Lehagyja a Windows 7 a Vistát

Vágólapra másolva!
A Microsoft új operációs rendszerét kevesebb mint két hét alatt már annyian használják, mint a Windows Vistát a megjelenését követő negyedik hónap végén.
Vágólapra másolva!

A PCWorld híre szerint a Windows 7 már most lekörözni látszik elődjét, a premierje körül tapasztalt inkompatibilitási hibái miatt sokat bírált Vistát. A Net Applications elemzőcég adatai szerint az elmúlt hétvégén az internetező felhasználók 3,6 százaléka használt Windows 7-et, míg a 2007 januárjában debütált Vista esetében négy hónap volt szükséges hasonló arány eléréséhez, egy hónappal premierjét követően pedig csak 2,04 százalékon állt - írja a PC World. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy míg annak idején a Vista telepítéséhez mindenestől le kellett törölni az előző rendszert, most a meglévő programok és fájlok megmaradnak, ha Vistáról váltunk Windows 7-re.

Mivel a Net Applications számai csak a hétvégén a világhálóra kapcsolódó számítógépek operációs rendszerét tartalmazták, a hétközbeni számok ettől eltérnek. A társaság bárki által felkereshető statisztikai oldalának információi szerint e sorok írásakor világszerte a legtöbben Windows XP alól neteznek (70,48 százalék), a Windows Vista 18,83 százalékon áll (hiszen sok új PC-t már ezzel a rendszerrel árultak), a harmadik helyen a Mac OS X 10.5-ös verziója áll (2,82 százalék), a Windows 7 pedig a negyedik helyen van 2,15 százalékos részesedéssel.

Ha a Net Applications statisztikájában az operációs rendszereket nem verziókra bontva vizsgáljuk, a Windows összességében 92,52 százalékos részesedéssel bír, a Mac OS 5,27 százalékával a második helyen áll, a különböző Linuxok 0,96 százalékkal részesednek, utánuk azonban közvetlenül az iPhone következik 0,37 százalékos aránnyal.