Biciklis bohóccal tesztelték a mobilozók figyelmét

Vágólapra másolva!
Korábban is ismert volt, hogy a mobilozó vagy a telefonjukat nyomkodó emberek kevésbé figyelnek a környezetükre. Egy friss kutatás azonban azt is kimutatta, hogy mobilba belemerülőknek még az se tűnik fel, ha egy bohóc biciklizik el előttük egy egykerekűvel - adta hírül a Live Science.
Vágólapra másolva!

A fenti kép nem hasonlat, nem kitaláció, valóban volt olyan kutató, aki kipróbálta, feltűnik-e egy bohóc az embereknek. Ira Hymannak szerencséje volt, akadt olyan hallgatója, akinek színes bohócruhája és egykerekűje is volt, ráadásul használni is tudta az utóbbi eszközt.

A vizsgálatra a Western Washington University forgalmas központi terén került sor. A bohóc a tér közepén álló szobor előtt kerekezett, Hyman kérdezőbiztosai pedig az áthaladókat kérdezgették, hogy láttak-e bármi szokatlant. A mobilozók felének még akkor sem rémlett látványosság amikor külön rákérdeztek, hogy esetleg egy monocikliző bohóccal nem futottak-e össze.

A vizsgálat mellesleg igazolta a több szem többet lát régi bölcsességét is. A legnagyobb eséllyel a párban sétálók jegyezték meg a figurát. Az eredményt Hyman azzal magyarázta, hogy míg a párosan sétálók és beszélgetők esetében mindketten felnéznek, észlelve a feltűnő bohócot, a mobilon beszélgetőknél ez a jelenség hiányzik.

Lassabban sétálnak a mobilozók

Hyman vizsgálatának második felében az egyetem előtti téren átkelőket figyelték. A leglassabban a telefonálók értek át a tér másik felére, nekik átlagosan 83 másodpercre volt szükségük. A zenét hallgatóknak ugyanarra a távra átlagosan 74 másodpercre volt szükségük, a mindenféle elektromos eszköz nélkül sétálóknak pedig 75 másodpercig tartott az út. A telefonálók nemcsak lassabbak voltak, hanem ritkábban köszöntek vagy integettek oda másoknak a téren, teljesen bele voltak merülve a beszélgetésbe.

"Azt hiszem, a mobilos beszélgetést nehezebb fenntartani, több erőkifejtést igényel. Nehezebb megérteni a másik felet, nehezebb eltalálni az időzéítést. Sokkal bonyolultabb feladat" - foglalta össze a megfigyelések nyomán kialakított hipotézisét Hyman.