Megmutatták a gyorsabb 9-es Explorert

Vágólapra másolva!
Gyorsabb lesz a jelenlegi verziónál, ám azt még nem tudni, mikor fog megjelenni az Internet Explorer 9-es (IE9) változata. A Microsoft azt ígéri, az utód már a webes szabványokat is korrektebbül fogja támogatni elődeinél.
Vágólapra másolva!

Az új böngésző készülő változatát a társaság Los Angeles-i fejlesztői konferenciáján mutatta be Steven Sinofsky, a Windows-részleg vezetője. Elmondása szerint az IE 9 jelentősen gyorsabb lesz a jelenleg elérhető 8-as verziónál, ám még nagyon sok munkája lesz vele a fejlesztőknek - tekintve, hogy csupán három hete dolgoznak rajta - nyilatkozta Sinofsky a TechRadar beszámolója szerint.

Az első teszteredmények alapján a 9-es verzió sokkal jobb eredményeket ér el elődjeinél az Acid3 nevű teszten, amely annak vizsgálatára szolgál, hogy egy böngészőszoftver mennyire pontosan támogatja a webes szabványokat. Az első tesztváltozatok a webkettes alkalmazási teszteken négyszer akkora pontszámot értek el mint az előd kiadás, ami azért fontost, mert korábban nagyon sok kritika érte a Microsoftot amiatt, hogy nem megfelelő módon támogatja az iparági szabványokat. Ugyanakkor szakértők szerint a IE9 még mindig jóval gyengébben teljesít a kompatibilitás terén, mint konkurensei, a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari.

Mivel még mindig az Internet Explorert használja az internetezők döntő többsége, a korábbi verziók eltérő működése nyomán a honlapok készítői sokszor arra kényszerültek, hogy eltérjenek a szabványoktól, amelynek nyomán viszont gyakran a rivális browserekben nem jelentek meg helyesen az oldalak, de legalábbis jelentős pluszmunkát igényelt a megjelenítési hibák orvoslása.

Az Internet Explorer fejlesztői blogján publikált információk szerint a 9-es verzió már képes lesz kiaknázni a PC-k grafikus kártyáinak képességeit is, ezzel tehermentesítve a processzort a multimédiás tartalmak, képek, vagy effektezett szövegek megjelenítésekor. Ezen kívül az új verzióba az olvasást segítő funkciókat is be fognak építeni, azt azonban még nem tudni, hogy az új verzió mikor lesz letölthetővé - az előzetes szakértői tippek szerint 2011 tájékán érdemes számítani erre.