Szemeket és ujjakat szkennelnek majd az olimpián

Vágólapra másolva!
A 2012-es olimpiai játékokon dolgozók beléptetéséhez high-tech megoldásokat alkalmaznak majd, hogy kiszűrjék a terroristákat: ujjaikról és szemretináik digitálisan rögzített minták alapján történik majd a beléptetésük a sportesemény helyszíneire.
Vágólapra másolva!

A The Observer beszámolója szerint a biometrikai technológiát alkalmazó rendszer óránként ötezer olimpiai dolgozó beléptetését tudja majd elvégezni. A személyek biztonságos azonosítását biztosító megoldással alapesetben a dolgozók ujjait vizsgálják majd, míg a szemretina-olvasókat alternatívaként fogják alkalmazni, ha az előbbi azonosítás valamilyen okból nem működne. Az azonosítókártyáknál jóval biztonságosabb azonosítást biztosító technológiával a terroristákat tartanál távolt az olimpiai játékoktól.

A 2012-es olimpiai játékok helyszínének előkészítésén jelenleg mintegy 4500 fő dolgozik, de a dolgozók száma jövő év végére várhatóan megduplázódik. A hatóságok szerint a biometriai módszer az illegálisan foglalkoztatott munkások kiszűrését is elősegíti majd, ugyanakkor nem fogja lelassítani a be-, és kiléptetés folyamatát.