A hét kütyüi: harctéri fényképezőtok és winchester e-papírral

Vágólapra másolva!
E heti válogatásunk két legvagányabb darabja a terepre szánt fényképezőtok és a motoros dzsekihez tervezett iPhone-tartó, de mutatunk HDTV-vel egybeépített otthoni Sony PC-t, áram nélküli kijelzővel ellátott külső winchestert és egy hasznos kütyütöltő készletet is.
Vágólapra másolva!

A 3M mobiltelefon-méretű projektorának egy korábbi verzióját már kipróbáltuk, és ekkor bebizonyosodott róla, hogy az elképzelés jó, viszont a készülék hagy némi kívánnivalót. Ahogy az várható volt, a cég tovább gyúrta a koncepciót, és kijött belőle az újabb változat, az MPro120. A készülék első pillantásra abban tér el elődjétől, hogy fekete a külseje, a méreteit tekintve pedig, szokás szerint, akkora, mint egy átlagos mobiltelefon: 12x6 centiméteres, és csupán 2,5 centi vastag.

Forrás: 3M

A zsebre vágható projektoron újdonság a beépített hangszóró, és a ledes lámpáinak köszönhetően az élettartama 20 ezer óra. Ebből egyszeri feltöltéssel 2-4 órán át használható, maximum 127 centiméteres képátlójú képet képes vetíteni 10 vagy 12 lumenes fényerővel, ami jóval erősebb, mint az előző változatnál, ez a jelenlegi maximum, amit zsebre vágható méretben el lehet érni. Az előző változatnak éppen a fényerő volt a leggyengébb pontja: maximum tábori körülmények között nyújtott kielégítő teljesítményt, irodai használatra és otthoni filmnézéshez a világért sem cseréltük volna el erre a hagyományos kivetítőnket.

Az MPro120 névleges teljesítménye viszont már jobban hangzik, és a 3M már a mobiltelefonba építhető projektoron dolgozik. A zsebkütyüre VGA vagy RCA csatlakozón keresztül lehet jelforrást akasztani, a pontos árát nem közölték, csak annyit, hogy százezer forint alatt lesz.

Újabb dizájnos egybepécé a Sonytól

A Sony nem most jelentet meg először monitorral egybeépített asztali pécét, amelyeknek általában egy közös jellemzőjük van: nagyon drágák. A legújabb modell, a Vaio L már nagyon sokat tud, és az ára sem olyan vészes: 1300 dollárért, vagyis körülbelül 250 ezer forintért nem csak egy Windows 7 Premium operációs rendszerrel ellátott Core 2 processzoros PC-t kapunk, hanem egy 24 hüvelykes, Full HD felbontású érintőképernyőt is.

Forrás: Sony

A gépet a HDMI-bemenetnek köszönhetően akár külső eszközökkel is lehet használni, vagyis, ha úgy tetszik, egy lapos tévét ki tud váltani - és kiválóan alkalmas például konzolozáshoz, ha az van a háznál. A Vaio L-ben ezen kívül fél terabájtos winchester és Blu-ray író is van, a Windows 7 Premium szoftverével pedig tévéműsorokat is rögzíthetünk. Ráasásul a gép nem is néz ki rosszul, és a vezeték nélküli billentyűzet és egér is benne van az árban.

Elegáns minilejátszó az iRivertől

Az iRiver lejátszói a kialakításukat tekintve mindig is az igényesebbek közé tartoztak, és a cég hamarosan ismét egy igen szép darabot jelentet meg. A tompa fémszínű borítással ellátott N20 a burkolathoz illő, fekete-fehér szerves (OLED) kijelzőt kapott, 128x65 pixeles felbontással.

Forrás: [origo]

A kütyü ennek megfelelően csak zenefájlok lejátszására alkalmas, azokból viszont mindent visz: mp3, OGG, FLAC, APE vagy WAV egyaránt jöhet. A tárkapacitása 2 vagy 4 gigabájt lesz, beépített FM-vevője is van, a súlya pedig mindössze 35 gramm. A készüléket először Ázsiában dobják piacra, a kisebbik, 2 gigabájtos példány 95, a nagyobbik, 4 gigás 110 dolláros áron lesz kapható (körülbelül 14 500, illetve 20 000 forint).

Szebb és okosabb külső winchesterek

A Western Digital legújabb My Book Elite külső merevlemeze, csakúgy, mint a My Book-család többi tagja, ízléses matt alumíniumborítást kapott. Az igazi újdonság azonban nem ez, hiszen a gyártó külső merevlemezei az eddigi műanyag csomagolásban sem néztek ki rosszul, hanem a rájuk szerelt, e-papír-alapú digitális kijelző.

Forrás: Western Digital

Az asztalon, polcon halmozható merevlemezekről így egy pillantással le lehet olvasni, hogy mekkora a teljes kapacitás, mennyi szabad hely van rajtuk, vagy titkosítva vannak-e az adatok, akkor is, amikor a My Bookok nincsenek bedugva a konnektorba. Az e-könyv olvasóknál használt technológiához hasonló megoldás ugyanis áram nélkül is megtartja az adatokat és a képet.

A Western Digital a My Book Elite-on egy okosabb backup-szoftvert is ad a felhasználóknak, amely részletesen katalogizálja az elmentette fájlokat, és nem másolja át többször a már biztonságba helyezett állományokat, csak azt, ami új. A My Book szoftverévek titkosítani is lehet az adatokat 256 bites kódolással, három év garanciát biztosít hozzájuk a gyártó, az Elite 1, 1,5 és 2 terabájtos változatban jelenik majd meg. A legolcsóbb 170 dollárba, a legnagyobb kapacitású modell pedig 280 dollárba kerül Amerikában (körülbelül 31 ezer, illetve 51 ezer forint).

Forrás: Western Digital

A modellfrissítés a hordozható My Passport Elite-en a leglátványosabb, ami egyrészt igen formás lett, másrészt több színben, pirosban, kékben és feketében is kapható lesz, szintén matt alumíniumborítással és kijelzővel. A zsebre vágható merevlemezekhez asztali bölcső is jár, amelybe kényelmesen bele lehet őket állítani. Az új My Passportból 320 gigabájtos a legkisebb, és 120 dollárba kerül (körülbelül 22 ezer forint), a legnagyobb pedig 640 gigabájtos, és 170 dollárt (körülbelül 31 ezer forint) kérnek érte a tengerentúlon.

A legvagányabb iPhone-tok

Motoros kiegészítőket viszonylag ritkán mutatunk be a heti kütyühíradóban, de a francia iBike Rider iPhone-tokja annyira jól néz ki, hogy nem hagyhattuk ki még akkor sem, ha csak tetőtől talpig bőrszerkóban célszerű viselni. A karra húzható, plasztik borítású tokban biztos helyen tudhatjuk a készüléket, és a gyártó a sisakba applikálható vezetékes, távirányítós headsetet is kínál hozzá az alapcsomagban, állítható külső mikrofonnal, némi felárért pedig külső akkumulátort is vehetünk hozzá, ami hosszabb túrák alkalmával is biztosít elég üzemidőt.

Forrás: [origo]

Az iBike Rider a motoros headsettel 29 euróba kerül (körülbelül 7800 forint), a külső extra akkut pedig akciósan 39 euróért (körülbelül 10 500 forint) adja hozzá a SoEasyGPS webshopja. Aki nem motorozik, de szeretné egy ilyen vagány tokban hordozni az iPhone-ját, annak egy Batman- vagy Darth Vader-jelmezt, esetleg birodalmi rohamosztagos öltözéket tudunk javasolni hozzá.

Fényképezővédő mesterlövészeknek

Már az előző kiegészítővel eltévelyedtünk kicsit a harctéri kiegészítők felé, hát álljon itt még egy ilyen darab. A LensCoat Soft Neoprene BodyGuard fényképezőtokokat profi tükörreflexes gépekhez tervezték, és a céljuk az, hogy használat közben, felcsatolt objektívvel együtt is megóvják a masinát, amikor azt le kell tenni, de nincs idő visszapakolni a rendes tartójába.

Forrás: védőtok

A strapabíró neoprén borítás elnyeli a kisebb ütéseket, a hátsó szilikon ablak a fröccsenésektől védi a kijelzőt, a felhasználó pedig a felső és oldalsó kivágásokon keresztül benyúlva kezelheti a kamerát. A védőtokot a sima fekete mellett többféle terepszínű mintázattal is kapni lehet, ami a természetfotósokat vagy a lesifotósokat segítheti beolvadni a környezetbe, ráadásul a vastag borítás az exponálás zaját is tompítja. A képen látható pixeles katonai mintázattal 45 dollárt (körülbelül 8200 forint) kérnek a BodyGuardért az Adorama webshopjában, de a félprofi kamerákhoz már 30 dollárért is kapható (körülbelül 5500 forint).

Univerzális kütyütöltő noteszméretben

A Charge4All utazóknak szánt, cipzáras noteszhez hasonló tokba zárható kütyütöltő-készlete manapság már nem csak azoknak praktikus, akik folyton úton vannak, hiszen akármelyik lakásban vagy irodában van 8-10 féle akkumulátoros készülék, amihez rendszerint soha nincs kéznél a töltő, amikor kell. A gyártó a legtöbb népszerű hordozható kütyühöz ad töltőfejet az alapcsomagban, beleértve az iPodot, az Zune HD-t, a micro- és mini-USB-s készülékeket, valamint LG, Samsung és Blackberry telefonokat, de extra csatlakozókat is lehet hozzá vásárolni pár dollárért.

Forrás: Charge4All

Miután a Charge Travel Folio központi egységét bedugtuk a konnektorba, egyszerre négy eszközt képes tölteni, a munka végeztével pedig a teljes készletet visszazárhatjuk a műbőr tartóba, így minden egy helyen marad akkor is, ha nem kelünk útra vele. Az utazós töltőt 50 dollárért kínálja a gyártó saját weboldalán (körülbelül 9 ezer forint).