Előfizetéseket is árulna a Google

Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint a keresőóriás olyan fizetési platform fejlesztésén munkálkodik, amely lehetővé tenné az interneten fizetős tartalmak értekesítését.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem Nieman újságírás laboratóriuma arról számolt be, hogy a Google már benyújtotta saját javaslatát egy saját fejlesztésű online előfizetési rendszerről az amerikai újságírók szövetségének (NAA). Az NAA korábban számos technológiai társaságtól kért be megoldási lehetőséget fizetős tartalmak értékesítéséhez.

A Niemanlab.org címen bárki megtekintheti a Google benyújtott javaslatát, amely a Google Checkout fizetési megoldás kiterjesztése lesz, és várhatóan még a jövő évben elkészül. A szolgáltatás lehetővé teszi a nagy és kis híroldalak tartalmaira való előfizetést, keresési lehetőséget biztosít a tartalmakban, és többféle fizetési konstrukció alkalmazását is lehetővé teszi: például havidíjas előfizetést, és cikkenként felszámított díjak alkalmazását is.

A Google szerint egyébként továbbra is a hirdetésekből származik majd a legtöbb tartalomtulajdonos bevétele, ám az előfizetési díjak is fontos bevételi forrást jelentenek majd a jövőben. A keresőcég olyan bevételmegosztási modell alkalmazását is működőképesnek tartja, amelyet például az Apple alkalmaz a lemezkiadókkal iTunes nevű online zeneboltjában.