Office helyett Google Appsra áll át Los Angeles

Vágólapra másolva!
A Los Angeles-i képviselőtestület egyhangúlag megszavazta azt a több millió dolláros tervezetet, amelynek eredményeként a városi köztisztviselők a Google webes irodai alkalmazásait használják majd.
Vágólapra másolva!

A Mountain View-i vállalatnak szánt 7,2 millió dollárból (1,3 milliárd forintból) a város 30 ezer közalkalmazottjának elektronikus levelezési rendszerét és egyéb irodai programját cserélnék le webes alkalmazásokra. Röviddel a szavazás előtt egy módosítás is bekerült a tervezetbe, amely szerint a Google előre meghatározott büntetést fizet, ha a rendszeren tárolt adatok biztonsága veszélybe kerülne.

Helyi rendőrök, szakszervezeti és a személyes adatokkal foglalkozó szakemberek kockázatosnak vélik az internetes óriással való együttműködést. Szerintük ugyanis az világhálón tárolt adatok sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint azok az információk, amelyeket a kormányzat saját tulajdonú számítógépein őriznek. A döntés más kritikusai szerint a forrásokat inkább az alkalmazottak hatékonyabb informatikai tréningjére kellett volna költeni.

Az elektronikai rendszer üzemeltetését a Microsofton kívül több mint tizenkét vállalat szerette volna megszerezni. A Google Apps irodai csomag most a Novell GroupWise hét éve tartó uralmát töri meg. Az eddig használt rendszer az alkalmazottak szerint lassú volt és sokszor le is fagyott. A Novell rangidős alelnöke azzal védekezett, hogy számtalan városi hivatalban a GroupWise régebbi változatát használják.

A Google webes irodai szoftvercsomagját, az Appst az előfizetéses változatban mindeddig elsősorban a versenyszférában vették igénybe vállalatok, akik ezzel meg tudták sprórolni a hagyományos szoftverek licenceit, és a rendszeradminisztráció kölrségeinek jelentős részét. Cserébe a felhasználóknak azt kell elfogadniuk, hogy állományaik a Google szervereire kerülnek fel. A Los Angeles-i megbízás jó alkalom a keresőcég számára, hogy bebizonyítsa, az interneten hosztolt, cloud computing alapú megoldása minden körülmények között életképes.