Kiherélt iPhone debütált Kínában

Vágólapra másolva!
Bár a múlt hét vége óta hivatalosan is kapható az iPhone Kínában, legálisan vásárolt példányaiból egy fontos funkció, a wifi támogatása hiányzik - noha lehetséges, hogy a később megjelenő készülékekbe belekerülhet a technológia.
Vágólapra másolva!

Az Apple mobiltelefonjára az ázsiai országban eddig csak nem hivatalos beszerzésből lehetett szert tenni, ám a múlt hét vége óta a China Unicom nevű helyi mobilcég kínálatában is megjelent a készülék.

Bár a kínai piacra szánt iPhone-ok képesek 3G-s adatátvitelre, egy fontos képességük, a wifi-hálózatokra ugyanis nem lehet kapcsolódni vele, ezáltal sok helyen ingyen böngészve a világhálót. A készülékből azért maradt ki a vezeték nélküli hálózati technológia támogatása, mert a helyi kormányzat még tavasszal - ideiglenesen - betiltotta azt, hogy egy helyi fejlesztéű megoldást favorizáljanak helyette. Bár ezt a korlátozást májusban feloldották, addigra a Kínába szánt iPhone-ok gyártása már megkezdődött. A Unicom szóvivőjének nyilatkozatai szerint

Pedig a hivatalos importból származó készülékek drágábbak a külföldi feketepiacon beszerezhető modelleknél, amelyek képesek erre. A China Unicom pénteken kétezer üzletében kezdte árulni a wifi nélküli készüléket, melyből helyi sajtóinformációk szerint három év alatt ötmilliót szeretne eladni. Becslések szerint az országban mintegy másfél-kétmillió darab - nem hivatalos importból - iPhone-t használnak, amelyeket a rivális China Mobile cég 3G-s hálózatára kapcsolódnak. Ez utóbbi cég egyébként oPhone márkanéven saját okostelefonokat is piacra akar dobni.

A hivatalosan megvásárolható iPhone-okért - típustól függően 5-7 ezer jüant, vagyis 136-191 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek el, míg a feketepiacon mintegy húsz százalékkal olcsóbban beszerezhetők a wifit támogató típusok is.