Nem lesz nagy durranás az új mobil Windows

Vágólapra másolva!
Októbertől lesznek kaphatóak azok a a mobiltelefonok, amelyek a Microsoft legújabb operációs rendszerét használják. Az főbb szolgáltatások között újratervezett Explorer, netes szinkronizáció és programpiac lesz, de még a leendő forgalmazók sem várnak forradalmi újdonságokat.
Vágólapra másolva!

A Microsoft okostelefonok alapszoftvereként szolgáló operációs rendszerének 6.5-ös változatát használó készülékek először az ünnepi bevásárlószezon elején, októbertől érkeznek a szolgáltatókhoz és a boltokba. Európában az Orange, a Deutsche Telekom AG és a Vodafone forgalmazza majd a készülékeket, amelyek a megállapodások szerint az Acer, HTC, LG Electronics, Samsung, Sony Ericsson és Toshiba modelljei közül kerülnek ki. A Microsoft szerint egyes gyártók új fejlesztésű készülékekkel állnak majd elő, míg mások meglévő modelljeiket frissítik fel az új alapszoftverrel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Állítólag a HTC Touch Pro2 is az új Windows-zal érkezik

A redmondiak a főbb újdonságok között említik az érintőképernyős készülékeken is könnyebben kezelhető Internet Explorert, valamint az SMS-ek, telefonkönyv, fotók és egyéb adatok szinkronizálására szolgáló My Phone szolgáltatást, amellyel a feltöltött adatokat nemcsak átmozgathatjuk egy újabb telefonra, de közvetlenül a webes böngészőben kezelhetjük, szerkeszthetjük is azokat. Egyes források az új rendszer legfontosabb előrelépéseként a felhasználói felület kezelhetősége és az akkumulátor élettartama terén elért fejlődést említik.

A 6.5-ös változattal a Microsoft is beállt abba a hosszú sorba, ahol az Apple-é volt az egyes sorszám, ugyanis elindítják Windows Marketplace (Piactér) for Mobile névre keresztelt szoftveráruházukat, amelyből közvetlenül a telefonra lehet letölteni a megvásárolt alkalmazásokat, akárcsak az iTunes, a Google Android, és a többi márka már üzemelő áruházaiból. A Microsoft általában húszezer elérhető programot említ a platform korábbi verzióival kapcsolatban, amelyeket internet-szerte kell felkutatnia az érdeklődőnek, arról azonban nem nyilatkoztak, mennyi lesz ezek közül elérhető az induláskor a Marketplace-en.

Jeff Bradley, az AT&T készülékekért felelős alelnöke, akinek vállalata szintén kínálja majd az új Windows Mobile-os készülékeket, több médiumban is kétkedően nyilatkozott. "A használhatóság és az akkuidő szempontjából ez egy szívesen fogadott fejlesztés lesz, de a felhasználók ráncfelvarrásnak fogják tekinteni. Magam sem gondolom, hogy forradalmi volna", mondta a PC Worldnek, a CNetnek pedig így nyilatkozott: "A Microsoft valószínűleg nem szerezte meg azt a részesedést az üzleti szegmensben, amit három-négy éve mindnyájan vártunk tőle". Elemzők még ennél is határozottabb véleményt fogalmaznak meg: "A Microsoft jobban tenné, ha inkább a csoportmunka-rendszereinek különböző eszközökön való összekapcsolhatóságára koncentrálna, s nem próbálkozna a mobil operációs rendszerek piaca fölötti kontroll megszerzésével - ez egy olyan csata, amit nem nyerhet meg." - mondja a J. Gold Associates vezetője - "Várakozásaink szerint a Microsoft egy-két éven belül elhagyja a mobil operációs rendszerek piacát."