Jár-e ingyen Windows 7? Olvasóink faggatták a Microsoftot

Vágólapra másolva!
A Vista itthon sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de nem ad helyette ingyen Windows 7-et a Microsoft. Az új operációs rendszerrel a cég visszaszerezné megtépázott hírnevét, ami fontos, hiszen az XP-t jövőre nyugdíjba küldik. Drajkó László ügyvezetőt és a Microsoft Magyarország szakértőit faggatták olvasóink a néhány napja kapható szoftverről.
Vágólapra másolva!

Hány munkaórán, ötleten, valamint tervezőn keresztül nyerte el végleges formáját a Windows 7 új kezelőfelülete? (Cs. László)

- A Microsoft szakemberei több mint 16 000 online interjút készítettek, a fejlesztőmérnökök több mint 600 új szolgáltatás-ötletet teszteltek. A lényeg nem is a Microsoft befektetett munkája, hanem a felhasználókkal folytatott párbeszéd, a közösen elért végeredmény. A fejlesztőmérnökök kijelölték a legfontosabb új irányokat, megalkották a béta-tesztre felkínált verziót és megkérték a felhasználókat, hogy mondjanak véleményt, küldjenek észrevételeket - így alakulhatott ki a végleges kezelőfelület. Világszerte 8 millióan vettek részt a béta változat véleményezésében, és annak különösen örülök, hogy a magyar felhasználók kiemelkedő aktivitást mutattak a tesztelési időszakban: a népesség számához viszonyítva a legtöbben Magyarországról vettek részt a Windows 7 bétatesztelési fázisában megvalósult fejlesztések segítésében.

Mi volt a baj a Vistával? (Sz. Dániel)

- A felhasználók azzal szembesültek, hogy alkalmazásaik, hardvereik nincsenek felkészítve a Windows Vista megnövekedett teljesítményigényére, és az új eszközök meghajtói sem készültek el időben. Felhasználóink visszajelzése alapján és iparági partnereink szoros együttműködésével mára sikerült egy olyan rendszert kialakítani, ami a Vista előnyös tulajdonságaira (pl: biztonság, menedzselhetőség) építve sikeresen válthatja a nyugdíjba készülő Windows XP-t.

Windows Vista használóként átverve érzem magam, hiszen még a cég vezetője is elismerte, hogy egy félkész temékről van szó. Nem úgy lenne korrekt, ha a vistások ingyenes upgrade lehetőséget kapnának? (B. Ákos)

- A Windows Vista ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött piaci reményeket, de semmiképpen sem tekinthető visszahívott terméknek, ezért indokolatlan lenne ingyenes cserét kínálni. A Windows 7 normál életciklus szerint váltja a Vistát. A kereskedelmi csatornákban kapható az upgrade verzió, amelynek árazása jóval kedvezőbb, mint a teljes terméké.

Legalább féltucat frissítési út van

Kérem magyarázzák el, melyik korábbi rendszerről (XP és Vista) hogyan lehet frissíteni, PC-hez kapott verzióról dobozosra, akárhogy. Nem tudok eligazodni. (B. Zsuzsanna)

- A frissítéssel kapcsolatban két témáról beszélünk: egyrészt arról, hogy miként juthat valaki hozzá a Windows 7 frissítésére jogosító licenchez, másrészt arról, miként tudja az átállást műszaki szempontból elvégezni. Az új Windows 7 megszerzésének legolcsóbb módja, ha egy úgynevezett OEM licencet vásárol. Ehhez nem is kell előzmény operációs rendszerrel rendelkeznie. A konstrukció egyetlen hátránya, hogy így a szoftver ahhoz a géphez kötődik örökre, amelyre először feltelepítették. Ha már rendelkezik legális XP vagy Vista operációs rendszerrel, akkor úgy is dönthet, hogy egy Windows 7 dobozos Upgrade licencet vásárol. Ez ugyan valamivel drágább, de ha korábban is dobozos XP-t vagy Vistát vásárolt, akkor lehetősége nyílik arra, hogy a mostani gépe leselejtezése után egy új gépre átköltöztethesse a Windows 7 rendszerét.

Műszaki oldalról nézve a kérdést, XP-ről csak a PC újratelepítésével lehet áttérni Windows 7-re, mivel igen jelentős a műszaki-technológiai különbség a két operációs rendszer között. Mentse el adatait még az XP-n, lehetőleg külső adathordozóra. Telepítse a Windows 7-et, azt észben tartva, hogy a gépen hagyott adatok elvesznek. Végül állítsa vissza fájljait és telepítse újra programjait. (Ehhez az [origo] cikkében is találhat segítséget - a szerk.). Vistáról már az adatai és programjai megtartásával, újratelepítés nélkül, közvetlenül tud frissíteni Windows 7-re.

Magyaroszágon miért nem lesz a Windows 7-ből családi csomag? Az Office hasonló verziója látható siker volt. (G. Botond)

- A Windows Családi csomag sajnos egyelőre nem érhető el Magyarországon, de dolgozunk azon, hogy minél hamarabb megvásárolható legyen itthon is.

Érdeklődnék, hogy lesz-e olyan upgrade vagy patch, amivel az ingyenesen letölthető RC tesztverziót lehet a végleges verzióra alakítani? (K. Zoltán)

- A Release Candidate a Windows 7 tesztverziója, és nem lehet a végleges kódú Windows 7-re frissíteni: erre a letöltéskor is felhívtuk tesztelőink szíves figyelmét.

Amikor a legális Windows XP-met, vagy Vistámat frissíteném dobozos Win 7-re, csak azonos (pl.: Home-Home, Professional-Professional) verzióra tehetem, vagy magasabb, esetleg alacsonyabb kategóriára is válthatok? (F. K. András)

- Felhasználóink olyan kiadásra frissíthetnek, amilyenre csak szeretnének. Ezt a megfelelő kategóriájú dobozos Windows 7 Upgrade választása teszi lehetővé . Ha például Windows 7 Home Premium upgrade-et vásárol, akkor arra lesz joga áttérni, függetlenül attól, hogy milyen kategóriájú volt az eredeti XP vagy Vista.

Van, akinek jár majd ingyen Windows 7

Akik rendelkeznek Windows XP-vel, azoknak lesz-e esetleg kedvezményes cserelehetőség Win 7-re, illetve diákok számára elérhető lesz-e valamilyen kedvezmény? (B. Péter)

- Nézze meg ajánlatunkat, melynek keretében az ajánlott végfelhasználói ár kb. feléért térhet át meglévő XP-s számítógépéről Windows 7-re, amennyiben új számítógépet vásárol Windows 7-tel. Az államilag finanszírozott felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára pedig a Tisztaszoftver Program keretében licencdíj mentesen nyílik lehetőség Windows 7-re váltani, amennyiben rendelkeznek jogtiszta frissítési alappal, azaz korábbi eredeti Windows verzióval. Részletek a www.tisztaszofver.hu weboldalon találhatók.

Várható-e Win7 Pro, vagy Ultimate Campus keretein belül, és ha igen, körülbelül mikorra? (P. Mátyás)

- A Tisztaszoftver Program keretein belül az oktatási intézmények számára a Windows 7 Enterprise kiadása érhető el, míg az oktatók és az államilag finanszírozott felsőoktatási intézmények hallgatói a Professional változatot telepíthetik otthoni gépeikre.

2009 májusban vásároltam egy Windows Vista Home Premium programot. Kedvezményesen vásárolhatok-e Windows 7-et? (N. Róbert)

- Bizonyos számítógép gyártók licencdíj mentes Windows 7 frissítési konstrukciót alakítottak ki a Microsofttal a programban részt vevő modelljeikre. A program viszont csak 2009. 06. 26-án indult, így sajnos Ön nem jogosult az ingyenes upgrade-re. A program részletei ezen a linken érhetőek el.

Milyen piackutatást végez a Microsoft Magyarországon egy új termék bevezetését megelőzően? Milyen tényezők alapján határozzák meg a szoftver végleges fogyasztói árát? (Zircimen)

- Ha jól értem, Ön az árak kialakítására vonatkozó piackutatásra gondol. Ma már elmondhatjuk, hogy hazai árpolitikánkat elsősorban az EU-s árharmonizáció határozza meg. Azt az árat, amennyiért termékeink a végfelhasználókhoz eljutnak, kereskedelmi partnereink alakítják ki, s ebben közrejátszanak a valutaárfolyamok, illetve a kereskedelmi láncok eltérő árképzése is.

Sokkal drágább a Windows 7 a Mac OS X-nél. Hogyan akarnak így versenyképesek maradni? (V. Helga)

- Az ár mindig kényes kérdés, az operációs rendszerek esetében pedig különösképpen. A Windows 7 éppen azért kerül öt változatban a hazai piacra, hogy minden felhasználó a számára ideális szolgáltatáscsomagot kaphassa. Mivel a vásárlóknak csak egy része szeretné "csúcsra járatni" számítógépét, ezért sokaknak nincs szüksége az Ultimate verzió összes funkciójára, ők azonban még mindig választhatnak 4 másik verzió közül. Tapasztalataink szerint a felhasználók az esetek túlnyomó többségében feladatok elvégezésére keresnek eszközöket. Levelezni, internetezni szeretnének, vagy valamilyen más célfeladatot kívánnak megoldani, ezért vásárolnak számítógépet. Döntésüket az egyes komponensek ára kevéssé, míg a kívánt megoldás teljes ár/érték aránya nagyban befolyásolja. Hisszük, hogy hardverpartnereinkkel közösen kialakított ár/érték viszonyunk olyan, hogy az versenyképes választást jelent konkurenseinkkel szemben!

Még a játék is gyorsabb lehet az új rendszer alatt

Az érdekelne, hogy Win7-tel a játékok futtatásának sebessége lassul-e az XP-hez képest? Ha igen, milyen mértékben? (xxx Xyz)

- Nagy hiba lett volna, ha az új operációs rendszer lelassította volna a játékprogramok futtatását. A Windows 7 egyik legfőbb erénye éppen a gyorsabb indulás, a gyorsabb működés, és a processzor-teljesítmény jobb kihasználása, ami természetesen a játékok futtatása esetén is igaz. Már a Windows XP is viszonylag kevés memóriát és processzoridőt fogyasztott, így több erőforrás maradt a régi, gyenge videokártyákra íródott játékoknak. A mostanában megjelent játékokat viszont már eleve a korszerű, nagyteljesítményű videokártyákra optimalizálták, így nagyobb felbontásban és gyorsabban futnak majd a Windows 7-en, mert abban olyan grafikus szolgáltatások (pl. DirectX 11) találhatók, amelyek az XP-ből és a korábbi verziókból még teljes mértékben hiányoztak.

A korai bétákban szerepelt egy SafeGuard nevű szolgáltatás, amely arra volt hivatott, hogy egy olyan bolondbiztos fiókot hozzon létre, amivel a fiókban végzett módosítások bármikor visszavonhatóak. Ez a funkció a végleges Windows 7-ből kimaradt. Kérdésem az lenne, hogy miért vették ki ezt a szolgáltatást? (Sz. Gábor)

- A bétaverziókban gyakran megjelennek olyan képességek, szolgáltatások, amelyek aztán - éppen a bétákat próbálgató felhasználók visszajelzései alapján - kimaradnak a késztermékből, mert még nem állnak készen az "éles" használatra, vagy nem pont azt nyújtják, amire a piacnak szüksége van. A SafeGuard, későbbi nevén Guest Mode által lefedni kívánt terület fontos, a további fejlesztés során dől el, hogy más formában megjelenik-e a Windowsban.

Nincs szükségem BitLockerre, letölthető témákra és Media centerre. Helyette szeretnék egy olyan rendszert, ami nem omlik össze egy hivatalos drivertől, nem lassul be fél év után és nem zaklat, hogy újra kell indítani a gépet, mivel feltelepült pár frissítés. Szerintem sokan vagyunk - főleg irodai felhasználók - akik minimális dolgokat várnak el, de azokat "betonstabilan". Jelenleg Windows Xp-t használok. Ön szerint - a leírtak alapján - van értelme váltani? (K. Viktor)

- Szándékunk és a felhasználók eddigi visszajelzései alapján a Windows 7 éppen olyan operációs rendszer, mint amilyet Ön leírt: biztos alapot ad a mindennapi munkához. Persze nem szabad elfelejtenünk, hogy a Windows XP megjelenése óta eltelt nyolc év. Hogy az Ön példáinál maradjunk: egyre többen dolgoznak notebookon, és szinte mindenki használ hordozható adattárolókat, például pendrive-okat: fontos, hogy az ezeken tárolt adatok biztonságban legyenek - ebben segít a BitLocker. Vannak, akik szeretik ízlésük szerint kialakítani számítógépes munkakörnyezetüket - nekik valók a letölthető témák, amelyek, mint a nevük is utal rá, opcionálisak. A fényképek, zeneszámok, filmek és élő tévéműsorok böngészése a legtöbb irodában furcsán hat, otthon viszont nagyon is helyénvaló - itt jön a "képbe" a Windows Media Center.

Érdeklődnék, hogy a Win 7 egy több processzoros gép processzorait milyen mértékben tudja felhasználni egy program futásakor? Vagy ez teljes mértékben csak a futtatott programtól függ? A memóriakezelésnek milyen határai vannak? Főleg építész és 3D-s programokkal dolgozom, ahol lényeges kérdés ezeknek fejlődése és a legjobb kihasználása. (M. Tamás)

- A Windows 7 felkészült a többprocesszoros (és többmagos) számítógépek képességeinek kihasználására: elvben 256 processzorig skálázható, és a gyakorlatban jól kezeli a ma megvásárolható négy- és nyolcmagos PC-ket és munkaállomásokat. A nagy teljesítményigényű alkalmazásokat persze eleve úgy kell megírni, hogy kihasználják a több processzor/mag extra erejét, ebben segít a Microsoft .NET hamarosan megjelenő 4.0-s verziója is. Ami a memóriát illeti, a 64 bites Windows 7 egyes kiadásaiban akár 192 gigabájtig is elmehetünk. Annak különösen örülök, hogy az Önt érdeklő építészeti tervező programok közül a világ egyik vezető megoldása, a Graphisoft ArchiCAD rendszer magyar fejlesztői már a hivatalos megjelenés előtt Windows 7-re alapozták legújabb verziójukat.

Miért frissítsek Windows 7-re? Győzzön meg két mondatban! (Cs. János)

- Egy mondattal is meg tudom győzni: a Windows 7 elődeinél gyorsabb, mégis kevesebb energiát fogyaszt - egyszerűbben kezelhető, de sokkal többet kínál - látványosabb, ugyanakkor letisztultabb, sőt még biztonságosabb és megbízhatóbb is!

9 évvel az XP után egy jól sikerült operációs rendszert még valószínűleg el lehet adni, de ki fogja megvenni a következő verziót? Nem tartanak-e attól, hogy egy idő után már nem kell jobb az embereknek? (M. Péter)

- Átmenet nélküli, folyamatos LAN/WLAN/WAN hálózatkezelés, öngyógyító képességek, és a multitouch tulajdonságok: csak pár példa az újítások közül. A felhasználók döntenek, hogy ezek az eszközök könnyebbséget jelentenek-e a mindennapi feladatok elvégzésében, egyszerűbbé, szórakoztatóbbá teszik-e mondjuk a digitális tartalmak fogyasztását. Amennyiben sikeresek vagyunk ezen a téren, úgy olyan terméket tudunk felhasználóink kezébe adni, ami komoly értéket képvisel. Évekkel ezelőtt az XP-ről is gondolhattuk azt, hogy nincs többre szükség, és lám: a megváltozott világ új, megváltozott követelményeket állított elénk. Biztos vagyok abban, hogy már egy év múlva is újabb elvárásaink lesznek, 2 év múlva még kiforrottabb igényeket fogalmazunk meg. Megjósolni sem merném, hogy mi lesz akár öt év múlva...