Vágólapra másolva!
Átlagosan 14,4 órát, azaz csaknem két teljes munkanapot töltenek az alkalmazottak azzal, hogy a céges számítógépükön munkaidőben bonyolítsák online vásárlásaikat, vagy kutassanak a megfelelő karácsonyi ajándék után.
Vágólapra másolva!

Ez a legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amit a közelmúltban tett közzé az informatikai biztonság területének egyik vezető nemzetközi szakmai szervezete, az ISACA. Bár a megkérdezettek fele arról számolt be, hogy nem áll szándékában a munkahelyéről intézni a karácsonyi bevásárlást, minden tizedik azonban ebből a célból 30 óránál is több szörfölést tervez a világhálón a munkaidő rovására. A megkérdezett dolgozók 34 százaléka úgy nyilatkozta, hogy kényelemből, 23 százaléka pedig unalomból keresgél munkaidő alatt ajándékokat.

Az így kiesett munkaórákon túl ez a szokás a szakértők szerint további fenyegetéseknek teszi ki a vállalati számítógépes rendszereket, mert a felmérés tanulsága szerint a megkérdezettek 40 százaléka kattint karácsonyi akciók linkjeire, amelyek webáruházaknak tűnő oldalakra viszik őket. Ezzel pedig vírusok és egyéb kártékony programok letöltéséhez is utat nyitnak, ami a céges adatok és rendszerek biztonságát veszélyezteti.