Óriásjavítás jön kedden a Windowshoz

Vágólapra másolva!
A Microsoft többnyire minden hónap második keddjére ütemezve adja ki szoftverjavításait: október 13-án azonban a szokásosnál nagyobb csomag érkezik a Windows operációs rendszerekhez a cég szervereiről. Összesen 34 biztonsági rést foltoz majd be az e havi patchgyűjtemény.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a 2009 októberi javításcsomag az eddigi legnagyobb, amelyet valaha kiadott a szoftveróriás. A javításcsomag tizenhárom eleme a Windows különböző verzióit, az Office irodai programcsomag egyes részeit és az Internet Explorer böngésző egyes verziójának összesen 34 hibáját orvosolja.

A többek közt a (bekapcsolt) Windows Update szolgáltatáson keresztül automatikusan letöltődő patchek közül nyolcat minősítettek kritikusnak, ezek különösen veszélyes biztonsági réseket szüntetnek majd meg. Ezek egyike a hétköznapi felhasználók számára még nem, de a Microsoft vállalati partnerei számára már elérhető Windows 7 operációs rendszer Internet Explorer 8 böngészőjében talált rést töm be.
Egy másik rés a fájlok áttöltésére használt FTP protokollt érinti, és netes bűnözők már ki is használják az általa biztosított kiskaput különböző típusú visszaélésekhez - ezért fontos a kiadott javítások telepítése. A mostani foltok között kettő olyan is található, amelyek kiaknázásához szerencsére még nem készült kártékony kód, ezért telepítésük mielőbb javasolt.

A Microsoft legutóbb júniusban adott ki gigászi javításcsomagot a Microsoft: az akkori gyűjtemény 10 különböző patchet tartalmazott, amelyek 31 különböző rést orvosoltak. 2008 októberében ugyancsak hasonló csúcsot ért el a cég, ekkor a gyűjtemény 12 javítást tartalmazott.