Magenta a világ legjobb 3G hálózata

Vágólapra másolva!
A magyar T-Mobile rendelkezik a világ legjobb 3G hálózatával, második a svéd Telenor. Az ARCchart vizsgálata szerint a mobilnetező magyarok tölthetnek le leggyorsabban biteket a levegőből - adta hírül a Rethink Wireless.
Vágólapra másolva!

A tíz legjobb szolgáltató közül nyolc Európában található, a fennmaradó kettő egyike ázsiai, a másik pedig észak-amerikai. A toplistában a T-Mobile három leányvállalattal képviselteti magát, a PannonGSM-et is birtokló Telenor pedig kettővel. Az átlagos t-mobile-os felhasználó több mint másfél megabittel (1605 kilobittel) tölthet le, illetve 194 kilobittel tölthet fel. Ezzel a sebességgel három és fél perc alatt lehet átküldeni egy 5 megabájtos fotót ismerőseinknek, és bő egy óra alatt tudunk letölteni egy gigabájtos játékdemót.

Az ARCchart adatai szerint átlagosan 1025 kilobit/sec sebességgel tölthetnek le a mobilnet használók, feltöltési sebességük pedig 158 kilobit/sec. Ez a sebesség internetezésre, levelek olvasására, twitterezésre és facebookozásra elég is. Az átlagosan 336 miliszekundumos latenciával is együtt lehet élni, valószínűleg csak a mobilnetről Counter Strike-ozni vágyó játékosokat csüggeszti el az érték.

A mobilnetes hálózatok minősége és az országok informatikai fejlettsége nem minden esetben mutat összefüggést. Hongkongi UMTS hálózatokon például alacsonyabb letöltési sebességeket mértek a felhasználók, mint a Dél-Afrikai Köztársaság szolgáltatóinál. A egyes országok különböző operátorai között is drámai különbségek vannak, az osztrák Telstra például több mint kétszer gyorsabb letöltést tesz lehetővé, mint a konkurens Vodafone.

A vizsgálatban 103 ország 268 szolgáltatója vett részt. A méréseket az adott országokban lakó felhasználók végezték el egy speciális, okostelefonokra írt alkalmazással. Az ARCchart által közölt eredmények több mint kétmillió mérésen alapulnak, amelyekre 2008 augusztusa és 2009 júliusa között került sor.

A teljes, háromszázezer forintba kerülő tanulmány az egyes országok szolgáltatói mellett a különböző okostelefonok 3G-s teljesítményével is foglalkozik. A tartalomjegyzék még azt is megígéri, hogy az írás leleplezi, miért lassabbak az üzletemberek körében népszerű Blackberryk. A RIM elegáns fekete készülékeivel átlagosan 515 kilobit/sec letöltési sebességet értek el, míg az iPhone-ok és androidos mobilokkal létrehozott kapcsolatokon átlagosan egy megabit körüli sebességgel folyt az adat. Hasonlóan rosszul teljesítettek a Blackberryk a feltöltés teszten is.

(Lapunk kiadója, akárcsak a T-Mobile Magyarország, a Magyar Telekom-csoport tagja.)