Illegális betűket használtak a Windowsban

Vágólapra másolva!
Egy pekingi bíróság szerint a Microsoft megsértette egy helyi vállalat szerzői jogait, mivel operációs rendszerének kínai változatához engedély nélkül mellékelte annak egyes betűtípusait.
Vágólapra másolva!

Az ügyben eljáró pekingi népi bíróság döntése szerint a Microsoft operációs rendszerében engedély nélkül használta fel egyik partnere, a Zhongyi Electronic nevű kínai cég nyolc különböző betűtípusát Windows operációs rendszereiben, ami miatt fel is kellene függeszteni ezek árusítását az országban - ha a döntés már jogerős volna.

A Microsoft jelezte, hogy fellebbezni fog a hétfőn hozott döntés ellen, mivel a cég jogászai úgy tartják, a Zhongyi Electrickel kötött megállapodásai magukban foglalják a kérdéses nyolc betűtípus integrálását is a Windowsba. A kínai társaság egyébként kártérítést szeretne kapni a redmondi szoftveróriástól a betűtípusok engedély nélküli használatáért, és még 2007 áprilisában nyújtotta be keresesetét, így az nem érinti többek közt a Windows 7-et és aVistát sem. A Zhongyi emellett azért is panaszt tett a bíróságon, hogy a Microsoft által használt Zhengma nevű szoftver, amely lehetővé teszi a kínai Windowsokban a helyi karakterek bevitelét hagyományos billentyűzeten, ugyancsak sérti szellemi tulajdonjogait, ám ezt a panaszt a bíró elutasította..