Eladták a brit T-Mobile ügyféladatait

Vágólapra másolva!
A brit T-Mobile mobilcég dolgozói a társasággal kötött hűségszerződésének lejárta előtt álló, több ezer ügyfelének adatát adták el a konkurenciának - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

Az állítólagos esetről Christopher Graham, brit adatvédelmi biztos számolt be, aki maga nem nevezte meg az adatszivárgásban érintett céget, ám később a brit T-Mobile maga erősítette meg az erről szóló híreket, miután az érdeklődő újságíróknak a riválisoknál cáfolták, hogy hasonló eset történt volna. Graham a BBC-nek elmondta, a társaság dolgozói több ezer ügyfél milliónyi adatát szerezték meg és adták el rivális cégeknek, akik így pont időben tudták megkeresni azokat akciós ajánlataikkal, hogy magukhoz csalogassák az előfizetőket.

Az adatvédelmi biztost maga a mobilszolgáltató értesítette az adatokkal való kereskedés gyanújáról, az ombudsman pedig azt tervezi, hogy feljelenti majd az ebben közreműködőket. Graham szerint indokolt lenne a brit adatvédelmi törvények szigorítása, hogy akár letöltendő börtönbüntetést is ki lehessen szabni az adatokkal illegálisan kereskedőkre. Vélekedése szerint a jelenleg kiróható büntetéseknek nincs elrettentő erejük, pedig ez igen fontos lenne, hiszen manapság a cégek, kormányzati intézmények és a hatóságok igen nagy mennyiségű személyes információt tárolnak az emberekről.

Az ügyletben való részvétellel gyanúsított dolgozók otthonaiban házkutatást tartottak, és az adatvédelmi biztos hivatalának munkatársai ki is kérdezték a társaság egyes dolgozóit.