2010-ben is lesz mivel játszani

Vágólapra másolva!
Robbantgatós autóversenyról, újabb fénykardozós jedi kalandokról és a perzsa herceg újabb sivatagi megpróbáltatásairól szólnak a jövő évben biztosan megjelenő játékok. A kiadók máris megkezdték a sakkozást az időpontokkal. Digitális boltot nyit 2010-ben az eddig csak független játékmódosításokkal, letölthető pályákkal foglalkozó Mod DB. Csokorba gyűjtöttük a hét játékhíreit.
Vágólapra másolva!

A 2002-ben indult Mod DB pár év alatt a játékokhoz készült modok, felhasználói tartalmak egyik legnagyobb, legismertebb gyűjtőhelyévé nőtte ki magát. A jelek szerint a fejlesztők anem elégednek meg ennyivel, az elmúlt két évben teljes titokban egy új digitális disztribúciós rendszer kifejlesztésén dolgoztak. Az egyelőre Desura kódnéven futó szoftver még nem készült el, de a Mod DB munkatársai úgy gondolták, hogy a fejlesztés abba a fázisba jutott, amikor már érdemes megosztani az új szolgáltatással kapcsolatos információkat a közösséggel.

A Desura a már jól ismert rendszerekhez - mint például a Steam, Direct 2 Drive, Impulse - hasonló szolgáltatást nyújt majd. Az egyetlen különbség, hogy a fenntartók minden szempontból teljesen nyitott, fejlesztőbarát, a közösségi funkciókra kihegyezett digitális szoftverterjesztő hálózatot szeretnének kiépíteni. A játékok fejlesztői teljes hozzáférést kapnak a szoftverekhez tartozó lapokhoz, így saját kezűleg oszthatják meg a legfrissebb híreket, képeket, videókat a játékosokkal. Valószínűleg kisebb csapatok kisebb költségvetésből készült játékai kerülnek majd be a bolt kínálatába, így a Desura mindenképpen érdekes, hasznos alternatívát nyújthat majd a leginkább nagy költségvetésű játékokkal foglalkozó rendszereknek.

Újra bevetésre készül Kane és Lynch

Lynch, a brutális páros mentálisan kevésbé stabil tagja megpróbálja elfeledni a korábban elkövetett bűncselekményeket, de lelke mélyén tudja, Kane hamarosan megérkezik, és újra elszabadul a pokol. Nagyjából ennyi derül ki a nemrégiben bejelentett új Kane & Lynch epizód első hivatalos, játékrészleteket is tartalmazó előzeteséből.


Unatkozó akcióhősről szól az új Kane&Lynch előzetes

A videó alapján úgy tűnik, nem csupán a Hollywoodi akciófilmek, de a kisebb költségvetésű független filmek, és a dokumentarista alkotások is ihlet forrásul szolgálnak a játék történetének, képi világának megalkotásához. A videó, és az első néhány kiadott kép valószínűleg nem fogja meggyőzni a kétkedőket, akik úgy gondolták, hogy az első epizód grafikai megvalósítása hagyott némi kívánnivalót maga után. A jelek szerint az erőszakban és akcióban bővelkedő játék folytatása sem a realisztikus, lenyűgöző képi világával próbál majd hódítani.

A vadnyugatra mennek a GTA fejlesztői

A Grand Theft Auto-sorozat készítői jövő áprilisban a vadnyugati kalandokkal kecsegtető Red Dead: Redemption című játékkal jelentkeznek, mely minden szinten túlmutat majd a Red Dead-széria első, kevésbé sikeres epizódján. A Rockstar játékaitól megszokott nyílt, szabadon bejárható világ mára már alapvető követelménynek számít. A fejlesztők legfontosabb feladata, hogy a hatalmas területet izgalmas, érdekfeszítő, hosszú játékidőt garantáló tartalommal töltsék meg. Ennek érdekében a fő küldetésvonal mellett a cowboy csizmát húzott gamerek megszámlálhatatlan mennyiségű mellékküldetést teljesíthetnek majd.


Olyan, mint a Grand Theft Auto lovakkal

Lehetőség lesz majd különféle rejtett kincseket felkutatni, körözött bűnözőket elfogni, és természetesen mindenféle bűncselekményeket elkövetni. Attól függően, hogy a játékos milyen döntéseket hoz meg, hogyan viselkedik a szituációkban, a főhős elismertsége, megbecsülése, illetve hírhedtségi szintje fog növekedni, csökkenni. A főhős sokszor hosszú út megtétele után jut majd el a missziók helyszínére, de a vadállatok, a kietlen helyen tanyázó bűnözők, és egyéb csoportosulások jelenléte garantálja, hogy a játékosok egy percig se unatkozhassanak.

Megint az idővel fog bajlódni a Prince főhőse

Burkoltan ugyan, de a Prince of Persia-sorozat fejlesztői elismerték, az előző rész sikertelensége, a korábban forradalmi újításként beharangozott játékmenet negatív fogadtatása miatt döntöttek úgy, hogy visszatérnek az előző, elvileg már lezárt trilógia világához. A pár nappal ezelőtt bejelentett The Forgotten Sands tehát a Sands of Time sorozathoz kapcsolódik, a Sand of Time mozi adaptációja lesz.


Megint nehéz lesz a Prince of Persia, fellélegezhetnek az ugrálós játékot kedvelők

Az utolsó Prince of Persia játék nagy újítása a leegyszerűsített vezérlés, a játékok világában kevésbé jártas felhasználókat megcélzó játékmenet nem bűvölte el a sorozat rajongóit. Bár az epizódban megkezdett történetszál folytatása már be volt tervezve, a sikertelenség, az elmarasztaló kritikák arra sarkallták a fejlesztőket, hogy - legalábbis egyelőre - lezárják ezt a vonalat. A The Forgotten Sands végigjátszása során minden ugrást, akrobatikus mozdulatot a játékosoknak kell elvégezni a megadott kombinációk megfelelően időzített lenyomásával, nem lesz elég egyetlen gombot nyomogatni az akadályok leküzdéséhez.

Folytatódnak a jedik kalandjai

A LucasArts a múlt hét végén jelentette be, hogy készül a nagy sikerű - több mint hatmillió példányban eladott - Star Wars: The Force Unleashed folytatása. A héten az is kiderült, hogy a cég az elmúlt évek gyakorlatával szemben megpróbál minden játékot saját erőből, a belsős fejlesztőcsapatának segítségével elkészíteni. Így volt ez a jedis kalandok folytatásának esetében, és így lesz egy eddig csak a szóbeszédben szereplő új játékkal is.


Az erő sötét és világos oldala közt kell választani ismét a játékosnak

Mindeközben újabb pletykák láttak napvilágot a Star Wars Battlefront-sorozat hányattatott sorsú harmadik epizódjával kapcsolatban is. A játék fejlesztését a Free Radical végezte, ám az angol stúdiót pénzügyi problémák miatt bezárták. A csapatot végül a Crytek mentette meg, és lassan egy éve Crytek Notthingham néven dolgoznak egy egyelőre ismeretlen játékon. Mostanáig úgy tűnt, az újabb Battlefront játék sorsa megpecsételődött, ám a harmadik epizód címe felbukkant a Tunnel Vision Films portfóliójában. A céget vezető Chris Marazzo megerősítette, hogy részt vesznek az új epizód munkálataiban. Elképzelhető, hogy a Battlefront a LucasArts titkos projektje, a kiadó egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a feltételezést.

Már a 2010-es játékokkal sakkoznak a kiadók

Idén már nem várható több nagy cím, a kiadók megkezdték az újabb sakkjátszmát az év végéről a jövő év elejére halasztott játékok megjelenési dátumaival. A Take-Two a negyedéves befektetői konferenciája során elárulta, a Mafia II megjelenésére a betervezettnél tovább, a júliussal bezáruló negyedév egyelőre meghatározatlan időpontjáig kell várni a rajongóknak. A Disney nem csupán gyermekjátékokat és filmes feldolgozásokat, de hardcore gamereket megcélzó játékokat is terjeszt. Május végén jelenik meg a Split/Second című, akcióelemekkel dúsított versenyzős játékuk, melyben nem csak a padlóig nyomott gázpedált, de a legkülönfélébb fegyvereket is fel lehet majd használni a cél érdekében. A pályákon szinte minden épületet, objektumot le lehet rombolni a gépágyúk, illetve rakéták segítségével, látványos, akciófilmeket megszégyenítő jelenetek tarkítják majd hagyományosnak semmiképpen sem nevezhető versenyeket.


Nem csak az ellenfelek okoznak gondot a Split/secondben

Szerencsére nem kell nyárig várni a lövöldék rajongóinak, a S.T.A.L.K.E.R.-sorozat legújabb, Call of Pripyat című epizódja orosz nyelven már elérhető pár hónapja, a játék kiadója a héten bejelentette, hamarosan elkészül az angol verzió, ami a jelenlegi tervek szerint február másodikán ott is lesz a boltok polcain.

Tóth Tibor