Közmű lesz az internet Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Svédország és Finnország után Spanyolország is csatlakozik az internethozzáférést alapjogként kezelő államok csoportjához. 2011-re minden spanyol legalább egy megabites kapcsolaton fog böngészni. 
Vágólapra másolva!

A spanyol telekommunikációs miniszter múlt hét kedden adott ki egy nyilatkozatot arról, hogy a megfizethető árú, bárhol elérhető szélessávú kapcsolatot közművé kívánják tenni. A kijelölt cél szerint 2011-re az ország bármely pontján elérhető lesz a másodpercenként legalább egy megabit sávszélességű vonal.

A digitális közművet szolgáltató telekommunikációs cégek arra is ígéretet tesznek, hogy az egy megabites kapcsolat árát alacsonyan tartják. Eddig csak a betárcsázós internet, a telefonvonal valamint a telefonfülkék üzemeltetése tartozott a cégek vállalt kötelezettségeihez.

A FACUA spanyol fogyasztóvédelmi csoport üdvözölte a döntést, azonban késeinek tartja a 2011-es céldátumot. A fogyasztóvédők szerint hamarabb kellene elérhetővé tenni a szélessávot. A csoport emellett kifogásolta az 1 megabites sávszélességet is, kevésnek tartva az.

A jövőben mindenkinek hatalmas sávszélesség fog jutni

Az idei ősz a szélessáv alapjoggá válásának ősze. Először Finnország jelentette be, hogy 2010 júliusától minden finn állampolgár jogosult lesz egy megabites internetkapcsolatra, lakjon az ország bármely pontjában. Pár héttel később pedig a svédek csatlakoztak.

A tervek mindkét balti országban tartalmaznak csapdákat. A finn elképzelés csupán annyit tartalmaz, hogy minden településhez közel kell vinni a szélessávú gerinckábelt, egy falu sem lehet két kilométernél távolabb a csatlakozási ponttól. A törvénytervezet ráadásul kivételt is állít, a még finn mércével is kieső helyen lakó 2000 háztartás nem jogosult a kábeles netkapcsolatra.

Svédország terveiben szupergyors, 100 megabites internet szerepel, azonban ezt tíz év alatt, 2020-ig szeretnék bevezetni. Rosszul egyik ország sem áll, az átlag finn már most 22 megabites kapcsolaton netezik, az átlagos svédnek pedig 18 megabites internet jut.