Olcsó játékok az utolsó pillanatban vásárlóknak

Vágólapra másolva!
Videojátékot nem csak óriási pénzek elköltésével, előrendelésre várakozva lehet vásárolni. Szétnéztünk a boltok kínálatában, és kiválogattuk az olcsón beszerezhető, kortalanul jó, nyugodtan ajándékozható címeket az utolsó pillanatban vásárlók megsegítésére.
Vágólapra másolva!

Az ezer forint alatti kategóriában is lehet találni ötletes, ismerős szereplőket felvonultató gyerekjátékot, csak jól kell keresni. A Jégkorszak (Ice Age) második részéhez készült programot például 990 forintért is be lehet szerezni. A játékban ügyességi és logikai feladványokkal kell megbirkózniuk a kis gamereknek, hogy az olvadás közben boldogulni próbáló mamutnak, kardfogú tigrisnek és lajhárnak segíthessenek.

Ugrálós feladatok és fejtörők adják a Jégkorszak gerincét

A történeti szál mellett számos minijátékot is tartalmaz az Ice Age 2, lehet például csúszdázni Siddel, vagy makkokat gyűjteni a furcsa kardfogú mókussal, Scrattel. Az Ice Age 2 futtatásához elég egy közepesen gyenge Pentium IV-es processzorral szerelt számítógép és egy átlagos videokártya, így várhatóan napjaink laptopjain is jól fog teljesíteni. Vásárlás előtt ki is lehet próbálni, próbáltatni a játékot, hogy biztos működik-e az otthoni számítógépen.

Worms

Sosem öregszenek meg a kukacos-lövöldözős Woms játékok. Négy év telt el a most ezer forintért megvehető negyedik Worms-rész megjelenése óta, de a játék semmit sem vesztett viccességéből. Szokás szerint a különböző csapatokba szerveződött kukacokkal kell kiölni a másik csapat tagjait. A szoftver az évek során egyre furfangosabb fegyverekkel bővült, ebben az epizódban például már betonszamárral is agyoncsaphatjuk az ellent. A játék teljesen elpusztítható környezettel rendelkezik, a nehézfegyverzetű férgeknek semmi sem szent.


Mindig móka a kukacos-robbantgatós játék

A Worms IV meglepő módon történeti móddal is rendelkezik. Komoly kommandósakciókat kell végrehajtania a játékos által irányított gilisztáknak. A játék lelke azonban továbbra is az egymás ellen való küzdelem. A program akár egy laptopon is elfut, aki azonban mégis aggódik, hogy a gépén nem működne, tehet egy próbát a demóval.

Colin McRae: DiRT

Nem is olyan régen jött ki a rali világbajnokság eseményei mellett az offroad életet is bemutató DiRT második része, az elsőt pedig már meg is lehet venni ezer forintos kiadásban. A programban számtalan versenyen vehet részt a játékos, több mint nyolcvan autót vásárolhat meg istállója számára, illetve ezeket további 180 különféle festéssel teheti egyedivé. A jó egyjátékos mód mellett a DiRT remek többjátékos üzemmóddal is rendelkezik. Az online bajnokságokon akár 100 sofőr is megütközhet, igaz a tömeg csak az időeredmények átnézésekor látszik, egyszerre nincs ennyi kocsi a pályán.


Poros földutak és óriási teljesítményű autók várják a kis sofőröket

A DiRT-hez egy szót sem kell angolul beszélni - nem mintha az autós játékok ezt általában megkívánnák - szinkronos kiadásban lehet megvásárolni. A játék elindításához izmosabb PC és egy közepesen jó grafikus kártya szükséges, egyáltalán nem laptopbarát játék a DiRT. Demó természetesen ebből a programból is elérhető, hogy kipróbáljuk, hogy teljesít az otthoni gépen.

Harry Potter játékok

Akciós a varázslóinas! Harry Potter kalandjainak első három részét most darabonként 1990 forintért lehet megvenni a videojáték szaküzletekben. A Potter-feldolgozások sok ugrálós fejtörőt, több ismétléssel átvihető szakaszt tartalmaznak, türelmes, Roxfortot szerető játékosoknak valók. A néha unalmassá váló ugrálást számtalan apróság próbálja megtörni. Lehet varázslókártyákat gyűjteni, amihez csokibékákat kell megtalálni a varázslóiskola labirintusában. Lehet varázsolni, csak az adott bűvigéhez tartozó alakot kell a pálca hegyét imitáló egérmutatóval felrajzolni a kijelzőre. És persze a játékban is össze lehet futni Harry nagy ellenségeivel, a mardekárosokkal.


A filmek mellett természetesen játék is készült a varázslótanonc megpróbáltatásaiból

Azoknak az ajándékot kereső anyukáknak sem kell elkeseredni, aki inkább Narniás, vagy Spiderwick krónikás játékot venne csemetéjének. A másik két ifjúsági sorozatból készült játék is megtalálható az akciós polcokon. Már csak arra várunk, hogy egyszer valaki a számítógép képernyőjére adaptálja Békés Pál kétbalkezes varázslóját.

The Witcher

Kétezer forint nagy pénz, ennyiért már a The Witcher bővített kiadását is meg lehet venni. A lengyel CD Projekt által fejlesztett fantasy mesében a játékos Geralt, gyorsan mozgó, tejfehér bőrű boszorkányvadászt irányíthatja. Feladata nem egyszerű, a különböző bestiák legyőzése mellett azt is ki kell találnia, ki áll az események mögött. A nyomozás persze nincs mindig előtérben, számos látványos küzdelmet kell megvívnia a szörnyvadásznak útja során. A Witcher hihető, működő világát nem a játéktervezők találták ki, Andrzej Sapkowski, lengyel fantasy író regényein alapul a történet.


Geralt rendet tesz, még ha nem is mindig ezt várják tőle

A Witcher nem a látványos harcokkal, sőt nem is a remekül összerakott világgal írta be magát a történelemkönyvekbe. A játék legfontosabb jellemzője, hogy a minden történetbe kötelező módon beillesztett buta - megölöd vagy megmented szintű - erkölcsi döntések korában sikerült olyan játékot teremteniük, ahol valóban számít, melyik oldalra áll egy-egy csatában a boszorkányvadász. A szinkronos kiadásban megvehető játékot, felnőttes témája miatt, nem ajánljuk gyermek ajándéknak, viszont bármelyik szerepjátékot kedvelő tinédzser örülni fog neki.


Hihetetlen, de a Valve első zombilövöldéje elmúlt egy éves. Egész évben tele voltak vele a lapok, hol pletykák jelentek meg, hol a folytatást bojkottálták a a rajongók, volt minden csak nyugalom nem. A játék ára szerencsére a folyamatos figyelemtől teljesen függetlenül folyamatosan csökkent, most már 1990 forintért meg lehet venni. A játékban egy borzalmas járvány négy túlélőjét alakíthatják a gamerek, akik egymásra és a pályákon szétszórt, komoly tűzerőt biztosító stukkerekre támaszkodva próbálnak menekülni a világvégéből.


Nincs nyugalom, özönlenek a zombik

A játékhoz egy közepesen erős laptop - X3100-nál jobb videokártyával - vagy egy átlagos asztali gép szükséges. Ajánlott továbbá folyamatos, szélessávú internetkapcsolat is, mert igazán online többjátékos módban, egymást segítve mutatja meg a gondos tervezést és a hozzáadott zsenialitást a Left 4 Dead.

Gears of War

Igazi katonaviselt emberre volt szüksége a világnak ahhoz, hogy megszülessen az a játék, amiben sokat számít a fedezék. A Mike Capps vezette Epic adta ki PC-re 2007 végén - konzolra pedig egy évvel hamarabb - a fedezékből lődözős, világmegmentős játékot, a Gears of War-t. A gamerek a hős katonából börtöntöltelékké váló, majd a rabságból ismét előrángatott Marcus Fenixet alakítják, aki kis csapatát a Sera bolygót megszálló rovarok ellen vezeti. A történet írói nem aprózták el, Fenixék feladata természetesen az emberiség megmentése, vagy legalábbis az ellenfél teljes elpusztítása.


Nem szégyen fedezékbe vonulni, ezt biztosan megtanulja a játékos

A Gears of War legnagyobb előnye nem az, hogy egy csinosan összerakott sci-fi világban pusztíthatnak a játékosok, hanem, hogy mindezt többen egyszerre is megtehetik. A program mindenkivel megismertette a kooperatív, egymást segítő játékmódot. A koros, de a mai napig szórakoztató lövölde 1990 forintba kerül, futtatásához közepesen erős, már Core 2 processzort tartalmazó gép kell.

Milliónyi szimulátor

A bőség zavarával kell azoknak megküzdenie, akik fiúgyereknek szeretnének játékot venni. Az olcsón beszerezhető a autóversenyek tucatjai - ezekkel érdemes vigyázni, és vásárlás előtt megnézni a demót, mert vannak igazán pocsék játékok is - mellett remek traktor-, daru-, vonatszimulátorok várnak a kis játékosokra. Még szemetesautó-szimulátort is találtunk az egyik boltban, aminél tényleg nem tudunk menőbbet elképzelni.


Ki ne akart volna egyszer toronydarut vezetni?

Ezek a játékok várhatóan nem annyira hasznosak, mint a direkt fejlesztő célzattal összerakott videojátékok (melyekből tesztelőnk ajánlott is néhányat korábbi cikkünkben), bár némi fizikai, biológiai tudás ragadhat a játékosokra. Szórakoztató voltukhoz azonban nem fér kétség, érdemes velük tenni egy próbát a gépeket szerető, csodáló gyerekeknél.

Valve: The Orange Box

Utolsó ajánlatunk tulajdonképpen csalással került a listára, drágább mint kétezer forint. Egyetlen mentségünk az, hogy a háromezer forintért hazavihető Orange Box három játékot is tartalmaz, így talán belefér a magunk szabta keretekbe. A Valve játszódobozában a történetmesélős lövöldözős játékok egyik képviselője, a Half-life 2, a zseniális ugrálós, teret meghajlítós puzzle játék, a Portal, és az online lövöldözős játékok egyik legdivatosabb tagja, a Team Fortress 2 található.


Érdekes történetet, agyfacsaró fejtörőt és lövöldözést is rejt a Narancs Doboz

A három program legalább száz óra tiszta szórakozást ígér, és akkor arról még csak az alapjátékokat próbáltuk ki. Az Orange Box játékmotorjára számtalan ingyenes, külön telepíthető modot készítettek el az amatőr játéktervezők. Ezekkel további hosszú órákra el tudja magát foglalni a kísérletező kedvű gamer.