Vágólapra másolva!
Még többet tud az új iTunes, de találtunk mellé egy okos akkumulátorfigyelőt laptoposoknak, illetve egy PC-használatról statisztikát készítő segédprogramot azoknak, akiket lelkiismeretük azért mardos, mert talán túl sokat fusiznak munkaidőben. Egy másik szoftver a több példányban is meglévő mp3-akat szelektálja ki, helyet takarítva meg a merevlemezen.
Vágólapra másolva!

BATTERY CARE

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (800 kilobájt)

Laptopon és netbookon lehet használni ezt a remek, ingyenes segédprogramot, amely a legtöbb gyártó által használt szoftvernél bővebb információkat szolgáltat a gép akkumulátoráról: többek között megmutatja, hány százalékban használódott el, s a eredeti állapotához képest jelenleg milyen kapacitást tud biztosítani. Ezen kívül az alkalmazás hosszú akkumulátoros üzemidőre is tudja optimalizálni a PC-t, valamint arra is figyelmeztet, ha az áramforrás karbantartása végett célszerű lenne kisütni azt.

ITUNES 9

Forrás: [origo]

Az ingyenes médialejátszó program letöltése (89 megabájt)

Az új, digitális kameraként is funkcionáló iPod Nano premierjével párhuzamosan vált letölthetővé az Apple zenelejátszó szoftvere, az iTunes. A filmek és zenefájlok lejátszására használható programot elsősorban iPod-tulajoknak érdemes használniuk, bár az e halmazon kívül esők közt is van, aki preferálja albumnézete vagy épp hangzása miatt - mások épp a másolás helyett az albumok szinkronizálását kínáló működési elve miatt ódzkodnak tőle. Az új verziót számítógépek közti médiamegosztási funkcióval is felvértezték, emellett Geniux Mixes néven automatikusan képes mixelni az egymással összepasszoló zenéket.

A 9-es verzió egy másik újdonsága az iTunes LP, ami gyakorlatilag olyan megvásárolható digitális zenéket jelent, melyhez az egykori bakelitkorongokhoz hasonlóan tetszetős, nagyfelbontású borító, esetleg dalszöveg, képek és más extra tartalmak járnak - ezeket sajnos idehaza nem lehet élvezni, mivel Magyarországról az Apple zeneboltját nem lehet használni, legfeljebb csak a számokba való belehallgatásra.

MANICTIME

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (5 megabájt)

A ManicTime egy nagyon érdekes program: Windowst futtató számítógépek használatát monitorozhatjuk vele. Épp panaszkodna valakinek, hogy egész nap a PC előtt kell kushadnia a munka miatt? Nézzen utána, hogy mennyit fusizik munkaidőben! Ez a szoftver részletes statisztikát készít arról, melyik szoftver mennyi időn át volt megnyitva, mennyi időn át nem használta senki a gépet - és futott rajta a képernyőkímélő: a nap vagy hét végén pedig teljesen precíz, grafikonokkal megspékelt statisztikát mutat arról, mely feladat mennyi időt vett igénybe, így azt is megmutatja, ha az ebédidő után már csak chatelt és vicces videókat nézegetett a felhasználó. Szerencsére statisztikáit a helyi merevlemezen tárolja, és nem osztja meg senkivel. Lehetőség van egyes időszeletkéket felcímkézni is: ezzel bejelölhető például a cigiszünet, vagy egy meeting is, így ezeket is hozzá tudja adni vagy le tudja vonni a hasznos időből.

DUPLICATE MUSIC FILES FINDER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (910 kilobájt)

Ezzel az ingyenes segédprogrammal a winchesteren lévő zenefájl-katalógust lehet kigyomlálni, képes ugyanis kiszűrni a többször előforduló dalokat. Persze csak átgondoltan érdemes használni, hiszen előfordulhat, hogy két zeneszám két válogatásalbumon is megtalálható, vagy épp eltérő mixekről van szó. Az összehasonlítás módját a Comparison Mode felirat alatt, a jobb alsó sarokban lehet elérni: a File name-et választva csak azonos fájlneveket keres a program, a File Size-nál a teljesen azonos nagyságú zenefájlokat keresi meg, a CRC Matchesnél pedig ciklikus redundanciaellenőrzést végez: ez ugyan a leglassabb, de a leghatékonyabb, tévedésre legkevésbé hajlamos módszer, az Advanced file matching opcióit pedig az Options-ben lehet beállítani.

Korábbi ajánlóinkat a Szoftverblogon olvashatja el.