba hajítaná őket. A játék leginkább erről szólt, a gamerek Darth Vader eltitkolt tanítványának bőrébe bújva végre megtapasztalhatták, milyen hihetetlen pusztítást lehet véghez vinni az Erőt, főleg annak sötét oldalát kihasználva. Az év egyik sikerjátékának számító Force Unleashed egyelőre ismeretlen időpontban érkező folytatása az első rész történései után veszi fel a fonalat, a főhős és az alapkoncepció nem változik, de nyilván még látványosabb, még nagyobb szabású jelenetek, küldetések várnak a gamerekre.

Prince of Persia: The Forgotten Sands

A kultikus Prince of Persia-sorozat eddig legsikeresebb időszaka a 2003-ban indult Sands of Time trilógiához kapcsolódik. Az egymást követő, egyre sötétebb tónusú epizódok főszereplője - a címszereplő Herceg mellett - az idő homokja volt, melynek segítségével a főhős, és persze a játékosok visszaforgathatták az idő kerekét, így például egy halálosra sikerült elrontott ugrás gyorsan korrigálhatóvá vált. Az idő manipulálása ugyan több játékban is szerepet kapott azóta, de a játékmenetet, az összképet tekintve továbbra is a Sands of Time-széria az etalon. A fejlesztők a harmadik epizóddal lezárták a történetet, és az újabb Prince of Persia-játékban egy új Herceget vetettek be. A mozifilmes feldolgozáson Jerry Bruckheimer producer, és Mike Newell rendező vezetésével dolgoznak, a főszereplő Jake Gyllenhaal lesz, s a film mellé videojátékos adaptáció is készül. A lezárt trilógia így újabb epizóddal gazdagodik, amelyben a film főszereplőjéhez igazított főhős a szokásos időtrükkökkel szállhat majd szembe a gonosz seregeivel. Megjelenés a film premierjével egy időben, 2010 májusában.

Spec Ops: The Line

1998-ban jelent meg az első Spec Ops játék, a taktikai elemeket is felvonultató széria azóta hét folytatást termelt ki, az epizódok eleinte PC-n, majd az éppen legnépszerűbbnek számító konzolokon tűntek fel. Az első két epizód számított a legsikeresebbnek, a későbbi részeket már a kritikák, és a játékosok sem értékelték annyira, mint az elődöket. A legújabb epizódról egyelőre csak annyit tudni, hogy a főszereplők Dubajba mennek, ahol a töménytelen mennyiségű ellenfél mellett az egyik katonai vezető borzalmas tetteivel kell szembesülniük. A korábban leginkább a realizmusával hódító sorozat most inkább az akciódús jelenetekre, a fedezékrendszerre, és még inkább a gépfegyverek folyamatos használatára koncentrál, illetve arra a határvonalra, amelyet egyesek hajlandóak átlépni a cél érdekében. Az új epizód a 2010-es őszi-téli szezon egyik slágere lehet.

Crackdown 2

Az Xbox 360 premierjével egy időben jelent meg az egykori Rockstar alkalmazottak által készített Grand Theft Auto klón, a Crackdown. A többi próbálkozással ellentétben ez a játék kevésbé vette magát komolyan, amit a képregényszerű megjelenés is sugallt. A játék még az első Xbox konzolra jelent volna meg, de végül a fejlesztők kihasználhatták az új generációs konzolok nyújtotta lehetőségeket, és így nagy felbontásban varázsolhatták a képernyőkre a bűnözéssel megküzdeni kénytelen Pacific City-i rendfenntartók akciódús kalandjait. A Crackdown 2 egy teljesen megváltozott, szétrombolt Pacific City-t tár a játékosok elé, ahol a lakosok valamilyen járvány következtében élőhalottként járják az utcákat. A készítők a főszereplőt szinte szuperhősi képességekkel vértezik fel, ezeket kell felhasználni a zombihordák, és a bűnözők elleni harc során.

Medal of Honor

Pár évvel ezelőtt az Electronic Arts-féle Medal of Honor-sorozat számított a lövöldék koronázatlan királyának, de a Call of Duty-széria, különösen az idén megjelent, minden szórakoztatóipari rekordot megdöntő Modern Warfare 2 című epizódja elhódította a címet. Az Electronic Arts most a piac újraosztásán és a cím visszaszerzésén dolgozik, ennek lesz eszköze a Medal of Honor. A videó alapján úgy tűnik, az Electronic Arts a tökéletes másolat elkészítésével próbálja meg visszahódítani a játékosokat. A képsorok minden egyes kockája, a szituációk, a harc, még a képernyőn megjelenő karakterek mozgása is a Modern Warfare játékokat idézi. Mivel a játék jövő ősszel jelenik meg, amikor a Call of Duty-sorozat legfeljebb egy világháborús epizóddal jelentkezik majd, esetleg lesz esélye a sikerre, de ha egy Modern Warfare-játékkal egyszerre érkezne, nem lenne kétséges, melyik címet választanák a játékosok.

Halo: Reach

A Halo-sorozatból ismert szuperkatonák utolsó nagy csatájában vehetnek részt a játékosok a jövő ősszel megjelenő Halo: Reach-ben. A Microsoft házi sikerjátékának számító Halo-ban eleddig a játékos többnyire az utolsó megmaradt szuperkatona bőrébe bújva kalandozhatott, a Reach az első eset, amikor a különleges egység egy egész szakasza együtt indul háborúba. A több megnevezett szereplő, illetve az eltérő szerepek arra engednek következtetni, hogy a hagyományosan erős egyjátékos mód mellé együttműködést igénylő többjátékos mód is kerül az Xbox-játékban. A trailer nem árul el sokat az új részben bemutatkozó ellenfelekről. Az viszont biztos, hogy a játékosok életét sugárfegyverekkel megkeserítő Covenant katonák egész serege vára a különleges osztagot a csatatéren.

Tóth Tibor