Kibertemető honlapoknak

Vágólapra másolva!
Nem tűnnek el nyomtalanul az amerikai kormányzati holnapok, bizottságok munkáját megörökítő webhelyek. Az államigazgatás működésének dokumentumait a University of North Texas kibertemetője menti meg a jövő kutatói számára - adta hírül az AP.
Vágólapra másolva!

Nem kell többé levéltárba járnia, vagy az Archive.org által üzemeltetett hatalmas közös emlékezetgéphez, a Wayback Machine-hez fordulnia azoknak, akik tűnt idők amerikai bizottságainak munkáját akarják megismerni. Érdekli, mivel foglalkozott 2003-ban az Amtrak, az amerikai MÁV reformjával foglalkozó bizottság? Ott van minden nyilvános adatuk a Cyber Cemetary-ben. Beleolvasna az online gyermekvédelemmel foglalkozó COPA papírjaiba? Nincs semmi akadálya.

A virtuális temetőt a kilencvenes évek végén indították el egyetemi könyvtárosok, akiknek feltűnt, hogy a Clinton-adminisztrációhoz köthető weblapok elkezdtek eltünedezni az internetről. "A webes tartalomszolgáltatás korai évei voltak ezek a kormányok számára... és azok a weblapok csak úgy eltűntek" - emlékszik vissza a kezdő lökést megadó eseményekre Cathy Hartman, az UNE egyik könyvtárvezetője.

A könyvtárosok ötlete szerencsésen találkozott a szövetségi állam Kormányzati Nyomdahivatalának szándékával. A hivatal 1995-ben hívta fel jelentésében a figyelmet az elektronikus publikációk megőrzésének fontosságára. Az egyetem és a hivatal közös munkájaként jött létre a mai napig Cyber Cemetarynek hívott archívum. A nevet eredetileg sem gondolták komolyan, ám rajta ragadt a halott weblapokat gyűjtő oldalon a kibertemető elnevezés.

Csak a kormány adatait gyűjtik

"Valakinek fel kellett vállalnia, hogy ezeket a tartalmakat elérhetővé teszi a jövő kutatói számára is." - magyarázta Hartman az archívum lényegét. Fontos, hogy láthassuk mire költik el az adófizetők pénzét - tette hozzá.

A gyűjteményben a lényeges, fontos munkát végző bizottságoktól az egészen furcsa területen tevékenykedő csoportokig mindenféle honlap megtalálható. Az archiválást végzők nem válogatnak, a gyermekvédelmi bizottság és a többsoros nevű egyeztető szervezetek honlapját egyaránt elrakták az utókornak.

Jelenleg 48 oldal található meg a gyűjteményben, és további hét érkezik a közeljövőben. A kibertemető napi ötezer látogatót szolgál ki, a legnépszerűbb oldala a 9/11-es támadással foglalkozó szerv lapja. A leggyakrabban letöltött fájl pedig ugyanennek a bizottságnak az összefoglaló jelentése a terrortámadásról.