Véletlenül törölték a mobilok adatait

Vágólapra másolva!
A T-Mobile amerikai leányvállalatának kínálatában lévő, a Microsoft operációs rendszerét használó Sidekick okostelefonokon tárolt csaknem minden adat elveszhetett egy műszaki hiba miatt.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a teljes méretű billentyűzettel, nagy képernyővel szerelt, internetezésre is alkalmas Sidekick készülékek felhasználói által lementett adatok egy rendszerhiba kapcsán kerültek veszélybe. Több mint egy hete ugyanis a T-Mobile USA által forgalmazott okostelefonok tulajdonosai közül sokan problémákba ütköztek, amikor el akarták érni készülékeikről telefonkönyvük bejegyzéseit vagy egyéb adataikat. Sokan ekkor a készülék újraindításával próbálkoztak az akkumulátor ideiglenes eltávolításával egyetemben: ekkor ugyanis a mobilhálózaton keresztül minden szükséges adatnak vissza kellene töltődnie a mobilra a szolgáltató szervereiről.

Mostanra kiderült, nem kalkuláltak helyesen a készüléket újraindítók, a szerverek hibája miatt ugyanis adataik nem töltődtek vissza mobiltelefonjaikra. Egyelőre úgy tűnik, az érintett felhasználók adatait utólag sem lehet majd visszaállítani, a T-Mobile fórumán pedig azt javasolják a felhasználóknak, a probléma elhárításáig ne engedjék telefonjukat lemerülni, és ne is távolítsák el belőle az akkumulátort. A felhasználói adatok raktározását egyébként a készüléket gyártó Danger cég szerverein végzik, amelyet tavaly vásárolt fel a Microsoft. Azt, hogy a probléma konkrétan hány ügyfelet érintett, egyelőre nem tudni: a Sidekick ugyan nem olyan népszerű modell, mint mondjuk az Apple iPhone-ja, de a fiatalok körében népszerű, de néhány híresség, így például Paris Hilton is ilyen készüléket használ (az ő mobiljának tartalmához pár éve hackerek fértek hozzá).

Forrás: [origo]



A PC World beszámolója szerint az Egyesült Államokban mintegy egymillióan használnak Sidekicket, a lap forrásainak nem hivatalos információi szerint pedig előfizetők ezrei veszítették el adataikat a rendszerhiba miatt.