A hét kütyüi: kutyázó robot és a legkisebb mp3-lejátszó

Vágólapra másolva!
A miniatűr zenelejátszó természetesen Japánból érkezett, de a Sony ennél feltűnőbb kütyüket is bemutatott a héten. A Microsoft kihozta a HD-s webkamerát, a Garmin GPS-e pedig megtanult internetezni. Heti körképünk a legérdekesebb újdonságokról.
Vágólapra másolva!

A Microsoft szeptember első heteiben dobta piacra legújabb prémium kategóriás webkameráját, a LifeCam Cinemát, bár a hazai boltok közül csak néhány árlistáján találkoztunk a 20-25 ezer forintba kerülő típussal.

Az új modell legfontosabb extrája, hogy nem csak nagyfelbontású állóképeket, de akár HD-minőségű videókat is lehet rögzíteni vele. Jelen esetben ez 1280x720 pixeles felbontású mozgóképet takar. Bár ez még a legjobb minőség választása esetén is elég erősen tömörített felvételt produkál, amire azért van szükség, hogy valós idejű online kommunikációra is lehessen használni: a világszerte használatos netkapcsolatok többsége esetében ugyanis a feltöltés értéke sokkal alacsonyabb a letöltésnél. A real time HD-videó használatához kétmagos processzorral szerelt PC-re van szükség.

Forrás: [origo]



A HD-s webkamera alumínium házának köszönhetően kézbe fogva jó minőségű, lencséje nem műanyagból, hanem üvegből van, képes automatikus fókuszálásra, és beépített zajszűrős mikrofonnal is felszerelték. A LifeCam Cinema kamera a Live Messenger mellett a Skype-pal, a Yahoo Messengerrel és az AOL Messengerrel kompatibilis, és az ehhez hasonló virtuális maszkokat, effektusok alkalmazását is támogatja.

Garmin navigátor Google-lal

Megszokhattuk már, hogy az elektronikai készülékek egyre több feladatot látnak egy egyszerre. A Garmin legújabb navigációs készüléke, a Nüvi 1690-es a konvergencia jegyében már internetezni is tud, természetesen mobilos kapcsolaton keresztül. A menet közben biztosított netkapcsolat arra sajnos még nem jó, hogy automatikusan frissítse a térképet: az túl nagy falat lenne a készülék számára. A felhasználót viszont egy sor extra információval segíti az útja során, a leghasznosabb ezek közül az, hogy közvetlenül a készülékről lehet a Google térképes adatbázisát keresni.

Ennek köszönhetően nem csak az előre beprogramozott látnivalókhoz (POI) juthatunk el, hanem megtalálhatunk bármilyen céget, vállalkozást, vagy akár szállodát, éttermet, amit felhasználók, hirdetők felvittek a térképre. A frissítésekkel kapcsolatban pedig annyit segít a netkapcsolat, hogy ha van új térkép, akkor a PNA maga jelzi: tessék a számítógéphez fáradni, és telepíteni azt, akár vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Az eszközre emellett egy sor más, az autós utazóknak hasznos információt is becsatornáztak, van rajta például időjárás-előrejelzés, és az üzemanyagárakat is meg lehet nézni rajta.

Forrás: Garmin

A helyfüggő szolgáltatások köre pedig nem lenne teljes, ha a készüléken nem lehetne közösségi hálózatosdit játszani. A Garmin erre a Ciao nevű szolgáltatást fejlesztette ki, amelynek segítségével azt is láthatjuk a térképen, merre bóklásznak éppen az ismerőseink. A mobilnetes funkciókat egy évig ingyen, egy év után pedig évi 79 eurós (körülbelül 21 500 forint) áron lehet majd igénybe venni, és minden olyan országban használható lesz, ahol a NüLinknek nevezett szolgáltatás elérhető - a roaming ára az előfizetési díjban már benne van. Magyarországon viszont még nincs NüLink, ellentétben a legtöbb nyugat-európai országgal és Csehországgal, viszont a készüléket csak novembertől lehet kapni idehaza, addigra remélhetőleg lesz hozzá szolgáltató. A Növi 1690-es ára 400 euró, vagyis körülbelül 120 ezer forint.

Házőrző-őrző robot

Az igazi állatbarát nem szívesen hagyja otthon őrizetlenül házi kedvenceit. Ezen szeretne segíteni a Mintpass egy kisállat-felügyelő robottal, amely valójában a gazdi meghosszabbított, mindent látó szeme és füle, mivel az interneten keresztül távirányítható. A furcsa kinézetű, körülbelül 40 centiméter magas szerkezet kicsit úgy néz ki, mint egy földönkívüli.

Forrás: DVICE

A szerkezet csápjai végén ülő szemek valójában sztereó képet közvetítő kamerák, amelyek között egy hangszóró is található, ha rá kellene szólni az otthon maradt kutyusra, vagy más kisállatra. Az optikát lezárható fedél védi a szennyeződésektől. A legeredetibb dolog az egészben az, hogy a PetCare nem csak az állatkák megfigyelésére jó, hanem a szórakoztatására is.

Forrás: [origo]

A robot elejében található labda ugyanis nem csak dísznek van, le tud válni róla, és beépített villanymotorjának köszönhetően külön mozgatható. Mivel a robot szemei egyben infrakamerák is, a készülék sötétben is lát, és ekkor is folytatható vele a távfelügyelet. A házikedvencek fölött csőszködő robotnak ára még nincs, csupán a koncepció áll készen arra, hogy termék legyen belőle.

Notebook-alátét kihúzható egértartóval

Egy hordozható notebook-alátétet mutatott be a héten a Logitech, amely egyesíti magában a notebook-tartó és az egéralátét funkcióját. A legtöbb ilyen ölbe vehető alkalmatosság ugyanis megtartja a gépet, és meg is védi az embert a belőle kiáramló hőtől, de az egeret általában nem lehet hová rakni rajtuk. Az N315-ös Portable Lapdesk viszont ezt a problémát is megoldja, ráadásul pont akkora, hogy ha a kihúzható egértálcát visszacsúsztatjuk a helyére, kényelmesen elfér bármelyik laptoptáskában.

Forrás: Logitech

Egyszerűsége miatt a modell hátránya, hogy a kényelmesebb használathoz egy párnát is célszerű beszerezni hozzá, cserébe könnyen tisztítható és csúszásgátlós a felülete. A kiegészítő 30 euróba kerül, vagyis körülbelül 8000-8500 forint körül lehet az ára forintban (ezt egyelőre nem közölte a gyártó).

Facebookozó képkeret

Ha az internetező GPS nem lenne elérg, a HP jóvoltából bemutathatjuk az internetező, sőt, facebookozó képkeretet. A Dreamscreen modellek 10 vagy 13 hüvelykes méretben kaphatók, wifin lehet rájuk feltölteni a fotókat a beépített, 2 gigabájtos memóriába, és ha folyamatos netkapcsolatot kapnak, akkor a közösségi oldalon zajló eseményeket is követni lehet rajtuk.

Forrás: HP

A multifunkciós képkereteket ezen kívül lehet zenelejátszónak használni, de megjelenítenek időjárási információkat is, illetve közvetlenül rendelhetünk róluk papírképet - és távirányító is jár hozzájuk. Aki el tudja képzelni az ilyesfajta készülékeket az élete részeként, annak 250 dollárt (körülbelül 45 ezer forint) kell leszurkolni a kisebb, 300 dollárt (körülbelül 55 ezer forint) pedig a nagyobb modellért.

Színpompás Walkmanek

A digitális korszak Walkmanje az iPod, amely ugyan csúnyán háttérbe szorította a Walkman márkanevet birtokló Sonyt az mp3 piacán, de a japán gyártó nem adja fel. A cég új sorozatot jelentetett meg a patinás márkanév alatt, elsőként a szigetországban, a Walkman-mobilokra jellemző formajegyekkel, feltűnő színekben.

Forrás: Sony

Az elegáns, 7 milliméter vékony kis lejátszókból két sorozatot jelentetnek meg. A drágább A-sorozat modelljeit fekete és barna színben lehet majd kapni, 2,8 hüvelykes kijelzővel, 16, 32 vagy 64 gigabájtnyi beépített memóriával lesznek kaphatók (lenti kép). Az olcsóbb S-modelleket ezzel szemben a fenti képen is látható feltűnőbb árnyalatokban is lehet majd kapni, kisebb, 2 hüvelykes kijelzővel és minimum 8, maximum 32 gigabájt memóriával. Mindkét változat lejátssza az ismert összes fontosabb zeneformátum mellett az mpeg-4 formátumú videókat is.

Forrás: [origo]

A készülékekre ránézve tagadhatatlan, hogy a Sony elsősorban a tizenéves vásárlóknak szánja őket, és letölthető dalszövegeket is árulnak majd hozzájuk (15-25 centes áron darabáron), ezeket lejátszás közben a képernyőn görgetik a Walkmanek. A lejátszók ára a típustól és a beépített memóriától függően 160 és 440 dollár (30 és 80 ezer forint) között van Japánban, reméljük, hamarosan idehaza is szemügyre vehetjük őket.

A legkisebb zenelejátszó

A Sony kütyüi ugyan pazarul néznek ki, de előfordulhat, hogy az ember nem szeretne villogni az mp3-lejátszójával, sőt, inkább rejtegetné. Ekkor jöhet jól a japán Thanko Micro Sport márkanevű lejátszója, amely mindössze 8 grammot nyom, és 16x22x25 milliméteres méretével igazán nem feltűnő - hosszú haj alatt akár teljesen láthatatlanul is viselhető.

Forrás: GeekStuff4you

A fülillesztékre emlékeztető lejátszó két párját egy hajszálvékony vezeték köti össze, a beépített memóriája pedig 2 vagy 4 gigabájt lehet - ami már elég jó pár dal tárolásához. Azt sajnos a lejátszóról látható képek nem árulják el, vajon hogyan lehet rajta számot léptetni vagy hangerőt állítani. Ha szeretné kideríteni, a GeekStuff4you.com oldalon meg lehet rendelni a lejátszót, már 5000 jenért, vagyis valamivel több, mint 10 ezer forintért.