Nem irigyelt állás az öreg PC-k szétszedése

Vágólapra másolva!
A BBC  beszámolója szerint  mostoha körülmények között bontják szét a kidobott öreg számítógépeket, mobiltelefonokat alkatrészeikre Indiában. Az e-hulladék újrahasznosításán munkálkodók bagóért dolgoznak, kezeiket folyamatosan karcolások és sebek borítják, a toxikus anyagok pedig tönkreteszik egészségüket, ráadásul sokszor állandó fejfájást okoznak.
Vágólapra másolva!

Delhi keleti részén fekvő műhelyekben járt a BBC munkatársa, ahol több tucat munkás, köztük gyerekek dolgoznak, akik megélhetésüket kidobott számítógépek és mobiltelefonok szétszedéséből, és az azokban talált újrahasznosítható komponensek értékesítéséből biztosítják. Az ENSZ statisztikái szerint évente 20-50 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik a világba, melynek egy jelentős részét ehhez hasonló, professzionálisnak nem nevezhető műhelyekben dolgozzák fel.

A egész napos munkával mindössze mintegy napi 3 dollárnak, azaz öt-hatszáz forintnak megfelelő jövedelemre tesznek szert a dolgozók. Az e-hulladék újrahasznosításának előkészítése pedig nem irigylésre méltó foglalkozás: egész nap szűk szobákban dolgoznak a földön guggolva, ücsörögve órákon át azonos helyzetben. Kezeik folyamatosan sebekkel, karcolásokkal van tele, szemük könnyezik, és gyakori fejfájásra panaszkodnak, ráadásul az elektronikus eszközökben lévő mérgező anyagok is testükbe jutnak lassacskán.

Az indiai Toxic Link NGO cég képviselője, Satish Sinha szerint a nem túl vonzó munkát végző emberek nélkül a világ e-hulladékának jelentős részét nem dolgoznák fel, azonban a jelenlegi állapotok nem fenntarthatók, a gyártóknak felelősséget kellene vállalniuk termékeik újrahasznosításáért is.