Nagyot nőtt a Firefox részesedése ősszel

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hónap alatt 30 millió új felhasználót hódított meg magának a Mozilla böngészője a fejlesztők becslése szerint, főleg az iskolakezdésnek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A váratlan növekedésről John Lilly, a Mozilla Coroporation vezérigazgatója számolt be saját Twitter-csatornáján. A szám csak egy becsült összeg: a böngésző felhasználóinak számát a frissítések ellenőrzéséért minden 24 órában bejelentkező szoftverek számából méri le a cég. Az így kapott számot minden alkalommal beszorozzák hárommal, ami nagyjából kiadja a felhasználótábor teljes méretét a nem minden nap netezőkkel együtt - mondta el a ZDNetnek a Lilly bejelentését kommentáló Tristan Nitot, a Mozilla Europe munkatársa.

A cég mérései szerint a Firefox napi felhasználótábora 10 millióval, összesen 113 millióra nőtt szeptember eleje óta, ami hárommal felszorozva körülbelül 30 milliós növekedést és 330 millió telepített böngészőt jelent. A 30 millió új felhasználó jelentős növekedés a Firefox számára, de nemzetközi szinten ezzel még mindig nem szorongatja meg az Internet Explorert.

A NetApplications mérései szerint szeptemberben a Microsoft böngészőjének 1,26 százalékkal csökkent a piaci részesedése, ami még így is 65,71 százalék, a Firefox pedig akkor mindössze 23,75 százalékon állt. A Safari, a Chrome és az Opera felhasználótábora mellettük még inkább elenyésző. Az eredetileg maces, de már PC-n is használható Safari böngészőt mindössze a világ internetezőinek 4,24 százaléka használja.

Nitot úgy véli, az őszi növekedésben szerepe lehet annak, hogy sokan az iskolakezdésre vásároltak új számítógépet, amelyeken már a Firefoxot kezdték el használni. Egyelőre érdekes kérdés, hogy a Windows 7 megjelenése fordít-e majd a trenden, és megnyer-e majd újabb felhasználókat az Internet Exlporernek.