Vágólapra másolva!
Ahogy arra számítani is lehetett, az Európai Bizottság megszünteti a Microsoft Corp. ellen a szabad verseny megsértése vádjával indított eljárást, miután a Microsoft beleegyezett, hogy az európai felhasználók számára lehetővé teszi többféle internetes böngésző szabad kiválasztását a Windows operációs rendszert használók számára.
Vágólapra másolva!

A bizottság azzal vádolta a Microsoftot, hogy saját internetes böngészőjének a piacvezető Windows operációs rendszerhez való kapcsolásával erőfölényével visszaélve megsértette a szabad verseny szabályait. Brüsszel eltekint minden további birságtól, amennyiben a Microsoft tartja magát vállalásához, hogy a Windows operációs rendszer telepítésekor választási lehetőséget biztosít a különféle internetes böngészők között, azaz a saját terméke, az Internet Explorer mellett felkínálja például a Mozilla Firefox, a Google Chrome vagy az Opera böngészőket is alternatívaként, illetve lehetőséget biztosít a böngészők későbbi lecserélésére. Ezt a megoldást egyébként már nyáron javasolt a Microsoft, ám csak mostanra sikerült megállapodni a böngészőválasztó képernyő pontos technikai kivitelezésének módjában, hogy a megoldás semelyik irányba ne legyen részrehajló.

Forrás: [origo]
A felhasználók választhatnak majd a böngészők közül - a sorrend véletlenszerű lesz


A megállapodás értelmében a számítógép gyártóknak lehetősége nyílik Windows operációs rendszerrel futó személyi számítógépek értékesítésére Internet Explorer böngésző nélkül is. Brüsszel minden további bizonyíték nélkül az éves globális forgalom 10 százalékát is elérő bírsággal sújthatja a Microsoftot, amennyiben az nem tartja magát öt éves távra vonatkozó vállalásaihoz. A mostani döntéssel mintegy tíz éve tartó procedúra ér véget, melynek során akár igen komoly, akár 1,68 milliárd eurós bírságot is kiróhattak volna a szoftvercégre, amelyet 2004-ben azért büntettek meg, mert saját médialejátszó szoftverét integrálta operációs rendszerébe. A Microsofttal szemben további EU-s vizsgálatok is folyamatban vannak, melyekben azt vizsgálják, megfelelő kompatibilitást, interoperabiltást biztosít-e a cég a külsős cégek szoftverei számára operációs rendszerében.

A felhasználók is jól járnak

Neelie Kroes EU-s versenyjogi biztos szerint az elért változtatásokkal több millió európai felhasználó jár jól, akik a jövőben szabadon választhatnak böngészőt Windowst futtató számítógépükhöz. Bár ez eddig is lehetséges volt, ám az Internet Explorer alapból megtalálható volt a rendszerekben, azonban a böngészőválasztó képernyő alkalmazásával a browserek közt felélénkül majd a verseny, ami végső soron - az EU reményei szerint - a szoftverek minőségbeli javulását is eredményezi majd.

Az Opera böngészőt fejlesztő társaság - amelynek panaszai nyomán a legutóbbi EU-s vizsgálat is megindult - vezetője, Jon von Tetzchner üdvözölte a döntést, elmondása szerint ez a web jövője, a nyílt webes szabványok, illetve az innováció szempontjából is győzelemnek tekinthető. Világszerte jelenleg a Microsoft Internet Explorer böngészőjének valamely verziójával böngészik a legtöbben az internetet, ez a szoftver 60 százalék feletti részesedéssel bír, a második legnépszerűbb alkalmazás a Mozilla Firefox közel 25 százalékos aránnyal, míg a Safarit és a Google Chrome-ot a netezők 4-5 százaléka használja, az Operát pedig 1-2 százalék.